της Άννας Στεργίου

Η ΕΑΣ Αγρινίου ετοιμάζεται για γέννα, έχει φτιάξει το βαλιτσάκι, έχει μιλήσει με το γιατρό κι όλα έχουν δρομολογηθεί. Εξάλλου δεν είναι… πρωτάρα. Αλλά την ΑΜΦΙΓΑΛ την περιμένει πως και πως.

Ειλικρινά βλέποντας τα όσα πράγματα έχουν πετύχει εδώ αυτοί οι άνθρωποι σε μια περιοχή, δύσκολη που ακόμη οι δρόμοι είναι σε απίστευτη κατάσταση, μπορείς πραγματικά ν΄ αναρωτηθείς, γιατί αυτό που ζεις είναι η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας. Και να στενοχωρηθείς γιατί αυτό το έργο που γίνεται μπροστά στα μάτια σου, δεν έγινε από παλιούς συνεταιρισμούς κι αντί να΄ χουμε πτωχεύσεις, να έχουμε ανάπτυξη.

Η ΕΑΣ Αγρινίου που τα τελευταία χρόνια με το νόμο Σκανδαλίδη μετατράπηκε σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, με λίγα αλλά ενεργά μέλη, έχει δημιουργήσει συνεταιριστικές μονάδες που θα μπορούσαν να ζηλέψουν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και τώρα με το τελευταίο της «παιδί», τη μονάδα ΑΜΦΙΓΑΛ που ολοκληρώνεται προς τα τέλη Μάη βάζει το λιθαράκι της σε μια νέα εποχή για τη γαλακτοκομία, με 80% εξαγωγικό προσανατολισμό και 20% εσωτερικό.

Η «Ένωση Αγρινίου» όπως είναι το νέο της όνομα δημιούργησε θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση κι επένδυσε στην ανάπτυξη αντί για τη μιζέρια. Η συνεταιριστική μερίδα ορίστηκε στα 2.100 ευρώ και μπορούν μέλη να πληρώσουν τη μερίδα τους μέσα σε μια τριετία. Σήμερα τα μέλη του συνεταιρισμού είναι 250 κι ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς ενώ στις Ομάδες Παραγωγών συμμετέχουν περίπου 5.400 μέλη.Πρόεδρος στο δραστήριο αγροτικό συνεταιρισμό «Ένωση Αγρινίου» είναι ο Θωμάς Κουτσουπιάς, χρόνια στο τιμόνι της και μέλος στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και γενικός διευθυντής ο Νίκος Καζαντζής. Βρεθήκαμε δημοσιογραφική αποστολή στην Αθήνα για να δούμε από κοντά τις μονάδες που τρέχει και πραγματικά θα έλεγε κάποιος, ότι από τον τρόπο που λειτουργούν επιχειρηματικά κι όχι από άποψη βιτρίνας, μάλλον δεν βρίσκεται καν στην Ελλάδα. Εξαιρετικά και καταρτισμένα και τα στελέχη του οργανισμού.

Καταδεικνύει όλο το δυναμισμό του συνεταιριστικού κινήματος – το ζήσαμε έντονα και στην ΕΑΣ Καβάλας και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δυο – κι όταν έχει άξια κι ικανά στελέχη και καλή μπαγκέτα, μπορεί να χωρέσει ακόμη και πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη καθώς οι δραστηριότητες της Ένωσης Αγρινίου είναι πολυσχιδείς και πολυποίκιλες με στόχο τη διασπορά κινδύνου. Συγκεκριμένα:
– Υπηρεσίες με ΟΣΔΕ, Γαία Επιχειρείν
– Πειραματικοί αγροί
– Εργοστάσια επεξεργασίας, συσκευασίας και τυποποίησης, ελιών, σιλό, σπαραγγιών, στέβια κ.ά
– Φωτοβολταϊκά πάρκα ιδιωτών, που όμως είναι γενικά υπό την τεχνική επίβλεψη της Ένωσης Αγρινίου
– Αναλύσεις, πιστοποιήσεις
– Ίδρυση «Αχελώου» (θυγατρική) και κατάστημα στη Ρωσία με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΑ» στο Μπίτσα Παρκ
– Ομάδες Παραγωγών που λειτουργούν με κανόνες του συνεταιρισμού
– Επένδυση ΑΜΦΙΓΑΛ για συγκέντρωση όγκου γάλακτος για τυροκομεία
– Σφαγεία

πηγή : agrocosmos.com

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.