Την ουσιαστική και έμπρακτη εφαρμογή της έννοιας «αλληλεγγύη» μπορεί κανείς να τη συναντήσει στη συμβολή των οδών Νόβα (Μεσολογγίου) και Κοτίνη, εκεί όπου από τον Απρίλιο του 2014 λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο της Ναυπάκτου «Όλοι Μαζί». Το LepantoMag.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που καθημερινά προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους προκειμένου οι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Είναι γεγονός πως η παρούσα χρονική συγκυρία χαρακτηρίζεται από τις καθημερινές δυσκολίες που υπάρχουν ακόμη και για τα στοιχειώδη σε δεκάδες οικογένειες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παρέθεσαν στην Έμυ Παπαδούλα η πρόεδρος του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου και οδοντίατρος, Ιωάννα Σταυροπούλου και η Γραμματέας, Σταυρούλα Καραγεώργου. Σύμφωνα με την κ.Σταυροπούλου αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται περίπου 110 οικογένειες από την περιοχή, με τον αριθμό να είναι δυστυχώς αυξανόμενος.

Ποιες ειδικότητες ιατρών υπάρχουν στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ναυπάκτου;

«Παθολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι (εξωτερικοί συνεργάτες), πνευμονιολόγος, ωριλάς, γαστρεντερολόγος, ουρολόγος, ενδοκρινολόγος, ορθοπεδικός, ενώ από τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου οδοντιατρείο με πλήρη εξοπλισμό. Έχουμε εξωτερικούς συνεργάτες ακτινολόγους, τους κυρίους Θεοφάνη και Γαλάνη, και μικροβιολόγους την κ.Σαφιολέα και την πυρηνικό κ.Βάκρινου. Επίσης, την καινούργια χρονιά θα επικοινωνήσουμε με το σύνολο των συναδέλφων και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθούν», ανέφερε η κ.Σταυροπούλου.

Πώς συντηρείται το σημαντικό κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που παράγει το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο;

koinoniko 1Όπως μας εξηγούν η κ.Σταυροπούλου και η κ.Καραγεώργου «γενικά οι πόροι που έχουμε είναι από τις εκδηλώσεις που κάνουμε, από χορηγίες που υπάρχουν, όπως από μία γαλλική οργάνωση αλληλεγγύης «Solidarite France-Grece pour la Sante» από την οποία βοηθηθήκαμε και χάρη σε αυτή τελειοποιούμε και το οδοντιατρείο. Επίσης, έχουμε αρχίσει και εμβολιάζουμε πολλά παιδιά, χάρη στη χορηγία που μας έχει δοθεί από τον πρόεδρο της 1ης ΓΕΝ, Χρήστο Σαλαμούρα. Έχουμε ακόμη λάβει χορηγίες σε είδος από φαρμακευτικές εταιρείες και επίσης λαμβάνουμε οικονομικές ενισχύσεις από τους συμπολίτες μας ή από τα μέλη μας. Τα περισσότερα ωστόσο χρήματα έχουν βγει από τις εκδηλώσεις που έχουμε πραγματοποιήσει».

Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο και η συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας

Τόσο η κ.Σταυροπούλου όσο και η κ.Καραγεώργου μιλώντας στο LepantoMag.gr σημείωσαν πως η συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν πολύ καλή, κάτι που πιστεύουν ότι θα συμβεί και με την τωρινή. «Μην ξεχνάμε πως ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Ράπτης είναι αντιπρόεδρος του Κοινωνικού Ιατρείου και βοηθάει από την πλευρά του όσο μπορεί. Η ΔΕΥΑΝ για παράδειγμα μας έχει καλύψει το τιμολόγιο για το νερό.  Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες καταθέσαμε αίτημα στη δημοτική αρχή να μας καλύψει τα πάγια έξοδα: ρεύμα, τηλέφωνο και καθαριότητα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε συνάντηση και με το Δήμαρχο Ναυπακτίας, Τάκη Λουκόπουλο, ο οποίος έδειξε ότι έχει όλη την καλή διάθεση να μας βοηθήσει. Το κοστολόγιο είναι πολύ μικρό και πιστεύουμε πως η απάντηση θα είναι θετική», ανέφεραν διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η δομή του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου δεν ανήκει στο Δήμο. «Πρόκειται για Μη Κυβερνητικό Σωματείο. Σε πάρα πολλές πόλεις, όπως στον Πειραιά, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα που ξεκίνησαν τα Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία ως Δημοτικά, παρουσιάστηκαν στη συνέχεια αρκετά προβλήματα. Για το λόγο αυτό και γνωρίζοντας εξ αρχής ότι θα έχουμε σε κάθε περίπτωση τη συμπαράσταση του Δήμου, θελήσαμε να είμαστε Μη Κυβερνητικό Σωματείο εξασφαλίζοντας τόσο την ισότιμη σχέση με όλους τους φορείς, όσο και την ευελιξία μας».

Ο ρόλος των φορέων της περιοχής

koinoniko 2«Υπάρχει καταρχάς συνεργασία με την Πρόνοια. Ενώ, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι σε όσους φορείς έχουμε απευθυνθεί, όλοι έχουν ανταποκριθεί θετικά. Όλος ο κόσμος, αλλά και τα καταστήματα πάντα βοηθούν. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια από τους επαγγελματίες. Αυτό προκάλεσε μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση και στους γάλλους, γιατί ήμαστε η μόνη πόλη που είχαμε τόση βοήθεια από τους συμπολίτες μας. Έχουμε άψογη συνεργασία με το Σύλλογο των Οδοντιάτρων, τον Ιατρικό Σύλλογο του Μεσολογγίου, με τους φαρμακοποιούς της περιοχής», σχολίασε η κ.Σταυροπούλου, ενώ η κ.Καραγεώργου αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τους Συλλόγους των Γονέων, των Δασκάλων και των Καθηγητών: «Για παράδειγμα, το 3ο Δημοτικό έχει συλλέξει φάρμακα και μας τα έχει προσφέρει. Το επόμενο διάστημα θα έρθουμε σε επαφή και με όλες τις εθελοντικές ομάδες της περιοχή ώστε να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε».

Η συνεργασία με άλλα Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία

Ιδιαίτερο κεφάλαιο για τους ανθρώπους του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου της Ναυπάκτου είναι αυτό της συνεργασίας με τις αντίστοιχες δομές που υπάρχουν σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Η ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκονται είναι η «Αλληλεγγύη για Όλους». «Είμαστε περισσότερα από 70-80 Κοινωνικά Ιατρεία, μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουμε φτάσει ακόμη και τα 100. Για παράδειγμα η συνεργασία που υπάρχει με το Ελληνικό, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα είναι εξαιρετική. Ό,τι φάρμακα δεν έχουν μας ενημερώνουν ηλεκτρονικά και τους το στέλνουμε, ενώ συμβαίνει και το αντίστροφο», σημείωσε η κ.Σταυροπούλου.

Αφανείς ήρωες…οι εθελοντές

Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο δε θα υφίστατο εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές πολίτες. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποί του δε θα κουράζονται να το επαναλαμβάνουν στιγμή. «Όσοι έρχονται εδώ προσφέρουν χωρίς την παραμικρή απολαβή. Σε κάθε φορέα που πηγαίνουμε και όπου βρισκόμαστε, ζητούμε να υπάρχει συμμετοχή από τους πολίτες και ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί. Περίπου 30-35 άτομα μας βοηθούν αυτή τη στιγμή σε μόνιμη βάση και μαζί με τους ευκαιριακούς φτάνουν τους 70. Υπεύθυνη των εθελοντών είναι η Άντζυ Κιτσοπούλου» σχολίασαν τονίζοντας παράλληλα πως «χωρίς τους εθελοντές δε θα μπορούσαμε να υπάρξουμε». Δεν παρέλειψαν δε μεταξύ των πολλών εθελοντών να αναφερθούν στις Ιωάννα Πολυδώρου και Λούσυ Δεσφή, οι οποίες οργάνωσαν στην αρχή το φαρμακείο.

Η ανάγκη της προσφοράς…

Ένα βασικό ερώτημα που θέσαμε είναι τους προσωπικούς λόγους που οδήγησαν την Πρόεδρο και τη Γραμματέα του KarageorgouΚοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου στην ενασχόλησή τους με τη δομή. Από την πλευρά της η κ.Καραγεώργου ανέφερε πως «λόγω του επαγγέλματός μου βρισκόμουν καθημερινά σε πολλά σπίτια και έβλεπα τη μεγάλη εξαθλίωση. Όταν για παράδειγμα βλέπεις ένα ζευγάρι με δύο παιδιά να έχουν το ζαχαρόνερο στο μπουκάλι…είναι δύσκολο. Αυτό που βιώνω δεν μπορώ να σας το περιγράψω με λόγια. Να μην έχει ο κόσμος να πάρει ούτε ψωμί. Να μην έχει 3 ευρώ να εμβολιάσει τα παιδιά του, αλλά ούτε και 2 ευρώ που είναι η συμμετοχή για να πάρει ένα παιδικό σιρόπι… Και επιμένω για τα παιδιά, γιατί ένας μεγάλος αντιμετωπίζει διαφορετικά την κατάσταση… σε ένα παιδί όμως δεν μπορείς να του στερήσεις αυτά τα πράγματα. Αντιμετωπίζω αυτές τις καταστάσεις σχεδόν 3 χρόνια τώρα… Επειδή δυστυχώς το κράτος μάς έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση…είδαμε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι γύρω μας είναι σε ιδιαιτέρως δεινή κατάσταση…οπότε ξεκινήσαμε για να κάνουμε κάτι από την πλευρά μας. Να βοηθήσουμε».

«Μου είχε τύχει ένα περιστατικό με έναν ασθενή απολυμένο από την Ιόνια Οδό με ανάπηρο παιδί, ο οποίος ντρεπόταν να πάει σε οδοντιατρείο και επί τρεις μήνες προσπαθούσε να βγάλει το δόντι του μόνος του. Ο συγκεκριμένος ήρθε συστημένος στο οδοντιατρείο μου. Έκανα ένα λεπτό να βγάλω το δόντι και μισή ώρα να ράψω το stavropoulou 1στόμα λόγω της ζημιάς που είχε ο ίδιος προκαλέσει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είχε ούτε τα 5 ευρώ να πάει στο Κέντρο Υγείας να κάνει μία απλή εξαγωγή. Παρόμοιες καταστάσεις βιώνουμε όλοι οι συνάδελφοι. Το να προσφέρεις είναι δούναι και λαβείν. Ο εθελοντισμός που συναντά κανείς στα Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία δεν έχει καμία σχέση με τη φιλανθρωπία. Εμείς είμαστε αλληλέγγυοι. Η διαφορά του αλληλέγγυου είναι ότι «έχω εγώ περίθαλψη-έχεις και εσύ» «έχω εγώ να φάω-έχεις και εσύ». Δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ανελέητο οικονομικό πόλεμο και ταυτόχρονα ψυχολογικό», σχολίασε η κ.Σταυροπούλου για να συμπληρώσει πως «αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι η ομάδα δίνει δύναμη. Όλοι την έχουμε ανάγκη. Το κράτος αυτή τη στιγμή έχει παραιτηθεί εντελώς από τις κοινωνικές δομές. Όλοι αυτοί οι λόγοι εμένα με έχουν οδηγήσει στο να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε προκειμένου να φτιάξουμε αυτή τη δομή».

Πώς όμως προσεγγίζονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη;

«Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω της οικονομικής κατάστασης ντρέπονται και δεν έχουν έρθει ακόμη. Ίσως ευθύνεται και ο κοινωνικός περίγυρος, αλλά θα πρέπει να νοιώθουν άνετα και να έρχονται σε εμάς. Εμείς από την πλευρά μας ως εθελοντές νοιώθουμε μία ικανοποίηση όταν λειτουργεί αυτό που παρέχεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος που έρχεται στο Κοινωνικό Ιατρείο εκφράζει την ευγνωμοσύνη του», μας σχολίασε η Ντέζυ που βοηθά ως εθελόντρια στη δομή.

H Πρόεδρος του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου μας εξήγησε πως «μία πρώτη κατηγορία είναι όσοι μας γνωρίζουν και έχουν ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της επιφυλακτικότητας. Αυτοί έρχονται και μας βρίσκουν μόνοι τους. Συμπληρώνουν μία φόρμα όπου τους ζητούμε τα τυπικά στοιχεία και μία επιστολή από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα ότι όντως είναι ανασφάλιστοι. Μετά από έλεγχο που κάνουμε και εμείς, δεχόμαστε τον καθένα. Εξυπηρετούμε πρωτίστως ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους.

Μία δεύτερη κατηγορία είναι οι ασθενείς που έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας. Στους συγκεκριμένους, το κράτος είναι υποχρεωμένο να τους παράσχει και ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, στο Κέντρο Υγείας της Ναυπάκτου δεν υπάρχει φαρμακείο. Δεν υπήρξε ποτέ. Στο Μεσολόγγι υπολειτουργεί και στην Πάτρα το ίδιο. Οι προνοιακοί ασθενείς λοιπόν πηγαίνουν και δε βρίσκουν ανταπόκριση. Αυτό που ζητάμε από τους συγκεκριμένους είναι να μας φέρουν ένα χαρτί από το Κέντρο Υγείας ή τα Περιφερειακά Νοσοκομεία ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί.

Η τρίτη κατηγορία, στην οποία έχουμε δυσκολία, είναι αυτή των ασφαλισμένων που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τη συμμετοχή τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που ντρέπονται πολύ περισσότερο. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, έχουμε θεσπίσει το κατ’ εξαίρεσιν. Έρχεται κάποιος, μας δίνει τα στοιχεία του και υπάρχει μία Επιτροπή από το Διοικητικό Συμβούλιο στην οποία με μαρτυρίες πιστοποιούμε ότι όντως υπάρχει ανάγκη».

 

 

Προσεχείς εκδηλώσεις:

*Τη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο συγκεντρώνει παιδικά φάρμακα και εμβόλια στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Η ΝΟΝΑ» του Στέλιου Κούλογλου στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, στις 7 το απόγευμα. Συνδιοργανωτές: Εργατικό Κέντρο, Α” ΕΛΜΕ, Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, Σύλλογος Νηπιαγωγών και Δασκάλων. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει συντονίζει ο Βαγγέλης Καρανικόλας. Χορηγός επικοινωνίας: LepantoMag.gr.

*Την Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωΐ το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Νικολάου, συγκεντρώνει παιδικά φάρμακα και εμβόλια στο πλαίσιο της παρουσίασης βιβλίου της Αγγελικής Βαρελά στο Φλοίσβο Ναυπάκτου.

 

Ώρες λειτουργίας Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Ναυπάκτου «Όλοι Μαζί»:
9:00 έως τις 14:00 και 17:00 έως 19:30

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου για περισσότερες πληροφορίες: oloimazinafpaktias.blogspot.gr

 

koinoniko 3

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.