του Δημήτρη Χ.Κωνσταντόπουλου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας

Η Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε ως παγκόσμια κινητοποίηση των γυναικών για τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες. Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, προωθήθηκαν αλλαγές που στόχευαν στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ στο πεδίο αυτό είχαν καθοριστική επίδραση στον τομέα της ισότητας, κατοχυρώνοντας ισοτιμία και ισονομία μεταξύ των δυο φύλων. Στο θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας το ΠΑΣΟΚ ενέταξε νόμους για την ισότητα των φύλων στις εργασιακές σχέσεις, για την κύρωση διεθνών συμβάσεων για την προστασία της μητρότητας, για την εξάλειψη όλων των μορφών των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και αργότερα άλλες ρυθμίσεις για τις αμβλώσεις, τον βιασμό και γενικότερα την έμφυλη βία. Η αναμόρφωση μάλιστα του Οικογενειακού Δικαίου ενίσχυσε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και οδήγησε στον μετασχηματισμό των παραδοσιακών κοινωνικών προτύπων συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξασθένηση των συντηρητικών έμφυλων στερεοτύπων.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, η σχέση ανισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα παραμένει αναλλοίωτη. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αποτυπώνεται με τον πιο πρόδηλο τρόπο στη δομή της απασχόλησης και συγκεκριμένα στο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες που αγγίζει το 31,1%. Σε ζητήματα ισότητας, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη ισότητας που αφορά έξι τομείς (απασχόληση, οικονομική κατάσταση, γνώσεις, χρόνος, εξουσία, υγεία).

Ειδικότερα, ενώ η ΕΕ των 27 βρίσκεται στο 54%, η Ελλάδα βρίσκεται στο 40%.

Στόχος μιας προοδευτικής και πολιτισμένης κοινωνίας είναι η διαρκής προσπάθεια αποκατάστασης της ανισότητας σε όλες τις διαστάσεις. Είναι κρίσιμο σήμερα, όπως μαρτυρούν οι δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας να προωθηθούν πολιτικές που διευκολύνουν την ένταξη της γυναίκας στην αγορά εργασίας και αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο όλες τις μορφές των διακρίσεων σε βάρος της. Η ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και η διασφάλιση των ίσων ευκαιριών γι αυτές μπορεί να εγγυηθεί αναπτυξιακά οφέλη για την κοινωνία μας.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλες τις Γυναίκες υγεία και πρόοδο.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.