Διαβάστε την Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο σχετικά με τη συνένωση των υποθηκοφυλακείων της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο

 

Θέμα: Συνένωση των Υποθηκοφυλακείων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας

            Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας», η οποία, όπως ορίστηκε, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου, δηλαδή εντός μόλις μιας εβδομάδας .

            Στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται η συνένωση των Υποθηκοφυλακείων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Ξηρομέρου, Αιτωλικού, Μακρυνείας κλπ.) σε ένα και μόνο υποθηκοφυλακείο με έδρα το Αγρίνιο.

            Ενδεχόμενη συνένωση όλων των Υποθηκοφυλακείων της Αιτωλοακαρνανίας σε ένα με έδρα το Αγρίνιο θα προκαλέσει αποδυνάμωση στις κατά τόπους διοικητικές και δικαστικές δομές της Αιτωλοακαρνανίας και θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση τόσο στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους που δραστηριοποιούνται στο Νομό, όσο και στους εργαζόμενους στα υποθηκοφυλακεία, τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στη διαδικασία της κτηματογράφησης όπως οι μηχανικοί και οι μεσίτες, καθώς και στους πολίτες. Σημειώνεται δε ότι με βάση την πρακτική και την εμπειρία, η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στο Υποθηκοφυλακείο απαιτεί την μετάβαση των πολιτών σε αυτό περισσότερες από μία φορές στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

            Άλλωστε, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της χώρας και οι αποστάσεις εντός αυτού είναι δυσανάλογα μεγάλες . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Αγρίνιο απέχει από το Μεσολόγγι 40 χλμ, από τη Ναύπακτο 75 χλμ, από την Αμφιλοχία 42 χλμ, από τον Αστακό 50 χλμ, από το Θέρμο 33 χλμ, από τη Βόνιτσα 100 χλμ, από δε τους πρώην καποδιστριακοί δήμοι της Ορεινής Ναυπακτίας Πλατάνου 135 χλμ, Αποδοτίας 150 χλμ και Πυλλήνης 125 χλμ.

            Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι η υποχρεωτική μετακίνηση πολιτών αλλά και επαγγελματιών στο Αγρίνιο για την πρόσβαση στο Υποθηκοφυλακείο θα επιφέρει τεράστια προβλήματα και θα επιβαρύνει με δυσανάλογα κόστη τους πολίτες, λαμβανομένων μάλιστα υπ’όψιν των σημερινών οικονομικών δεδομένων και των υψηλών ποσοστών ανεργίας στην περιοχή. Η κατάργηση δε του άρτιου και οργανωμένου επί  δεκαπενταετία Κτηματολογικού Γραφείου της πρωτεύουσας του Νομού Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς η περιοχή του Μεσολογγίου είναι από τις πρώτες ενταχθείσες στο Κτηματολόγιο περιοχές, αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Με ποια συγκεκριμένα κριτήρια έχει διαμορφώσει το Υπουργείο τον νέο χάρτη των Υποθηκοφυλακείων της χώρας ; Έχουν ληφθεί υπ’όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν ανά την επικράτεια ;
  1. Ιδίως για την Αιτωλοακαρνανία και με βάση τις γεωγραφικές και μορφολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει τη λειτουργία Υποθηκοφυλακείων στην πρωτεύουσα του Νομού, δηλαδή την Ι.Π. Μεσολογγίου, εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας, καθώς και στο Αγρίνιο, το οποίο είναι μεγάλο αστικό κέντρο εξυπηρετώντας τις επαρχίες Ξηρομέρου και Βάλτου ;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.