thanosΜε αφορμή τα τελευταία γεγονότα στα νυχτερινά καταστήματα του λιμανιού, ο επί 21 χρόνια ιδιοκτήτης ενός εκ των γνωστότερων επιχειρήσεων της περιοχής, Θάνος Κοσανδιανός μιλά στο LepantoMag.gr όχι μόνο για το ωράριο λειτουργίας, αλλά και για το μείζον ζήτημα των αδειών. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «έχουμε περάσει στην περίοδο της ανθρωποφαγίας» και αυτό οφείλεται, κατά τον ίδιο, στην κρίση.  Σημειώνει δε πως παρά τις προσπάθειες πολλών επιχειρηματιών να είναι νόμιμοι και τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, οι αρμόδιες Αρχές κωλυσιεργούν. Αποδίδει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στις Αρχές, αλλά και στους ίδιους τους επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ όλων.

 

Την περασμένη εβδομάδα το θέμα του ωραρίου των νυχτερινών καταστημάτων ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα.  Συνάδελφοί σας κατέληξαν στο αυτόφωρο ενώ επεβλήθησαν και τα σχετικά πρόστιμα.  Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Θα ήθελα καταρχάς να σχολιάσετε τα γεγονότα αυτά.

Πράγματι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Η αλήθεια δεν είναι ούτε προς την πλευρά των καταστηματαρχών ούτε προς την πλευρά εκείνων που θεωρητικά τους κυνηγάνε.  Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιοι νόμοι, οι οποίοι όμως είναι αναχρονιστικοί. Τα δικά μας μαγαζιά διέπονται από νόμους  του 1960 και του 1966.  Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι μας επιτρέπει η νομοθεσία 80 db.  Η συζήτηση που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι της τάξεως των 80 db, κάτι που καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.  Ο ίδιος ο νόμος λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε, πως μας ωθεί στην παρανομία. Είναι αναχρονιστικός και δεν έχει προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα  με αποτέλεσμα να παρανομούμε όλοι.  Κανένας δε θέλει να παρανομεί όμως.  Όλοι έχουν την επιχείρησή τους, την περιουσία τους. 

Υπεύθυνη για όλον αυτό το χαμό που δημιουργήθηκε είναι η κρίση. Τα κέντρα διασκέδασης περνούν μια δύσκολη περίοδο σε όλη την Ελλάδα και τα καφέ-μπαρ ήρθαν να καλύψουν αυτό το κενό μετά από απαίτηση του κόσμου και όχι επειδή κάποιο πρωί ξύπνησε ένας επιχειρηματίας και είπε «θα φέρω έναν dj ή θα κάνω μια εκδήλωση». Παλαιότερα συνυπήρχαμε χωρίς να υπάρχει πρόβλημα και κανένα κέντρο διασκέδασης δεν ενοχλούταν από τα καφέ-μπαρ, όπως αντίστοιχα κανένα καφέ-μπαρ δεν ενοχλούταν από τα κέντρα διασκέδασης.  Εάν ήταν παράνομα τα μαγαζιά, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, θα είχαν κλείσει προ πολλού, γιατί οι νόμοι είναι πάρα πολύ αυστηροί και θα φέρω ως παράδειγμα τα πρόσφατα πρόστιμα που επέβαλλε ο Εισαγγελέας.

Σας θυμίζω ότι η άδεια, πριν από μερικά χρόνια για εμάς, ήταν να λειτουργούμε μέχρι τις 11 το καλοκαίρι και μέχρι τις 10 το χειμώνα.  Παρ’ όλα ταύτα όμως τα μαγαζιά μας ήταν ανοικτά μέχρι τις 5 και τις 6 το πρωί, όπως ακριβώς γινόταν σε όλη την Ελλάδα.  Απλά έχουμε περάσει στη φάση της ανθρωποφαγίας, που ο ένας κοιτάει να φάει τον άλλον και δυστυχώς δεν υπάρχει συνεννόηση.  Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με τις Αρχές και οι Αρχές δεν μπορούν να συνεννοηθούν με εμάς.

Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι τα μαγαζιά στο λιμάνι είναι τα περισσότερο ελεγχόμενα μαγαζιά στη Ναύπακτο.   Δεχόμαστε ελέγχους από το Υγειονομικό, από την Αστυνομία, από την Αρχαιολογία, από την Εφορία, το ΙΚΑ και ταυτόχρονα είναι τα λιγότερο παράνομα σε σχέση με άλλα, τα οποία δεν ελέγχονται. 

Ποιος ευθύνεται κατά τη γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί;  Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης των επιχειρηματιών και ποιο των Αρχών;

Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, γιατί και η Δημοτική Αρχή δεν το είδε ποτέ σοβαρά το θέμα.  Τις περισσότερες φορές το έβλεπε ψηφοθηρικά, δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρχει ασυδωσία από ένα μέρος κακών επαγγελματιών -που φυσικά υπάρχουν σε όλους τους κλάδους- και η Αστυνομία ένειπτε πάντα τα χείρας της, καθώς δεν ενδιαφερόταν παρά μόνο να εφαρμοστεί ο νόμος.

Επειδή εν προκειμένω εσείς οι επιχειρηματίες βάλλεσθε περισσότερο, έχετε προβεί σε κάποιες προσπάθειες ώστε να υπάρξει συνεννόηση είτε μεταξύ σας είτε με τις Αρχές;

Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις και με τον Πρόεδρο του Σωματείου και με τους επιχειρηματίες των καταστημάτων μεταξύ μας είτε μόνο του λιμανιού είτε και του Γριμπόβου και της Ψανής.  Είναι παρά πολλά τα προβλήματα που μάλιστα χρονίζουν και είναι πολύ δύσκολο να έρθουμε σε συμφωνία, γιατί έχουμε περάσει μία περίοδο είκοσι ετών ασυδοσίας με Δημοτικές Αρχές, οι οποίες δεν αντιμετώπιζαν το πρόβλημα σαν πρόβλημα, αλλά προσπαθούσαν να το κρύψουν κάτω από χαλί. 

Είναι γεγονός ωστόσο ότι τα καταστήματα δε διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες και ως εκ τούτου είναι λογικό να προκύπτει το ερώτημα πώς από τη στιγμή που πρόκειται για καταστήματα των 40τ.μ., χωρίς άδεια, να παίζουν μουσική μέχρι το πρωί; Πολλοί ισχυρίζονται μάλιστα πως  οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών δε θα πρέπει να διαμαρτύρονται.

Όσον αφορά στο θέμα των αδειών, δεν είναι μόνο τα δικά μας καταστήματα.  Απλά λόγω των γεγονότων βγήκαν τώρα στην επιφάνεια όλα αυτά.  Και όταν κάνουμε λόγο για άδειες θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, διότι όταν ένα κατάσταστημα θα υποβάλλει αίτηση ώστε να πάρει για παράδειγμα την άδεια μουσικών οργάνων το 2013, καταθέτει νόμιμα τα χαρτιά του τον πρώτο μήνα του ’13.  Όμως επειδή, πολλές φορές οι υπηρεσίες κωλυσιεργούν έχουμε φτάσει να παίρνουμε τις άδειες αυτές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κανένα μαγαζί στο λιμάνι δεν έχει άδεια τραπεζοκαθισμάτων.  Και αυτό γιατί έχουν καθυστερήσει οι Υπηρεσίες, ενώ εμείς έχουμε υποβάλλει τα χαρτιά μας. 

thanos2Και αυτή τη στιγμή είναι όλοι παράνομοι όσον αφορά στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων;

Ουσιαστικά είναι όλοι παράνομοι.  Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της κωλυσιεργείας θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστήματος που άνοιξε πρόσφατα, του οποίου ο ιδιοκτήτης έχει υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα χαρτιά εδώ και καιρό, είναι καθ’ όλα νόμιμος και περιμένει την άδεια, την οποία θα περιμένει για κανένα χρόνο ακόμη, με αποτέλεσμα κάθε μέρα χωρίς να παίζει μουσική το κατάστημά του δέχεται μηνύσεις.  Έχουμε προβλήματα με τις άδειές μας.  Αργούν οι υπηρεσίες να τις εκδόσουν και όταν τις εκδίδουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είμαστε έκθετοι στον κάθε έλεγχο.

Για ποιο λόγο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Γιατί πολύ απλά όταν σου λένε παίξε μουσική 80 db, τα 80 αυτά dbείναι μια κουβέντα.  Προβλήματα όμως επίσης δεν υπάρχουν μόνο με τις άδειες των καφέ-μπαρ, υπάρχουν και με τις άδειες των κέντρων διασκέδασης.  Είναι διάτρητες.  Δεν υπάρχουν πάρκινγκ, δεν υπάρχουν άδειες μουσικής.  Αυτά βέβαια είναι ευθύνη του κάθε καταστηματάρχη.

Κατά τη γνώμη σας πώς θα μπορούσε να λυθεί το ζήτημα ώστε κάθε φορά να μη γίνονται τα ίδια;

Η λύση δεν είναι τα αστυνομικά μέτρα.  Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συνολικά.  Σαν Εμπορικός Σύλλογος, σα Σύλλογος Καφεπολών, σα Σύλλογος Ξενοδόχων, σα Δήμος, σαν Αστυνομία.  Ποτέ δεν ήταν λύση τα αστυνομικά μέτρα και αν κάποιος διαβάσει τις σχετικές διατάξεις, θα αντιληφθεί ότι δεν έχουν καμία συνάφεια με την εποχή που ζούμε. Είναι διατάξεις 50 ετών…πίσω.  Και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το κενό νόμου, υπάρχει αυτή η ανθρωποφαγία και γίνονται κατά καιρούς όλα αυτά που συνέβησαν και την περασμένη εβδομάδα.  Βρίσκονται κάποιοι επιτήδειοι που ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμοι, αλλά κανένας δεν είναι νόμιμος υπό αυτό το καθεστώς. 

Πέρα από το ωράριο λειτουργίας, ποιο άλλο ζήτημα θεωρείτε ότι αποτελεί μείζον για την περιοχή του λιμανιού, μιας και δραστηριοποιείστε εδώ;

Έχουμε μία λάθος νοοτροπία σαν πόλη και όχι αποκλειστικά σα νυχτερινά μαγαζιά ή σαν μαγαζιά του καφέ. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι για να βοηθήσουμε την πόλη πρέπει να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις.  Βέβαια οι παραχωρήσεις αυτές δεν πρέπει να είναι μονόπλευρες και εννοώ από τη δική μας την πλευρά.  Πρέπει να είναι και από το Δήμο, πρέπει να είναι και από την Αστυνομία. Για παράδειγμα, η υπερβολική ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο λιμάνι δε βοηθάει κανέναν.  Ο περαστικός δυσκολεύεται και επιπρόσθετα λειτουργεί όλο αυτό ως αθέμιτος ανταγωνισμός, τη στιγμή που κάποιοι θέλουν να είναι νόμιμοι. Όλα αυτά όμως λύνονται μόνο με σοβαρή κουβέντα, μόνο σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, με τις Υπηρεσίες. Δεν είναι εύκολο. Ειδικά αυτή την κρίσιμη εποχή δεν μπορούμε να λέμε «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», γιατί ο κόσμος ζορίζεται. Δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις -μην το ξεχνάμε αυτό- και δυστυχώς φτάνουμε στα άκρα.

Θα ήθελα να μου πείτε και την άποψή σας σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Τι θεωρείτε ότι γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, τι όχι και τι θα μπορούσε να γίνει.

Δυστυχώς υπερηφανεύομαστε ότι η Ναύπακτος έχει μία έντονη νυχτερινή ζωή.  Αυτό είναι λάθος και ίσως να είναι και υποτιμητικό για μία πόλη να διαφημίζει τη νυχτερινή της ζωή.  Όμως είναι μία πραγματικότητα, καθώς είναι ο μόνος κλάδος που έχει αναπτυχθεί στη Ναύπακτο. Αυτό συνέβη γιατί υπήρξε ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζω είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή που θα μπορούσαν να φέρουν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Επίσης, θα πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα του πάρκινγκ και των βασικών υποδομών. Αυτή τη στιγμή η Ναύπακτος δεν μπορεί να υποδεχτεί μεγάλο όγκο τουριστών. Αν φανταστούμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο έρχεται ένα κρουαζιερόπλοιο αυτή τη στιγμή και κατέβει ο κόσμος στην πόλη, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα μπορέσουμε να τον εξυπηρετήσουμε. Μπορεί να έχουν γίνει αργά, σταθερά βήματα κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά θα πρέπει και οι ιθύνοντες της πόλης όλο αυτό να το δουν πιο σοβαρά. Θέλει τρέξιμο από όλους. Η εικόνα της πόλης γίνεται ολοένα και καλύτερη, αλλά ακόμη δεν είναι ιδανική. Οι τιμές είναι σχετικά καλές, όμως χρειάζονται κινήσεις από όλους και ειδικά από τους πολίτες.  Δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα από μια ομάδα ανθρώπων άσχετα αν από εκεί έπρεπε να τα περιμένουμε γιατί γι’ αυτό τους ψηφίσαμε.  Πρέπει να περάσουμε σε άλλη νοοτροπία, σε άλλη εποχή. Όλοι μας, ο καθένας από μόνος του, μέσα από την εξυπηρέτηση που θα προσφέρει στο κατάστημά του, μέσα από τη φροντίδα της καθαριότητας θα μπορέσουμε να κάνουμε τον τουρίστα να νοιώσει σα στο σπίτι του, άνετα. 

 

 
 

3 Σχολια

 1. theos

  Τι εχει να μας πει ο συγκεκριμενος κυριος σχετικα με την παρεμβαση που εχει κανει στο τειχος του καστρου που ειναι στο μπαλκονι του.

  Απάντηση
  • Θ. Κοσανδιανος

   Το
   καταστημα δεν ειναι ιδιοκτησία μου!(ειμαι ενοικιαστης) παρ’ολα αυτά η περίπτωση
   που αναφέρετε έχει ελεγχθεί 2 φορές από την αρχαιολογία 2004 κ 1996 κ μια φορά
   από το δήμο Ναυπακτου!!!!η παρέμβαση αυτή ειναι προγενεστερων ετών
   (1900-1950)!αρα μην είστε τόσο σίγουρος για τα λεγόμενα σας!δυστυχως πολλές
   φορές είμαστε αποδέκτες λάσπης κάποιων που δεν γνωρίζουν τα θέματα!!!ελπιζω να
   βοήθησα!

   Απάντηση
   • Theos

    Μα και φυσικα εγινε ελεγχος και ηταν ολα νομιμα. Οπως ολα τα καταστηματα σαν αυτο ειναι νομιμα. (Αστειο)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.