Σε τελικό στάδιο βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την αναχρηματοδότηση δανείων αγροτικών φωτοβολταϊκών, μέσα από μια πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Το θέμα απασχόλησε έντονα και τοπικούς αγρότες που έχουν δανειοδοτηθεί με μεγάλα ποσά ώστε να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους αλλά όπως φαίνεται μερικές δεκάδες πείστηκαν τελικά ώστε να προχωρήσουν την σχετική διαδικασία.

Τι ακριβώς συμβαίνει;
Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Κώστα Γιωτάκη, εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία εξαγοράς ουσιαστικά των δανείων από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των δανείων αυτών από Γερμανικό Ίδρυμα ώστε στη συνέχεια τα δάνεια αυτά να χρηματοδοτηθούν με άλλους όρους που προβλέπουν βασικά, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.

Μεσάζων στη διαδικασία αυτή είναι εταιρεία που κινεί τις σχετικές διαδικασίες και ενημερώνει σχετικά τις δυο πλευρές. «Με βάση τα όσα μας έχουν παρουσιάσει, ειδικά στα μεγάλα ποσά των δανείων η αναχρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα και κάτοχοι αγροτικών φωτοβολταϊκών μπορεί να ωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε βάθος χρόνου. Τώρα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αποστολής μιας δεύτερης παρτίδας εγγράφων και συνολικά έχουν ανταποκριθεί περίπου 450 άτομα πανελλαδικά και περίπου 40 από την Αιτωλοακαρνανία» εξηγεί στο «Γ» ο κ. Γιωτάκης.

Είναι χαρακτηριστικό, πως με βάση τα όσα έχει υποσχεθεί ο μεσάζων, το επιτόκιο του δανείου μπορεί να διαμορφωθεί στο 2,2% , την στιγμή που τώρα υπάρχουν δάνεια με επιτόκιο έως και 10%. Δηλαδή υπάρχουν και περιπτώσεις κατόχων αγροτικών φωτοβολιών που μπορεί να ωφεληθούν έως και 100.000 ευρώ.

«Η διαδικασία αυτή πιστεύω ότι συμφέρει όσους έχουν δανειοδοτηθεί με ποσά άνω των 70.000 ευρώ. Εμείς έχουμε πειστεί για την αξιοπιστία που διαπιστώνουμε και τα όσα μας έχουν υποσχεθεί.» υποστηρίζει ακόμη ο κ. Γιωτάκης , συμπληρώνοντας πως η όλη διαδικασία έχει γίνει κατανοητή απ’οσους πραγματικά ενδιαφέρθηκαν. Σε ερώτημα όμως που τέθηκε, για το ποιος Όμιλος είναι αυτός που θα αγοράσει τα δάνεια και θα κάνει την αναχρηματοδότηση, ο κ. Γιωτάκης απάντησε πως «δεν γνωρίζει».

Να σημειωθεί πως η εταιρεία που παρεμβάλλεται στη διαδικασία, ως «μεσάζων» θα λάβει για κάθε φάκελο 5.000 ευρώ συν κάποια επιπλέον έξοδα.

Προ ολίγων μηνών το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων των αγροτικών φωτοβολταϊκών μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία τέθηκε και στην Ένωση Αγρινίου, που σύμφωνα με το γραφείο τύπου της, απευθύνθηκε στον νομικό της σύμβουλο, ώστε να απαντήσει και στα ερωτήματα των μελών της που κατέχουν φωτοβολταϊκά.

Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα είναι πως παρουσιάζονται κάποιες σοβαρές ασάφειες και πιθανότατα να αποτελεί ρίσκο η ένταξη στο σχέδιο αυτό.
Ετσι, με βάση και τις επισημάνσεις από την Ένωση αλλά και τις διαπιστώσεις που έκαναν ιδίοις όμασσι κάποιοι αγρότες, πολλοί ήταν αυτοί που δεν εντάχθηκαν, βλέποντας πως δεν παρέχονται μια σειρά από εγγυήσεις. Σε κάθε περίπτωση, από την Ένωση υπογραμμίζεται πως οι παραγωγοί στην περιοχή ήταν ελεύθεροι, εφόσον έκριναν οι ίδιοι να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο αναχρηματοδότησης, πράγμα όπως που στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έπραξαν, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών η σχετική διαδικασία βρίσκεται προς το τέλος της.

αναδημοσίευση από agriniopress.gr – πηγή: εφημερίδα «Γεγονός»

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.