Νέα αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά την διάρκεια των εργασιών που εκτελεί η Ιόνια Οδός στον Κόμβο Γοργόμυλου. Μόνο που με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η αποδόμηση των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων, ενώ στην προκειμένη περίπτωση θεωρήθηκε ότι επαρκής η διερεύνηση που είχε προηγηθεί και η σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση.

Οι όροι που έθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού για την αποδόμηση των αρχαιολογικών καταλοίπων και τη συνέχιση των έργων είναι οι ακόλουθοι:

– Οι εργασίες αποδόμησης των αρχαίων καταλοίπων να πραγματοποιηθούν με εργατικά χέρια και ανασκαφικό τρόπο και όχι με μηχανικά μέσα και η δαπάνη τους να καλυφθεί από τις πιστώσεις του έργου.

– Σε περίπτωση που κατά την αποδόμηση των αρχαιοτήτων προκύψουν αρχιτεκτονικά μέλη και κινητά ευρήματα, να μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, με δαπάνη του αναδόχου του έργου.

– Σε περίπτωση που κατά την αποδόμηση εντοπισθούν νέες αρχαιότητες, οι εργασίες να διακοπούν και να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου.

Όλες οι ανωτέρω εργασίες να γίνουν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη της ΕΦΑ Πρέβεζας η οποία θα ενημερώνει σε τακτική βάση τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Πηγή:epiruspost.gr

Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.