Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2282, τεύχος Β’, η υπουργική απόφαση με θέμα «Ρυθμίσεις Θεμάτων Περιορισμών στην Ανάληψη Μετρητών και τη Μεταφορά Κεφαλαίων». Πρόκειται για την 11η, κατά σειρά, υπουργική απόφαση που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015.

Στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

1. Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

2. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

3. Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

4. Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία,  μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.

6. Επιτρέπεται Το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

7. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

Eπί της ουσίας οι σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με τα νέα μέτρα χαλάρωσης είναι κατ’ αρχήν, η δυνατότητα άνευ ορίων αναλήψεις για το «φρέσκο» χρήμα που θα επιστρέψει στις τράπεζες. Πράγμα που σημαίνει, ότι όποιος καταθέσει στις τράπεζες τα χρήματα που έχει στο σπίτι του, ή σε θυρίδα, θα μπορεί όποτε επιθυμήσει, να τα σηκώσει χωρίς κανέναν περιορισμό. Απλώς, θα χρειασθεί να πάει από το τραπεζικό κατάστημα, διότι από το ΑΤΜ δεν θα είναι εφικτό πέραν των ορίων που ήδη έχουν τεθεί (420 ευρώ την εβδομάδα, 840 το δεκαπενθήμερο).

Επίσης, κίνητρο για την επιστροφή χρημάτων από το εξωτερικό, αποτελεί η δυνατότητα ανάληψης έως του 30% των ποσών που θα έρθουν με έμβασμα από το εξωτερικό. Αλλαγή υπάρχει και για τους συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού και θέλουν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στην Ελλάδα, καθώς και στους φοιτητές του Erasmus που θα θέλουν να ανοίξουν λογαριασμό καταθέσεων. Όλα αυτά ισχύουν από 22 Ιουλίου, αλλά πρακτικά από τα…μέσα της επόμενης εβδομάδος. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι σταδιακά, θα υπάρξει ένα ενδιαφέρον, που θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες.

 

πηγή: news247.gr

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.