Μετά από 5 ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Εφ’ όλης της ύλης η συζήτηση με τους αγρότες να κάνουν λόγο για ουσιαστικό διάλογο. Ωστόσο, άγνωστο μένει προς το παρόν στο σύνολό του το περιεχόμενο των απαντήσεων, ενώ εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας τόνισαν φεύγοντας από το Μαξίμου ότι οι αποφάσεις για τη συνέχεια θα ληφθούν στα μπλόκα.

Οι κυβερνητικές προτάσεις, όπως φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες του Agronews, δεν κάλυψαν τους αγρότες.

Το ασφαλιστικό παραμένει το κρίσιμο ζήτημα και, όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες του Agronews, οι κυβερνητικές προτάσεις δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των αγροτών.

«Καμία απάντηση που να απαντά στα πραγματικά ζητήματα που τίθενται από τους εξεγερμένους αγρότες δεν δόθηκε στη συνάντηση», τονίζει στο Agronews εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο των Μικροθηβών που συμμετείχε στη συνάντηση, προβλέποντας ότι και η απάντηση των αγροτών θα είναι αρνητική.

Δεν αποσυνδέται εισόδημα από εισφορές

Εν τω μεταξύ απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά και αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τους αγρότες.

Όπως δήλωσε στο AgroNews εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Μ. Μητσιούδης από το μπλόκο Χαλκηδόνας, «ο πρωθυπουργός μας εξήγησε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα δεν υπάρχει περιθώριο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Επίσης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ από το φορολογητέο εισόδημα και πως μελλοντικά (χωρίς να διευκρινίζεται πότε και σε ποιο βαθμό) ο συντελεστής φόρου θα ανέλθει στο 22%, αφού στο φορολογητέο θα προστεθούν και ποσά επιδοτήσεων, που λαμβάνουν οι αγρότες».

Κουβέντα ελάφρυνσης, σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews, έγινε μόνο για το κόστος παραγωγής, αν και «κάπως αόριστα», όπως δήλωσαν οι αγρότες που συμμετείχαν.

Κατά κάποιες πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε στους αγρότες να ισχύσουν τρεις κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών με συντελεστές 12%,15% και 20% και μια επιπλέον  προαιρετική με συντελεστή 16% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με παράλληλη αυτονόμηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού (και όχι μόνο προνοιακού) φορέα των αγροτών μέχρι το 2021.

«Έγινε ουσιαστικός διάλογος, αλλά το λόγο πλέον έχουν τα μπλόκα», είπαν μπροστά στις κάμερες εκπρόσωποι των αγροτών. «Είμαστε μακριά από συμφωνία», είπαν κάποιοι ωστόσο μακριά από τις κάμερες.

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πάρας της μαραθώνιας συνάντησης, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στους αγρότες

Πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021, κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021, παράλληλα με δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική, αλλά και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για μικρούς και μεσαίους αγρότες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη

Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση.

Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:
1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:
5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:
7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
12. Στήριξη των νέων αγροτών,  έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων.  Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε -και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός.

πηγή: agronews.gr / Γιάννης Πανάγος

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.