Με μία δέηση για τους χιλιάδες πρόσφυγες που πνίγηκαν στο Αιγαίο, μία κοινή διακήρυξη για εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό δράμα και άμεση επαφές με εκατοντάδες πρόσφυγες στο hotspot του Μόρια, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποίησαν μια ιστορική επίσκεψη στη Λέσβο, το νησί που δέχθηκε όσο κανένα άλλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης, δίνοντας μάθημα ανθρωπιάς σε όλο τον πλανήτη.

Ο Πάπας έφτασε στη Λέσβο στις 10 το πρωί και στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη κατ΄ίδιαν συνάντηση με τον Πάπα, χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη.

«Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη», προς τους πρόσφυγες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπας Φραγκίσκο, στον αερολιμένα Μυτιλήνης.

Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος στη Λέσβο: «Η Ελλάδα δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς»«Και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.

Γι’ αυτό, είπε, «θεωρώ ότι η επίσκεψη σας είναι ιστορική και σημαντική» και τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.

Συγκινητικές στιγμές στο hotspot της Μόριας

Εκατοντάδες χέρια ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, γυναικών με τα μικρά τους παιδιά στην αγκαλιά, ανδρών που έσκυβαν το κεφάλι μπροστά στους ηγέτες του Χριστιανικού κόσμου σφίγγουν από τη στιγμή που μπήκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν από λίγη ώρα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν προς τη Μόρια αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συναντήσεων κατά τις οποίες επανέλαβαν την ανάγκη της ενεργοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης.

Στη Μόρια έγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» – «ελευθερία».

Με στοργικά λόγια οι δυο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.

Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν. Πολλές γυναίκες μουσουλμάνες με μαντήλια δίνουν το χέρι τους προς τους Χριστιανούς ηγέτες και πολλές από αυτές τους φιλάνε το χέρι.

Έξω από τη σκηνή εκατοντάδες μετανάστες φωνάζουν ρυθμικά το σύνθημα «Freedom – freedom» – «Ελευθερία – Ελευθερία».

Υπέγραψαν κοινή έκκληση

Εκτός πρωτοκόλλου και «παραβιάζοντας» τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν προς τους εκατοντάδες, μετανάστες στην πλειοψηφία τους, συγκεντρωμένους που ζουν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας. Με συνθήματα και πανό διεκδικούσαν να συναντηθούν και αυτοί με τους προκαθήμενους των Εκκλησιών, Πάπα Φραγκίσκο και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερωνύμο.

Πολλοί από αυτούς φιλούσαν τα χέρια των Ιεραρχών και ζητούσαν να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο τους για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Μάλιστα μια γυναίκα χριστιανή έπεσε στα πόδια του Πάπα κλαίγοντας και παρακαλώντας τον να βοηθήσει στην απελευθέρωση τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων.

Στη συνέχεια οι τρεις προκαθήμενοι απευθύνθηκαν με ομιλίες τους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και στη συνέχεια υπέγραψαν την κοινή έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνέχεια οι τρεις προκαθήμενοι συνέφαγαν με τρεις οικογένειας προσφύγων, μακριά από τις κάμερες, το ίδιο «μενού» που προβλεπόταν σήμερα από τον καταυλισμό.

Στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος στο λιμάνι της Μυτιλήνης εξύμνησε τη στάση των Ελλήνων στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, ενώ οι τρεις προκαθήμενοι έκαναν δεήσεις στην μνήμη των θυμάτων.

Οι τρεις προκαθήμενοι επέστρεψαν στο αεροδρόμιο, όπου ο Φραγκίσκος συνάντησε εκ νέου τον πρωθυπουργό.

Μαζί του αναχώρησαν και δέκα πρόσφυγες που επιλέγησαν μετά από κλήρωση και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Οι ίδιοι είπαν ότι ενημερώθηκαν μόλις το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 8 Σύρους και 2 Αφγανούς.

πηγή: imerisia.gr

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.