Συνεχίζεται η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων που δημιουργούν ουρές στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, παρ’ ότι τόσο η διοίκηση του Ιδρύματος όσο και το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων, συνταξιούχων ή των προστατευόμενων μελών τους, για την ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έχει υλοποιηθεί ηλεκτρονικά από το ίδιο το ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τα προστατευόμενα μέλη τους. Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από τους κατά τόπους διευθυντές του ΙΚΑ να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους, που σχηματίζουν ουρές, ότι διαθέτουν ήδη ασφαλιστική ικανότητα και ότι τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να έχουν τις παροχές υγείας τους μόνο με την επίδειξη του ατομικού ή οικογενειακού βιβλιαρίου τους, χωρίς να χρειάζεται να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να απογραφούν. Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο επιστολή με την οποία ζητεί την πρόσληψη 1.720 υπαλλήλων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και ο απαράδεκτα μεγάλος χρόνος αναμονής για την έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησής τους.

Αλλά και οι εκκλήσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ επ’ αυτών είναι συνεχείς και καθημερινές. Φυσική παρουσία απαιτείται μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση ΙΚΑ – ΟΑΕΔ. Η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών για την ανανέωση καταργήθηκε. Οι πάροχοι υγείας έχουν ενημερωθεί ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική ικανότητα όλων των δικαιούχων (ασφαλισμένων που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τις 31/12/14 τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας, συνταξιούχων, καθώς και των μελών της οικογενείας τους – σύζυγοι και τέκνα μέχρι 18 ετών).

πηγή: «Καθημερινή»

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.