Η ύπαρξη ενός δικτύου με μικρής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στο Διαδίκτυο και φέρονται να επιδίδονται σε εκβιασμούς για να αποσπούν χρήματα, αποκαλύπτεται στη δικογραφία για τον εκδότη εφημερίδας και τους δυο δημοσιογράφους που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Τα έγγραφα περιγράφουν εγκληματικές αναφορές του ενός κατηγορούμενου δημοσιογράφου που καταγράφηκαν από τον υπερκοριό της ΕΥΠ, για τουλάχιστον 6-7 ιστοσελίδες και 2-3 εφημερίδες, όμως παραμένει άγνωστο αν η χρήση έγινε με την άδεια των συγκεκριμένων προσώπων ή εν αγνοία τους. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι πάντως η Α.Κ. (υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος είναι ο σύντροφος της Ρένας Δούρου), που στις 11 Φεβρουαρίου κατήγγειλε ότι στις 4 του ίδιου μήνα, συναντήθηκε σε καφετέρια με τον κατηγορούμενο Π.Μ. ο οποίος «απαίτησε από εκείνη να δώσει χρήματα στον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας Π.Μ., για να μην γράφει αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ», απειλώντας την ως εξής: «Πρόσεχε. Ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying».

Δίκτυο και απειλές στο παιδί της

Αργότερα τους συνάντησε και ο δημοσιογράφος Χ.Φ. (ο τρίτος κατηγορούμενος) διευθυντής ιστοσελίδας. Μαζί της πρότειναν να συνεργαστούν στον τομέα της διαφήμισης για την Attica Bank και την ΕΥΔΑΠ.

Σε δεύτερη συνάντηση λίγες ημέρες αργότερα, ο Μ την προειδοποίησε ότι πρέπει να είναι προσεκτική γιατί την έχουν στοχοποιήσει από τη ΝΔ σε διάφορους μιντιακούς κύκλους, διαδίδοντας ότι χρηματίζεται από διαφημίσεις εξαιτίας της θέσης της στην ΕΥΔΑΠ. Της ανέφερε ότι παρακολουθούν την προσωπική της ζωή και τα τηλέφωνά της και απείλησε το παιδί της λέγοντας «έχεις ένα παιδί. Να προσέχεις και να σκεφτείς και το παιδί σου», δημιουργώντας της φόβο και ανησυχία, όπως κατέθεσε η ίδια. Στην ίδια συνάντηση απαίτησε ξανά να δώσει χρήματα στον Μ. για να μην γράφει αρνητικά σχόλια στην εφημερίδα.  Στις 9 Φλεβάρη με αφορμή κάποιο αρνητικό δημοσίευμα για ΕΥΔΑΠ και Attica Bank ο Μ. φέρεται να απαίτησε εκβιαστικά 10.000 ευρώ για την προβολή του Οργανισμού για λογαριασμό του Χ.Φ και άλλες 10.000 ευρώ για τον Π.Μ. Σημειώνεται ότι ο Μ. είχε διατελέσει στη θέση που κατέχει τώρα η Α.Κ. και γνώριζε τα χρηματικά ποσά του προϋπολογισμού της ΕΥΔΑΠ για την προβολή της.

Ηχογραφήσεις

Μετά από αυτή την κατάθεση της Α.Κ. όλο το υλικό που είχε συγκεντρωθεί διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε η άρση απορρήτου και η καταγραφή της δραστηριότητας των τριών εμπλεκόμενων.

Στις 12 Φλεβάρη η Α.Κ. συναντήθηκε με το Μ. στο Φλοίσβο και η συνάντηση ηχογραφήθηκε. Σε αυτή τη συνάντηση ο Μ. ανέφερε ότι οι φίλοι του έχουν φτιάξουν μία ομάδα, η οποία μπορεί να ελέγξει τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αφενός υπέρ της κυβέρνησης και αφετέρου εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «όταν θέλουμε να γ….. θα λες: Αυτόν θέλει να τον γ…. μέσα από την κυβέρνηση». Από τη συνομιλία φάνηκε, σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι βασικό όπλο της ομάδας φέρεται να είναι ο εκδότης Μ. ο οποίος μέσω της εφημερίδας του και των δύο ιστοσελίδων του θα δημοσίευε θετικά ή αρνητικά άρθρα, τόσο για την ΕΥΔΑΠ όσο και για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ως προς την επικείμενη νομοθεσία για τις άδειες των καναλιών. Στη συνάντηση ο Μ ανέφερε ότι ο εκδότης Μ. είχε αναρτήσει αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος του Βαγγ. Μαρινάκη, του Βαγγ. Μειμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο όπως είπε υπήρχε συμφωνία μεταξύ του τέως Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα να μην αναλάβει ποτέ την πρωθυπουργία της χώρας.

Και φίλοι στη νύχτα

Όταν η Α.Κ. ρώτησε τι θα συνέβαινε αν δεν έδινε τα χρήματα στο εκδότη Μ. ο Μ. της απάντησε: «Άμα δεν του δώσουμε θα έχουμε πρόβλημα, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα δεν είναι ότι του δίνεις, είναι ότι τον χρησιμοποιούμε». Επίσης, της ανέφερε πως ο ίδιος έχει πολλούς ισχυρούς φίλους και στη μέρα και στη νύχτα, υποστηρίζοντας όμως ότι μπορούν να την προστατεύσουν. Στη συνέχεια της ζήτησε να εγκρίνει συνολικά το ποσό των 60.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ για τον εκδότη Μ. και της είπε ότι από τη συνεργασία τους θα αποκόμιζαν σε μηνιαία βάση περίπου πεντακόσιες με πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες).

Στη συνέχεια της είπε ότι χειρίζεται κάποια sites όπως θέλει αυτός ανεβοκατεβάζοντας άρθρα και της ανέφερε ότι θα της τηλεφωνούσαν για προσφορές διάφοροι δημοσιογράφοι από sites (αναφέρει ονόματα δημοσιογράφων περιθωριακών sites μικρής εμβέλειας).

Παράλληλα, της ζήτησε να μεταφέρει στον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, να μεσολαβήσει στην Attica Bank για υπάλληλο ο οποίος προοριζόταν να αντικαταστήσει ενδεχομένως τον Μ στη θέση που αυτός κατείχε στην τράπεζα λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «Με τον άλλο το μ…. τί έγινε που ήταν να έρθει στην τράπεζα; Μίλησες; Να έρθει να παίρνει τα λεφτά του και δεν θέλω… να μην μας απασχολεί. Να μην μας χαλάσει το σύστημα».

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Μ επικοινώνησε με δημοσιογράφο τον ενημέρωσε ότι θα έπαιρνε κάποια χρήματα από την ΕΥΔΑΠ και του είπε να γράφει θετικά άρθρα για την κυβέρνηση, τον υπουργό Επικρατείας και υπέρ της νομοθεσίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και σε βάρος των ιδιοκτητών τους. Αργότερα ο δεύτερος δημοσιογράφος  ενημέρωσε ότι έγραψε δύο σελίδες σε τρεις εφημερίδες υπέρ του Ν. Παππά.

Αργότερα, ο Μ. επικοινώνησε με τον εκδότη Μ και τον ενημέρωσε ότι σε συνάντηση με την Α.Κ. όλα πήγαν «εντάξει και καλύτερα». Ο εκδότης ενημέρωσε τον Μ ότι στις 13 Φεβρουαρίου σε εφημερίδα θα είχε ένα μεγάλο κομμάτι για τον «αρχιμανδρίτη», εννοώντας τον υπουργό Νικ. Παππά.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μ. με άλλο διαχειριστή ιστοσελίδας, του ανέφερε ότι εξασφάλισε ακόμη 1.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ. Ο δεύτερος δήλωσε παραξενεμένος καθώς είχε γράψει, όπως είπε, πολλά αρνητικά σχόλια για το διευθύνοντα της ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας της συντρόφου του, Άννας Δούρου. Ο Μ φέρεται να του είπε να κατεβάσει ότι αρνητικό έχει για την κυβέρνηση και να αρχίζει να γράφει θετικά. Ανάλογη επικοινωνία είχε και με άλλον διαχειριστή λέγοντάς του ότι θα εισπράξει 12.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ, αλλά να αρχίσει να γράφει θετικά για την κυβέρνηση. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ηχογραφήσουν μία ακόμη συνάντηση ανάμεσα στην Α.Κ. στον Μ και τον εκδότη και ο τελευταίος της ανέφερε ότι έχει παράπονα από την ΕΥΔΑΠ αλλά δεν έχει γράψει κάτι αρνητικό όπως με άλλες ΔΕΚΟ, που δεν του δίνουν χρήματα. Ως δείγμα καλής θέλησης δε, είπε πως δημοσίευσε θετικό άρθρο υπέρ του υπουργείου Επικρατείας. Επίσης, της ανέφερε ότι έχει μεγάλο δημοσιογραφικό πόλεμο σε βάρος του Β. Μαρινάκη καθώς έχει δημοσιεύσει δικογραφίες, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται.

Η Δούρου

Της ανέφερε ότι η Ρένα Δούρου διαχειρίζεται μεγάλα ποσά και η ομάδα θα μπορούσε να εισπράξει και από εκεί χρήματα. Όταν έφυγε εκδότης ο Μ ανέφερε στην Α.Κ. ότι αυτός είναι τρελός και μπορεί να γράψει αρνητικά άρθρα για όποιον θέλουν να χτυπήσουν, αλλά επειδή του κάνουν αγωγές θα πρέπει να κερδίζει χρήματα. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται να κέρδιζαν χρήματα ακόμη και από εικονικές ιστοσελίδες. Σε άλλη συνάντηση μεταξύ των Α.Κ., Μ και Φ, ο τελευταίος φέρεται να λέει ότι μέσω του Μαυρίκου έπρεπε να επιτεθούν στη ΔΕΗ, με σκοπό να την εκβιάσουν και να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από διαφημίσεις. Φ και Μ φέρονται να ανέφεραν ότι θα έκαναν το ίδιο με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: «Η Δούρου μ..… για να σου δώσει λεφτά, δεν φτάνει να είσαι… και με την κομματική ταυτότητα δαγκωμένη όπως στο στρατό εκεί να πας δεν θα πάρεις». Παράλληλα, σχολίασαν ότι για να εισπράξει κανείς χρήματα από την Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Π. Μ ενημέρωσε την Α.Κ. ότι ο βουλευτής Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα θα κατέθετε επερώτηση στη Βουλή γα την Attica Bank και την ΕΥΔΑΠ, αλλά και ότι ο εκδότης Μ ανέμενε χρήματα και εντολή για το ποιόν να χτυπήσει. Ο Π. Μ φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την ενημέρωση, με σκοπό την επίθεση σε άτομα που είτε ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους είτε επιχειρούν να ελέγξουν τη νομιμότητα των ενεργειών του. Σε επικοινωνία του με τον διευθυντή άλλης ιστοσελίδας φέρονται να αναφέρθηκαν στις Λούκα Κατσέλη και Μιράντα Ξαφά και στις φήμες που τις ήθελαν υποψίες για τη θέση προέδρου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Τότε φέρονται να ανέφεραν ότι έπρεπε να συναντηθούν από κοντά, προκειμένου να αρχίσουν να τις καίνε με δημοσιεύματα με σκοπό να αναλάβει πρόεδρος δικός τους άνθρωπος. Μάλιστα, ο Π. Μ φέρεται να  είπε χαρακτηριστικά: «Εχω δύναμη να τους γ….. και να τις κάψουμε τελείως».

πηγή: capital.gr / Παναγιώτης Στάθης

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.