Διεθνές συνέδριο, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Μεσόγειος», θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία, το 2017, οπότε και συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα.

Αυτό αποφασίστηκε στην εκδήλωση, που διοργάνωσε πρόσφατα στο Αλγέρι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), με τη συνδρομή της πρεσβείας Ελλάδας και του εκεί Γαλλικού Ινστιτούτου.

Γαλλόφωνοι πρέσβεις της Ελβετίας, του Ισημερινού, του Καναδά, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Χιλής, Αλγερινοί διανοούμενοι, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί δημοσιογράφοι και φοιτητές παρακολούθησαν τη διάλεξη του πρόεδρου της ΔΕΦΝΚ, Γιώργου Στασινάκη, με θέμα «Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με τη Γαλλία και με τον αραβικό κόσμο».

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν άλλο Καζαντζάκη, έναν συγγραφέα κοσμοπολίτη, πάντα επίκαιρο.

Η συζήτηση που ακολούθησε έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν σε βάθος πολλές όψεις του απέραντου έργου του: η πνευματικότητα, η λογοτεχνική δημιουργία, η πολιτική, οι σχέσεις του Καζαντζάκη με το αραβικό και μη αραβικό Ισλάμ και τον σουφισμό, η Κρήτη, ο μεσογειακός κόσμος.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποδοχή που του επεφύλαξε το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Γιώργος Στασινάκης πρόσφερε στο Ίδρυμα έξι μυθιστορήματα και ένα ταξιδιωτικό του Καζαντζάκη.

 

πηγή: naftemporiki.gr

 

Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.