Με τη φράση «ο λαϊκισμός γίνεται καθεστώς στο Δήμο Ναυπακτίας» η «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας» του πρώην Δημάρχου, Γιάννη Μπουλέ ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου με αφορμή τις συζητήσεις και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση των μονοπατιών και τη διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών, τον καθορισμό και τη σήμανση μονοπατιών όρους Βαράσοβας, το Εκθετήριο Αγροτικής Κληρονομιάς Ναυπακτίας, την κατασκευή γηπέδων, το Λαογραφικό Εκθετήριο Αντιρρίου. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται από την παράταξη του κ.Μπουλέ πως «οφείλουμε να ενημερώνουμε και να αποκαλύπτουμε στους δημότες το λαϊκισμό, τις σκοπιμότητες και τα κριτήρια με τα οποία λειτουργεί η σημερινή δημοτική αρχή«.

Αναλυτικότερα:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER

O λαϊκισμός γίνεται καθεστώς στο Δήμο Ναυπακτίας

Στο δημοτικό Συμβούλιο της 13/10/2014, ενάμιση μήνα αφότου ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή έφερε το θέμα για την «οικειοθελή απόσυρση τριών έργων του Δήμου από το πρόγραμμα LEADER» (Αποκατάσταση μονοπατιών και διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών, Καθορισμός και σήμανση μονοπατιών όρους Βαράσοβας, Εκθετήριο Αγροτικής Κληρονομιάς Ναυπακτίας). Τα επιχειρήματα ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για όλα τα έργα που είχε υποβάλλει και εντάξει η διοίκηση Μπουλέ και ότι τα έργα χρειάζονταν ωρίμανση που δεν προλάβαιναν να εξασφαλίσουν.

Ως παράταξη ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να περιμένει έναν μήνα, γιατί είχαμε κάνει όλες τις ενέργειες και είχαμε εξασφαλίσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση στην Αιτωλική Αναπτυξιακή, η οποία ήταν θέμα χρόνου να έρθει. Η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή και οικειοθελώς η δημοτική αρχή απέσυρε τρία έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα Leader.

Η πρώτη δικαίωσή μας ήλθε σε λιγότερο από έναν μήνα με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ στις 10/11/2014 της χρηματοδότησης της Αιτωλικής Αναπτυξιακής με το πρόσθετο και υπέρογκο για τα σημερινά δεδομένα ποσού του 1.360.000€ από το πρόγραμμα Leader.

Τέσσερις μήνες αργότερα στο δημοτικό συμβούλιο στις 19/3/2015 η δημοτική αρχή πρότεινε την χρηματοδότηση με το πρόσθετο αυτό ποσό των παρακάτω έργων:

Την κατασκευή γηπέδων

α/αΤοπική Κοινότητα Προυπολογισμός (ευρώ)
1Άνω Χώρα320.000
2Κάτω Χώρα50.000
3Πλάτανος100.000
4Ξηροπήγαδο50.000
5Λυγιάς50.000
6Δάφνη150.000
7Περιθώρι50.000
8Γαλατάς250.000
9Μακύνεια50.000
10Αντίρριο50.000

 

την κατασκευή αναρριχητικού κέντρου στην περιοχή Κρυονερίου τ.κ. Γαλατά με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ

Εύλογα διαμαρτυρηθήκαμε διότι για την κατανομή αυτού του ποσού :

  • Δεν έγινε καμιά συζήτηση ( η διαβούλευση με την κοινωνία που ευαγγελιζόταν η πάλαι ποτέ Κίνηση Πολιτών των κ. Καρακώστα – κ. Λουκόπουλου πήγε περίπατο)
  • Αγνοήθηκαν τα έργα που είχε αποσύρει η δημοτική αρχή από τη Χάλκεια με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν χρήματα και δεν έφτανε ο χρόνος για την ωρίμανσή τους (μονοπάτια της Βαράσοβας και το Εκθετήριο Αγροτικής Κληρονομιάς στη Γαβρολίμνη).
  • Η κατανομή των χρημάτων σε αθλητικές υποδομές δεν έγινε με γνώμονα την εξυπηρέτηση της νεολαίας αλλά πελατειακά κριτήρια.

Ζητήσαμε τη διακοπή του συμβουλίου (ήταν ήδη μια η ώρα μετά τα μεσάνυχτα) και να συνεχιστεί η συζήτηση την επομένη ημέρα, έτσι ώστε να προηγηθεί διαπαραταξιακή συζήτηση και διαβούλευση προκειμένου να γίνει ορθολογική κατανομή των έργων. Δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας.

Η δεύτερη και ολοκληρωτική δικαίωσή μας ήλθε στο ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ!! δημοτικό συμβούλιο στις 16 Απριλίου 2015 με μοναδικό θέμα την έγκριση υποβολής πρότασης στο Leader για την κατασκευή «Λαογραφικού Εκθετηρίου Αντιρρίου» με προϋπολογισμό 80.000€. Το κτήριο που προτάθηκε να στεγάσει τη δραστηριότητα αυτή δεν είχε καμιά ωριμότητα σε αντίθεση με τις αποθήκες της Χάλκειας.

Φαίνεται καθαρά ότι η δημοτική αρχή έψαχνε για αφορμή προκειμένου να αποσύρει τα έργα της Χάλκειας. Και χρήματα υπήρχαν και χρόνος πολύ περισσότερος από αυτόν που χρειάζεται για να ωριμάσει το εκθετήριο του Αντιρρίου. Πρέπει να εθελοτυφλεί κάποιος και να μη θέλει να καταλάβει ότι οι αποθήκες της Χάλκειας είχαν 7 μήνες περισσότερο χρόνο και λιγότερα προβλήματα από το κτήριο που προορίζεται για εκθετήριο στο Αντίρριο. Παρόλα αυτά αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα.

Φαίνεται ότι η απειλή του κ. Κοτσανά ότι η πάνω Χάλκεια είναι σε μνημόνιο εφαρμόζεται με απόλυτη συνέπεια. Αυτή την πολιτική ακολουθεί η δημοτική αρχή, αυτό εννοούσε ο κ. Λουκόπουλος όταν έλεγε ότι θα είναι δήμαρχος όλων των Ναυπακτίων.

Αυτή την πολιτική στήριξε και ο κ. Γούλας που ψήφισε την οικιοθελή απόσυρση των έργων της Χάλκειας «επειδή ούτως ή άλλως ήταν χαμένα λόγω μη ωριμότητας» όπως έγραφε στην ανακοίνωσή του στις 21/3/2015. Στο τελευταίο ΔΣ δεν πήρε θέση και δεν απάντησε στο ερώτημα: πώς ο χρόνος για την ωρίμανση του έργου του εκθετηρίου Αντιρρίου αρκεί, αλλά ο κατά 7 μήνες περισσότερος χρόνος για την ωρίμανση του έργου του εκθετηρίου της Χάλκειας δεν αρκούσε;

Η παράταξή μας, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας, στηρίζει τα έργα και στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίσαμε το Λαογραφικό Εκθετήριο Αντιρρίου. Άλλωστε αυτά χρηματοδοτούνται με χρήματα που έφερε στο Δήμο με πολύ κόπο η Παράταξή μας ως δημοτική αρχή. Οφείλουμε όμως να ενημερώνουμε και να αποκαλύπτουμε στους δημότες το λαϊκισμό, τις σκοπιμότητες και τα κριτήρια με τα οποία λειτουργεί η σημερινή δημοτική αρχή.

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΔΚΝ

Ναύπακτος 20-4-2015

Share on Facebook5Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.