Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη της Ομοσπονδίας, αλλά και όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής μας για τα εξής:

Το τελευταίο διάστημα η Ομοσπονδία έχει γίνει δέκτης πληροφοριών – καταγγελιών από αρκετούς επιχειρηματίες της περιοχής μας ότι διάφορες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με έδρα ΕΚΤΟΣ της πόλης μας, τηλεφωνούν προκειμένου να παρέχουν ενημέρωση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι εταιρείες ζητούν από τον ενδιαφερόμενο να τους αποστείλει ταχυδρομικά μια λίστα με δικαιολογητικά και επιπλέον ζητούν και ένα χρηματικό ποσό το οποίο κυμαίνεται από 150-190 ευρώ. Ο λόγος που ζητούν χρήματα, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, είναι για να προετοιμαστεί οι αίτησή τους και να μπει σε σειρά προτεραιότητας. Τελευταίο περιστατικό που αναφέρθηκε στην Ομοσπονδία μας είναι ότι η εταιρεία, η οποία επικοινώνησε με επιχειρηματία της πόλης μας, θα υποβάλλει στο υπουργείο ανάπτυξης τον φάκελο υποψηφιότητας και μετά θα γίνει η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αιτήσεως για να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου η αίτηση. Επίσης, ανάφεραν ότι ΑΤΥΠΑ έχει ξεκινήσει ο Β’ κύκλος των τριών προγραμμάτων για την «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», για τη «Νεοφυή επιχειρηματικότητα» και για την «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».

Κατόπιν αυτών των περιστατικών και για προστασία των μελών μας και των υπολοίπων επιχειρηματιών, σας ενημερώνουμε ότι:

  1. Από το αρμόδιο υπουργείο η μοναδική πληροφορία που επίσημα έχει δημοσιευθεί είναι ότι ο Β’ κύκλος των παραπάνω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ πιθανό να ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
  2. Από τις προσκλήσεις του Α’ κύκλου που ενεργοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο 2016 και έληξαν τον Ιούνιο και Ιούλιο, δε γίνεται αναφορά για σειρά προτεραιότητας. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου όπου γίνεται η ενημέρωση για το πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» αναφέρεται ότι: Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονταιΜΟΝΟ ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα) και ότι Δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας κατάθεσης των φακέλων καθώς η αξιολόγηση για το σύνολο των προτάσεων θα ξεκινήσει μετά την λήξη υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

 

Οι επιχειρήσεις που θα αξιολογηθούν θετικά στη δράση θα ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο και τόπο αποστολής/παραλαβής του φυσικού φακέλου που θα περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά.

 

  1. Συνήθως πριν την επίσημη δημοσίευση της πρόσκλησης των προγραμμάτων, προηγείται η προδημοσίευσή τους, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν περισσότερο χρόνο για τη σωστή προετοιμασία της πρότασής τους. Μετά ακολουθεί η ηλεκτρονική υποβολή και μετά τη λήξη γίνεται η αξιολόγηση των προτάσεων. Σύμφωνα με το νέο σύστημα αξιολόγησης, γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση και κάθε αξιολογητής αναλαμβάνει να ελέγξει μία πρόταση για την οποία δε γνωρίζει κανένα στοιχείο της, όπως ονοματεπώνυμο του υποψηφίου επενδυτή, την έδρα της επιχείρησης κτλ. Στη συνέχεια η ίδια πρόταση αξιολογείται και από δεύτερο αξιολογητή.
  2. Ο νέος κύκλος των προγραμμάτων είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει στις προσκλήσεις διαφορετικές προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους. Οι προϋποθέσεις θα είναι συνάρτηση και των αποτελεσμάτων που θα εξαχθούν από τον τρόπο λειτουργίας του Α’ κύκλου που έχει τελειώσει.
  3. Θα είναι χρήσιμο να μην αποστείλετε δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν και κανένα χρηματικό ποσό

Όταν υπάρξει επίσημη δημοσίευση των νέων προσκλήσεων, η Ομοσπονδία, όπως και για τον Α’ κύκλο των προγραμμάτων, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την ενημέρωση των μελών και οποιουδήποτε άλλου ενδιαφερόμενου.

 

                                Ο Πρόεδρος                                                                                                       Ο Γραμματέας

       Θέμης Δαβανέλλος                                                                                      Κωνσταντίνος Αναδιώτης

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.