Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ η δημοτική παράταξη της συμπολίτευσης στο Δήμο Ναυπακτίας «Ενωτική Πρωτοβουλία» καταθέτει την δική της πρόταση. Πιο συγκεκριμένα προτείνει:

1) Χρήσεις του ΞΕΝΙΑ: Η πρότασή μας είναι να μην ακολουθήσουμε την πεπατημένη οδό, δηλ. την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο. Τέσσερις τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν, από τέσσερις διαφορετικές δημοτικές αρχές, απέβησαν άκαρπες. Αυτό σημαίνει, για όποιον θέλει να είναι αποτελεσματικός, ότι η επένδυση στο ΞΕΝΙΑ και η λειτουργία του ως ξενοδοχείο, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη.

Πολύ περισσότερο σήμερα που το οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο. Αντίθετα θεωρούμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν της περιοχής, δίνοντάς του προστιθέμενη αξία, αν το ΞΕΝΙΑ μετατραπεί σε ένα τουριστικό και πολιτιστικό πολυχώρο.

Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο του ΞΕΝΙΑ μπορούν να λειτουργήσουν:
α) Συνεδριακό κέντρο
β) Μουσείο
γ) Πινακοθήκη
δ) Αίθουσα προβολών
ε) Εικονικό μουσείο για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου
στ) Υποστηρικτικές χρήσεις όλων των παραπάνω (εστιατόριο, καφετέρια κλπ).

Τα περίπου 2.800 τ.μ. του σημερινού κτιρίου μπορούν να στεγάσουν κάποιες (ή όλες) από τις παραπάνω δραστηριότητες – χρήσεις.

Με την παραπάνω πρόταση, θεωρούμε ότι ο δήμος συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, δημιουργώντας νέες αφορμές για να επισκεφθεί κάποιος την πόλη μας. Αντίθετα αν βλέπαμε το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, το μόνο που θα πετυχαίναμε θα ήταν απλώς να ξαναμοιράσουμε την (τουριστική) πίττα χωρίς να προσπαθούμε να την μεγαλώσουμε.
Θεωρούμε ότι η κατάθεση αυτής της πρότασης είναι απολύτως συμβατή με την βούληση του δωρητή Γ. Νόβα την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε. Υπάρχουν εξ’ άλλου οι σχετικές νομικές εγγυήσεις και γνωματεύσεις που το βεβαιώνουν.

2) Επειδή η ανάπλαση – αναβάθμιση του ΞΕΝΙΑ είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για την τοπική κοινωνία θεωρούμε ότι μετά την λήψη των αποφάσεων για την αξιοποίησή του, από το δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να προχωρήσουμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την χωροθέτηση των χρήσεων που θα αποφασιστούν, στο υπάρχον κτίσμα αλλά και την ανάδειξη του κήπου, με απόλυτο σεβασμό στον χαρακτήρα του κτιρίου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ και ο ΣΑΔΑΣ (Πανελλήνιος σύλλογος Αρχιτεκτόνων) προτείνουν το ΞΕΝΙΑ να χαρακτηριστεί διατηρητέο κτίριο. Ο στόχος του δήμου είναι αμέσως μετά να χρηματοδοτήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) ώστε, το συντομότερο δυνατό, να συγκροτήσει πλήρη φάκελο και να διεκδικήσει την χρηματοδότηση της ανάπλασης του ΞΕΝΙΑ, από κάθε δυνατή πηγή.

Share on Facebook19Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.