Για τις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας, 15 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η σύγκληση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία καλείται για πρώτη φορά να συνεδριάσει σε αυτή τη δημαρχιακή θητεία. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα η αξιοποίηση του «Ξενία» και όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, πρόκειται για μία συνεδρίαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς φορείς και πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν για ένα θέμα που εδώ και αρκετά χρόνια ταλανίζει την τοπική κοινωνία αναζητώντας μια λύση…που ποτέ δεν έρχεται. Σημειώνεται πως, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος.

Το τελευταίο διάστημα φορείς, αλλά και δημοτικές παρατάξεις πραγματοποιούν συζητήσεις και δημοσιοποιούν τις θέσεις τους με αφορμή τόσο την προσεχή συνεδρίαση, όσο και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας που είχε γίνει στις 27 Μαΐου, τότε που εγκρίθηκε η μελέτη και η επιλογή τρόπου εκτέλεσης του έργου για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του κτηρίου του «Ξενία» με ποσό της τάξεως των 189.000 ευρώ. Το LepantoMag.gr συγκεντρώνει και σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία των συναντήσεων, αλλά και των δημόσιων αυτών τοποθετήσεων.

Οι συναντήσεις…

Πιο πρόσφατη η συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπακτίας με φορείς, όπως ο Σύλλογος Μηχανικών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων και το Εργατικό Κέντρο. Μετά τη συνάντηση αυτή, εξεδόθη και κοινό δελτίο τύπου που υπέγραψαν «οι φορείς της πόλης, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία τους ενόψει της σχετικής διαβούλευσης αλλά και της έγκυρης πληροφόρησης τόσο των υπόλοιπων φορέων όσο και των πολιτών αποφάσισαν από κοινού: την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος σχετικά με τη συνάντηση και τα αποτελέσματά της, την αναζήτηση όλων των προαπαιτούμενων εγγράφων και διαδικασιών, την προετοιμασία τους και την ενημέρωση και των άλλων εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων που συμμετέχουν στην επικείμενη διαβούλευση, την δεδηλωμένη βούλησή τους να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία πραγματικού, γόνιμου διαλόγου μακριά από υστεροβουλίες και τακτικές με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του ακινήτου προς όφελος όλων των γενιών και των πολιτών της περιοχής μας» (πατήστε εδώ).

Το θέμα είχε τεθεί επί τάπητος όμως και στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποίησαν με την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας, τόσο η δημοτική παράταξη του Γιάννη Μπουλέ «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας» (πατήστε εδώ) όσο και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Σύψα (πατήστε εδώ). Τονίζεται βέβαια, ότι αφορμή για να τεθεί το ζήτημα στις εν λόγω συναντήσεις, ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Μαΐου.

Οι τοποθετήσεις…

Η δημοτική παράταξη της συμπολίτευσης του Δήμου Ναυπακτίας «Ενωτική Πρωτοβουλία», την Πέμπτη, 11 Ιουνίου, με τοποθέτησή της που γνωστοποιήθηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης, δημοσιοποίησε τη δική της πρόταση για το σημαντικό αυτό ακίνητο. Σε αυτή την πρόταση γίνεται συγκεκριμένα λόγος για τις χρήσεις του «Ξενία», αλλά και για «αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών» που θα πρέπει να προχωρήσει «για την χωροθέτηση των χρήσεων που θα αποφασιστούν, στο υπάρχον κτίσμα αλλά και την ανάδειξη του κήπου, με απόλυτο σεβασμό στον χαρακτήρα του κτιρίου» (πατήστε εδώ).

Από την πλευρά τους, και με κοινή παρέμβασή τους οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας και Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ναυπάκτου προέβησαν σε τοποθέτηση-ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 27 Μαΐου. Με την παρέμβασή τους αυτή, Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες ζήτησαν τη «θέσπιση μιας Επιτροπής ευέλικτου σχήματος, η οποία θα έχει την ευθύνη συντονισμού» συγκεκριμένων ενεργειών που πρότειναν και τόνισαν πως θεωρούν «αδιανόητη, πλήρως αποσπασματική και σαφέστατα αποπροσανατολιστική την συζήτηση επι τέτοιων ζητημάτων στο κυρίαρχο όργανο της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και διαβούλευση»  (πατήστε εδώ).

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στις θέσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που έχουν εκφραστεί κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου 2011 και στις 14 Μαΐου 2014. Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος είχε επισημάνει ότι «πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση και επανένταξη του «Ξενία» στην πόλη είναι μονόδρομος, ταυτιζόμενοι πλήρως με τις θέσεις του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ […] Θα πρέπει να γίνει: α.Με σεβασμό στη θέληση του δωρητή, β.με όρους που δεν προσβάλλουν τις αρχές του και τη βιωσιμότητά του, δε θα πρέπει να προσδιορίζεται από την αύξηση του μεγέθους του, αλλά από τη σωστή ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό του. Έστω και με άλλες (συμβατές με το κτήριο) χρήσεις, τη διερεύνηση των οποίων προτείνουμε» (πατήστε εδώ).

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.