του Κώστα Καμάρα

Η νεότερη είδηση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχει να κάνει με τις επίσημες δηλώσεις από την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση για εμπροσθοβαρή εκταμίευση του εναπομείναντος 5% των εκκρεμών πληρωμών, οι οποίες κανονικά διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ενός ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του ποσοστού της αρχικής προχρηματοδότησης για τα ελληνικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Στη χώρα θα διατεθούν συνολικά 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. φέτος και τα υπόλοιπα 500 εκατ. το 2016.

Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τα οποία γίνεται λόγος τις τελευταίες ημέρες, αφορούν στις δύο προδημοσιεύσεις που έγιναν το Δεκέμβριο του 2014, τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ. Επιπλέον και αυτό είναι το σημαντικότερο, δεν έχει ανακοινωθεί από τον επίσημο φορέα οποιαδήποτε ημερομηνία έναρξής τους.

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.