Έκθεση για το αν η Τουρκία πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας θα παρουσιάσει η Κομισιόν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, θα πρέπει να πληρούνται και οι 72 προϋποθέσεις. «Δεν παίζουμε με τις προϋποθέσεις. Είναι ξεκάθαρες και προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, κατά τη Welt, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένους κύκλους της Ε.Ε., η Κομισιόν σκοπεύει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Τουρκία για την εκπλήρωση των αναγκαίων όρων και θα καταθέσει τελικό πόρισμα στα μέσα Ιουνίου.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την κατάργηση της βίζας δίνοντας στην Άγκυρα διορία ενάμιση μήνα για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων, οι οποίες αφορούν από το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων.

Την ίδια στιγμή Γερμανία και Γαλλία ανησυχούν για κύματα Τούρκων μεταναστών αμέσως μετά την κατάργηση της βίζας. Για τον λόγο αυτόν πρότειναν να υπάρχει δυνατότητα αναστολή της απελευθέρωσης. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερτ, αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο: «Ένας μηχανισμός ασφαλείας στη διαδικασία κατάργησης της βίζας για την Τουρκία είναι κατά την άποψή μου ένα σημαντικό εργαλείο για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα μέτρα που προωθούμε».

Ο Βέμπερ κατέστησε σαφές ότι ο μηχανισμός ασφαλείας δεν θα ισχύει μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις χώρες εκτός Ε.Ε. με τις οποίες οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται απελευθέρωση της βίζας, όπως η Ουκρανία, το Κόσοβο και η Γεωργία. Ευρωπαίος διπλωμάτης τονίζει ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι απλά να τίθεται ταχύτερα σε εφαρμογή ο μηχανισμός αναστολής της κατάργησης της βίας, αν παραστεί ανάγκη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που θα αντιδρούσε η Αγκυρα σε μια απελευθέρωση της βίζας με δυνατότητα αναστολής. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε απειλήσει ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία με την Ε.Ε. για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν σε κατάργηση της βίας για τους πολίτες της. Ενδεχομένως η Άγκυρα να υποχωρήσει σε περίπτωση που δεν πληροί τα κριτήρια, ακριβώς επειδή θέλει σε πρώτη φάση να λάβει το πράσινο φως της Κομισιόν για κατάργηση της βίζας.

πηγή: Ναυτεμπορική

 

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.