Ωφελούμενα θα είναι 60.000 παιδιά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές διάρκειας έως 15 ημερών στην κατασκήνωση που θα επιλέξουν αυτά και οι γονείς τους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και από τις 15 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας από 50% και πάνω.

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και μπορεί να γίνει έως και τις 4 Μαΐου -μόνο ηλεκτρονικά- μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ. (www.oaed.gr). Σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση του Οργανισμού, δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 26.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2014 και οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του 2015, είχαν 50 ημέρες εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου με ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πλήρεις ή μειωμένες εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Επίσης, δικαιούχοι είναι όσες εργαζόμενες έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδική άδεια μητρότητας κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Οι άνεργοι που μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα είναι όσοι έλαβαν τουλάχιστον 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας το 2015 ή όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Τα παιδιά θα πρέπει να είναι γεννημένα στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2000 έως 14 Ιουνίου 2010. Η κατάθεση της αίτησης μπορεί να γίνει μόνο διαδικτυακά. Ωστόσο, πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχουν μόνο οι πιστοποιημένοι χρήστες που διαθέτουν κωδικό πρόσβασης.

Οι δικαιούχοι που δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να αποκτήσουν πιστοποίηση πριν υποβάλλουν αίτηση. Αν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού από το 2012 και μετά είτε θα πάρουν κωδικό πηγαίνοντας στην υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ είτε θα χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet προκειμένου να τους παραλάβουν διαδικτυακά. Αν είναι εγγεγραμμένοι πριν από το 2012 θα πρέπει υποχρεωτικά να πάνε στην υπηρεσία ΚΠΑ2.

Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτούνται δικαιολογητικά και συνεπώς προσέλευση στις υπηρεσίες του, αφού όλα τα στοιχεία θα ελεγχθούν ηλεκτρονικά. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι εξαιρέσεις. Οταν ο δικαιούχος έχει ημέρες εργασίας που δεν έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από τον εργοδότη ο οποίος θα τις βεβαιώνει.

Θα βεβαιώνει επίσης ότι παρακρατούνται εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Μπορεί επίσης να προσκομίσει Ατομικό Δελτίο Εισφορών ή Δελτίο Ατομικών Εισφορών. Επίσης, όταν τα ωφελούμενα τέκνα έχουν ποσοστό αναπηρίας από 50% και πάνω απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης από τον αρμόδιο φορέα ή η αίτηση για επανεξέταση εφόσον επίκειται νέα πιστοποίηση. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δηλώνει παιδιά από γάμο που έχει λυθεί απαιτείται η επιμέλειά τους με την αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση ή υπεύθυνη δήλωση του γονέα που έχει την επιμέλεια ότι συναινεί στη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα.

Δικαιολογητικά

Τέλος, αν ο δικαιούχος είναι πολίτης τρίτης χώρας και δεν μπορούν να ληφθούν στοιχεία για την οικογενειακή κατάστασή του απαιτείται άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση ή άδεια διαμονής πολίτη τρίτης χώρας ή βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για έκδοσή της.

Στην περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, ο δικαιούχος μπορεί να τα προσκομίσει στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μέχρι τις 2 το μεσημέρι της 5ης Μαΐου. Με το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας θα αρχίσει η εξέταση των αιτήσεων και όσες απορριφθούν θα αναρτηθούν στη σελίδα του ΟΑΕΔ ώστε να υποβληθούν ενστάσεις μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

Στην περίπτωση στην οποία οι αιτήσεις που θα γίνουν αποδεκτές ξεπεράσουν τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων θα ακολουθηθεί η διαδικασία της μοριοδότησης η οποία είναι περισσότερη για τους δικαιούχους με χαμηλό εισόδημα και με περισσότερα παιδιά.

«Φέτος αυξήσαμε το εισοδηματικό κριτήριο στις 26.000 και ταυτόχρονα δώσαμε βαρύτητα στη μεγαλύτερη μοριοδότηση των χαμηλών εισοδημάτων ώστε να εξυπηρετηθούν πρώτα οι πιο φτωχές οικογένειες. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αποκλείσουμε τα χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα αισιοδοξούμε ότι όλα τα παιδιά θα πάνε στην κατασκήνωση», λέει στην «Οικονομία» ο διευθυντής Γραμματείας της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, Τάσος Πεχλιβανίδης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικαιούχοι που θα επιλεγούν θα λάβουν μια επιταγή διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις η οποία θα έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Με τον αριθμό αυτό θα επικοινωνήσουν με οποιαδήποτε από τις κατασκηνώσεις που έχουν δηλώσει συμμετοχή ως πάροχοι στο πρόγραμμα και θα κανονίσουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στα καλοκαιρινά προγράμματα.

Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις πολιτών που επιδοτούνται από άλλο φορέα για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε κατασκηνωτικά προγράμματα.

Τονίζει επίσης ότι οι δικαιούχοι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν εκδώσει ΑΜΚΑ στα παιδιά τους και να έχουν επικαιροποιήσει τα προσωπικά στοιχεία τους εφόσον έχουν υπάρξει μεταβολές.

 

 

πηγή: ethnos.gr / ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.