Κυρίαρχο θέμα στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου ήταν η συζήτηση του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Αγρινίου 2015-2019.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρόβλεψη του Σχεδίου Καλλικράτης, όπου οι δημοτικές αρχές καλούνται να παρουσιάσουν τον σχεδιασμό του και τις δράσεις τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ο οποίος και στη συνέχεια εξειδικεύεται με συγκεκριμένα έργα, χρηματοδοτήσεις κλπ. Σήμερα η δημοτική πλειοψηφία δια του αρμοδίου αντιδημάρχου, παρουσίασε το γενικό σχέδιο, που στη συνέχεια θα εξειδικευθεί  ενώ αξίζει να τονιστεί πως σημειώθηκε η ανάγκη στην διαβούλευση που θα ακολουθήσει, ώστε  να κατατεθούν προτάσεις από φορείς και πολίτες που μπορούν να συνδράμουν.

Στη συζήτηση δεν έλειψαν και οι υψηλοί τόνοι για μια σειρά από ζητήματα που εθίγησαν από Συμβούλους, για παράδειγμα για το θέμα του πάρκου, του Πανεπιστημίου κλπ.

Γενική διαπίστωση ένιαι πως σε πρώτη φάση ο σχεδιασμός αυτός δεν διάφερε και πολύ απέ αυτόν που παρουσιάστηκε το 2011 από την τότε πλειοψηφία του κ. Μοσχολιού , με τη διαφορά ότι η σημερινή πλειοψηφία υποστηρίζει πως «θα τον εφαρμόσει»…

Ο εισηγητής περιέγραψε τις βασικές κατευθύνσεις και τους άξονες του Σχεδίου, τις προβλέψεις που υπάρχουν για μια σειρά ζητήματα σε βάθος πενταετίας για το περιβάλλον, τα έργα, την αειφόρο ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, τις αστικές παρεμβάσεις, την χωροταξία, την συνεργασία με άλλους δήμους, την ποιότητα ζωής κλπ, ενώ επισημάνθηκε πως ελήφθησαν υπ” όψιν και τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011, όπου μόνο η Δ.Ε. του Αγρινίου παρουσιάζει αύξηση πληθυσμού σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες που παρουσιάζουν μείωση.

Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Καζαντζή ο Π. Μοσχολιός , επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για αντιγραφή του Σχεδίου που παρουσίασε ο ίδιος το 2011 ως δήμαρχος, σημειώνοντας πως σημερινοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, τότε δεν τον είχαν ψηφίσει. «Εμείς πάντως θα υπερψηφίσουμε. Περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων και των δράσεων , ώστε να τοποθετηθούμε» είπε συγκεκριμένα, ζητώντας να μπουν τα αργά και οι δράσεις της προηγούμενης τετραετίας, κάτι που θα βοηθήσει στην διαβούλευση.

Ο κ. Τραπεζιώτης στη συνέχεια, έκανε λόγο για ένα Σχέδιο που δεν απαντά σε κανένα καινούργιο όραμα, για μια σειρά από ζητήματα, ότι το Σχέδιο αποτελεί αντιγραφή αυτού της προηγούμενης δημοτικής αρχής και μάλιστα από τον ίδιο συντάκτη, λέγοντας συγκεκριμένα: «Άλλαξε ο Μοσχολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!». Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα»  τόνισε στην μακροσκελή παρέμβαση του πως μια σειρά από ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται, επισημαίνοντας πως μόνο όραμα δεν υπηρετεί , αλλά υπακούει στην πάγια τακτική μιας ανάπτυξης χωρίς προβλέψεις για το περιβάλλον ειδικά κλπ

Ο κ. Δήμας από την Λαϊκή Συσπείρωση ακολούθησε και είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει κανένα όραμα και καμιά εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών  τη στιγμή που και αυτός ο Σχεδιασμός υπακούει στα κελεύσματα της Ε.Ε. στην ανταγωνιστικότητα, στην στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου.  «Πρόκειται για μια πολιτική που κινείται στις ίδιες ράγες, σε λάθος προσανατολισμό.  Ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει χωρίς πάλη, χωρίς πραγματική ρήξη για την ανάκτηση των απωλειών μέσα από μια λαϊκή συμμαχία» , σημείωσε χαρακτηριστικά.

po-dimotiko22-6-15-4Στην παρέμβαση του ο κ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο, έκανε λόγο για παρουσίαση «έκθεσης» από την πλειοψηφία: «Το όραμα σας είναι κενό γράμμα. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα Σχέδιο χωρίς καμιά ουσία, χωρίς καμιά διεκδίκηση. Το μόνο όραμα που έχετε είναι να βγάλτε και τη σημερινή μέρα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μερμίγκης.

Στη συζήτηση παρενέβησαν ακόμη οι κ. Ρόκος που σημείωσε πως ο Στρατηγικός Σχεδιασμός έκφραζε μια πολιτική αντίληψη ενώ ο κ. Σφυρής από την μείζονα αντιπολίτευση έκανε γνωστό θα καταψηφίσει επειδή δεν υπάρχουν αναφορές σε παρεμβάσεις άρδευσης.
po-dimotiko22-6-15-2

Οι δευτερολογίες

Ακολούθησαν οι δευτερολογίες των παρατάξεων πάνω στο ίδιο θέμα με τον κ. Καζαντζή να επαναλαμβάνει πως πρόκειται για μια «πρώτη κουβέντα»  και απαντώντας στον κ. Μοσχολιό είπε πως το Σχέδιο αυτό η δημοτική αρχή δεσμεύετε να το υλοποιήσει, σε αντιθέσει με το Σχέδιο που είχε παρουσιάσει το 2011 η τότε πλειοψηφία. Κατηγόρησε μάλιστα μερίδα της αντιπολίτευσης για άγνοια, καλώντας την να διαβάσει πιο προσεκτικά το κείμενο, ζητώντας να υπάρξει συμμετοχή στην διαβούλευση, κάτι που σημείωσε και ο κ. Παπαναστασίου στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακολούθησε ένα «ξέσπασμα» του κ. Μοσχολιού, εξαιτίας των αναφορών που έγιναν νωρίτερα από τον κ. Τραπεζιώτη για το θέμα του πάρκου. Ο πρώην δήμαρχος κάλεσε ευθέως τον κ. Τραπεζιώτη να πει ότι είναι ο νομικός σύμβουλος όσων προσέφυγαν στο ΣΤΕ κατά της ανάπλασης του πάρκου και να αναλάβιε τις ευθύνες του για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα εκεί, τονίζοντας πως η ομάδα αυτή των πολιτών, ευθύνεται ουσιαστικά για την σημερινή κατάντια. Ο κ. Τραπεζιώτης απάντησε πως η παράταξη του και οι πολίτες που αντέδρασαν στην ανάπλαση συνεχίζουν και σήμερα να κάνουν ενέργειες και διαφωνούν με την υπάρχουσα κατάσταση.

Ο κ. Διονυσόπουλος ( Ανατροπή Τώρα)  έκανε με την σειρά του την παρατήρηση πως μέσα στο Σχέδια δεν γίνεται ανάφερα στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικές Ελλάδος, κάτι που παραδέχθηκε ο Γ. Παπαναστασίου που είπε πως θα ενταχθεί

Ο δήμαρχος Αγρινίου, που ολοκλήρωσε την σχετική συζήτηση, φάνηκε μεν επικριτικός για «αστοχίες» της προηγούμενης δημοτικής αρχής σε έργα του ΕΣΠΑ ή στο ΓΠΣ επί παραδείγματι, σημειωνόταν πως ο Στρατηγικής Σχεδιασμός 2015-2019 τα διορθώνει αυτά αλλά παράλληλα και συναινετικά, ζήτησε συνεννόηση και κοινή στάση «στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιοχή».

«Θέλω να μάθετε πως στα μεγάλα ζητήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην προηγούμενη τετραετία ήμουν δίπλα στον κ. Κατσιφάρα σαν αντιπολίτευση και αυτό θέλω να συμβεί και τώρα. Θα διεκδικήσουμε και το τελευταίο ευρώ με πρόγραμμα και ολοκληρωμένες προτάσεις. Θέλω συναίνεση, στα μεγάλα πρέπει να είμαστε μαζί, όπως το Πανεπιστήμιο, την καθετή σύνδεση με την Ιόνια, τους ΒΙΟΠΑ κλπ», κατέληξε ο δήμαρχος Αγρινίου.

 

πηγή: agriniopress.gr

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.