Στις 25 Ιουνίου 2012 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) κυκλοφόρησαν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων “ΠΕΡΙΓΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”. Στη σειρά η αξία των 0,10€ είναι αφιερωμένη στην πεζογέφυρα (Καρέλι) στον Εύηνο ποταμό που βρίσκεται στην περιοχή Στράνωμα Πυλλήνης. Στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ Ναυπάκτου και στο ειδικό πλαίσιο μπορείτε να δείτε ένα φιλοτελικό έκθεμα αφιερωμένο στην πεζογέφυρα.

Εκτός των ειδικών φωτογραφιών, θα διαβάσετε ένα μικρό ιστορικό της πεζογέφυρας, αφιερώματα των τοπικών εφημερίδων (Εμπρός 29 Ιουλίου 2012), κείμενο σχετικά με την αναμνηστική σειρά ΕΛΤΑ, κι ένα μικρό ενημερωτικό για τον Εύηνο ποταμό τον ιερό ποταμό των Αιτωλών. Όλα τα παραπάνω είναι σφραγισμένα με την αναμνηστική σφραγίδα και το ταχυδρομικό σήμαντρο της Ναυπάκτου της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας (25 Ιουνίου 1012). Το φιλοτελικό έκθεμα μπορείτε να το επισκεφτείτε στο ταχυδρομικό Γραφείο Ναυπάκτου κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του.

Λίγα λόγια για το τι είναι η συρματογέφυρα «Καρέλι»

Το χωριό Στράνωμα που ανήκε στο Δήμο Πυλλήνης και νυν στο Δήμο Ναυπακτίας , λόγω της γειτνίασης τoy με το χωριό Θέρμο Δήμου Θέρμου και της έλλειψης συγκοινωνίας με τη Ναύπακτο, ήταν περισσότερο προσανατολισμένο προς το Θέρμο. Όμως το μεγάλο εμπόδιο ήταν ο Εύηνος ποταμός, γνωστός και ως Φίδαρης, που εκτός από τους θερινούς μήνες ήταν αδιάβατος. Στην αρχή υπήρχαν περαματάρηδες που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν βάρκα , φτιάχτηκε αρχικά μια σχοινογέφυρα που αποδείχθηκε πολύ επικίνδυνη.  Έτσι μεταπολεμικά, με μπροστάρη τον τότε δάσκαλο Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο, έγινε έρανος και φτιάχτηκε το «Καρέλι».Τούτο είναι ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται με 4 καρούλια σε 2 χοντρά σύρματα στερεωμένα σε μεγάλα πλατάνια τον οχθών του ποταμού. Αντικαταστάθηκε στα 1965 από συρματογέφυρα  που έχει 4 σύρματα, 2 παράλληλα σε κάθε πλευρά, στα κάτω σύρματα στηρίζονται σανίδες ενώ στα πάνω κρατιέται ο διαβάτης.

Σήμερα η συρματογέφυρα στη θέση Δοσούλα έχει επισκευαστεί, ενώνει τον Άνω Κάμπο Στράνωμας περιοχής Πυλλήνης (Δήμου Ναυπακτίας) με τον οικισμό Ντοσούλας στην Κάτω Χρυσοβίτσα (Δήμου Θέρμου). Η διέλευση της, αν και προκαλεί μικρό δέος είναι ασφαλής, εξυπηρετεί δε αρκετούς κατοίκους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.  Ο διαμορφωμένος χώρος ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο « Καρέλι» είναι κατάλληλος για ξεκούραση και διημέρευση, προσφέροντας απόλαυση της φύσης στον επισκέπτη και μπάνιο στο ποτάμι στον «Βρο» που είναι ένα είδος μικρολίμνης.

Την έκθεση επιμελείται για ακόμη μια φορά ο φιλοτελιστής Φώτης Μόσχος.

vlcsnap-2015-06-24-15h00m08s51

πηγή: lepantortv.gr

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.