Σημαντικά έργα και προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Αθήνα.

Σε πρώτη προτεραιότητα, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, παραμένουν για τη Δυτική Ελλάδα οι μεγάλοι οδικοί άξονες, η Ολύμπια και η Ιόνια Οδός, τα οποία είναι έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα για την περιοχή μας. Για αυτά συμφωνήθηκε να υπάρχει τακτική επικοινωνία αναφορικά με την υλοποίησή τους και την τήρηση του χρονοδιαγράμματός τους.

Ωστόσο, η μεγάλη εκκρεμότητα που τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πύργος – Καλό Νερό, για το οποίο ο Περιφερειάρχης διεκδικεί ένα σχέδιο παρεμβάσεων, το συντομότερο δυνατόν.

«Πρέπει να αποκατασταθεί μια αδικία, διεκδικούμε την ολοκλήρωση του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού. Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτή τη διεκδίκηση και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να το καταφέρουμε», επεσήμανε ο Απόστολος Kατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως «διεκδικούμε πόρους που θα άρουν τις ανισότητες και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ηλείας, άρα της Περιφέρειάς μας. Η οδική ασφάλεια στην Δυτική Ελλάδα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά μας».

Για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η Αμβρακία Οδός και η ολοκλήρωσή της, με τον Γενικό Γραμματέα να διαβεβαιώνει τον Περιφερειάρχη για τις θετικές προθέσεις του Υπουργείου ως προς τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Δέδες, το Υπουργείο έχει υποβάλει συμπληρωματικές συμβάσεις για έλεγχο στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, απ’ όπου και αναμένονται οι απαντήσεις περίπου στις αρχές Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, όπως τονίστηκε στη συνάντηση θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις απαντήσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και για την πορεία του έργου.

Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού και μέχρι το Ρίο αρχίζει να εξετάζεται πλέον σοβαρά. Στις αρχές Αυγούστου αναμένεται η προκήρυξη από το Υπουργείο για μελέτη του ζητήματος, προϋπολογισμού 4.900.000 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη έκβαση του θέματος και ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα να ενημερώνεται για το θέμα συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για μία διεκδίκηση ετών, που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης».

Τέλος, ο Απ. Κατσιφάρας διεκδίκησε πόρους για την Πατρών – Τριπόλεως (111), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτημα, που περιέχει πλήρες πλάνο, ενώ επεσήμανε τα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας που έχει το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο.

Επιπλέον, στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως είναι το έργο Πείρου – Παραπείρου, αλλά και οι παρεμβάσεις και τα αντιπλημμυρικά και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Κλείνοντας η συνάντηση, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να υπάρχει τακτική επικοινωνία, περίπου μία φορά το μήνα, για την παρακολούθηση του προγράμματος και των συμφωνηθέντων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, αμέσως μετά τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα, ανέφερε: «Εμείς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε οργανωμένα, με μέθοδο, πρόγραμμα και συνέπεια. Με προτεραιότητες, ώριμες προτάσεις θα διεκδικούμε πόρους. Με σχέδιο, πολύ δουλειά και ευθύνη προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του τόπου μας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με συνέπεια. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στα κρίσιμα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σε κάθε βήμα και σχεδιασμό μας».

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.