Διαβάστε το δελτίο τύπου της «Αντίστασης Πολιτών» σχετικά με το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

«Τρύπα» δημοσίων επενδύσεων ύψους 106.000.000 ευρώ ζήτησε η περιφερειαρχή αρχή να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο, που πραγματοποιείται σήμερα στον Πύργο.

Συγκεκριμένα, με 37.000.000 ευρώ στο εθνικό σκέλος και 75.000.000 ευρώ στο ευρωπαϊκό σκέλος, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που εισηγείται η περιφερειακή αρχή είναι κυριολεκτικά «στον αέρα», αφού οι πιστώσεις για το 3ο και το 4ο τρίμηνο του έτους είναι μηδενικές.

Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι: ποια θα είναι η εξέλιξη των μεγάλων έργων της περιοχής, όπως η διάνοιξη της Κανακάρη, η μίνι Περιμετρική και η παράκαμψη της Χαλανδρίτσας, καθώς και πλήθος έργων για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις.

Να τονίσουμε πως το ύψος της χρηματοδότησης είναι γνωστό από πέρυσι με σχετικό νόμο και ερμηνευτικές εγκυκλίους του αρμόδιου υπουργείου, αλλά η Περιφέρεια συνεχίζει να υπογράφει συμβάσεις και να δημιουργεί νομικές (και άρα οικονομικές) δεσμεύσεις ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει εδώ και μήνες την εξυγίανση του προγράμματος και τη μη ένταξη νέων έργων. Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ότι τον Μάρτη του 2014, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η δεύτερη περιφέρεια της χώρας σε δέσμευση (συμβασιοποίηση) πόρων (overbooking) σε ποσοστό 170%.

Η προεκλογική τακτική της περιφερειακής αρχής έχει δημιουργήσει αδιέξοδο στο σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου, αφού με τα συνεχιζόμενα έργα δεν θα υπάρξει στην πραγματικότητα νέο πρόγραμμα για την περιοχή.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.