Προκειμένου να ενημερώσει, αλλά και να εισηγηθεί την έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν τόσο στον οικισμό της Κάτω Κλεπάς όσο και στην αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου στην Κλεπά, συμμετείχε στις εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας η Περιφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, η οποία συνοδευόταν από τη Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών και την Περιφερειακή Σύμβουλο, Νάνσυ Κωνσταντοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αφορά σε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ναυπακτίας, και Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και αειφόρου Ανάπτυξης – Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών  με θέμα «Τεχνικογεωλογική μελέτη του οικισμού Κάτω Κλεπά του Δήμου Ναυπακτίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και παρακολούθηση της Γεωτεχνικής μελέτης αποκατάστασης της πρόσφατης κατολίσθησης». Περιλαμβάνει τεχνικογεωλογική μελέτη του οικισμού Κάτω Κλεπά, παρακολούθηση της γεωτεχνικής μελέτης της αποκατάστασης της πρόσφατης κατολίσθησης, προϋπολογισμού 29.520 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σε αυτό συμμετέχει η Περιφέρεια με ένα ποσοστό 70% και 30% ο Δήμος Ναυπακτίας.

Η δέυτερη αφορά σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ναυπακτίας με θέμα «Διερευνητικές γεωτρήσεις και μελέτες για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης στη Κλεπά του Δήμου Ναυπακτίας». Η εν λόγω προέκυψε από την ανάγκη κατασκευής δειγματοληπτικών γεωτρήσεων, με την επίβλεψη γεωλόγου και γεωτέχνη μελετητή και προβλέπει με ιδιώτη μελετητή την εκπόνηση γεωτρήσεως στην κατολισθαίνουσα περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της επαρχιακής οδού που διέρχεται από τον οικισμό, καθώς και εργαστηριακών δοκιμών και υπολογισμό παραμέτρων για την αποτύπωση, χαρτογράφηση της περιοχής και διαστασολόγηση των έργων αντιστήριξης. Το κόστος ανέρχεται στα 69.917 ευρώ, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και σε αυτή την περίπτωση στο 70%.

Η κ.Σταρακά, ενημέρωσε το Σώμα ότι κατατέθηκε πρόταση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και να αντληθούν από εκεί πόροι για τις μεγάλες ζημιές που υπέστη το χειμώνα η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα οι Δήμοι Ναυπακτίας και Θέρμου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «κάναμε μία πάρα πολύ καλή πρόταση με πολύ δουλειά σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή. Εκείνες μάλιστα τις ημέρες κατέθεσε προτάσεις σχεδόν όλη η Ελλάδα, όπου δηλαδή υπήρχαν καταστροφές. Να σας πω ότι νοιώσαμε υπερήφανοι όταν μας κάλεσαν στο υπουργείο και η πρόταση της Αιτωλοακαρνανίας ήταν η καλύτερη στη χώρα. Αυτό γιατί εργαστήκαμε πολύ και ήταν τεκμηριωμένη. Είμαστε η μόνη ΠΕ που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη τη χώρα. Μας κάλεσαν λοιπόν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πήγαμε με μεγάλη χαρά, αλλά δε φύγαμε με την ίδια χαρά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα όπως γνωρίζετε. Στο υπουργείο μας μίλησαν για το 1/10 του ποσού, του οποίου καταθέσαμε εμείς την πρόταση. Για καλή μας τύχη, προγραμματισμένα βέβαια, μας επισκέφθηκε και η Ευρωπαία Επίτροπος Corina Cretu, στην οποία το πρώτο θέμα που θέσαμε με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα ήταν αυτό, και ζητήσαμε να μας βοηθήσει στην ενίσχυση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Της παρουσιάσαμε όλες τις ζημιές που έχουν σημειωθεί στο νομό μας, με επίκεντρο τη Ναυπακτία και μας υποσχέθηκε ότι το ποσό που μας είπαν από το υπουργείο Οικονομικών θα είναι τουλάχιστον κατά 50% αυξημένο, με δική της παρέμβαση. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι. Περιμένουμε ωστόσο να δούμε τα χρήματα στο συρτάρι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σχεδιασμό μας. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση είμαστε σε καλό δρόμο.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα και το Δήμο για τη συνεργασία, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Περιφερειάρχης Αιτωλοακαρνανία, «το ΙΓΜΕΜ μας είπε να δούμε το πρόβλημα ουσιαστικά. Πυροσβεστικές λύσεις δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε. Το θέμα είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και να μην ξαναπαρουσιαστεί, αντί να προχωρήσουμε σε ενέργειες που σε έξι χρόνια θα μας φέρουν και πάλι αντιμέτωπους με τα ίδια φαινόμενα. Για το Δήμο Ναυπακτίας, από το τελευταίο πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, η Περιφέρεια διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της, πάνω από 50%. Είμαστε σε πολύ καλή εξέλιξη των έργων αυτών», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε έργα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια στο Δήμο Ναυπακτίας. Μεταξύ αυτών το έργο Περδικόβρυση-Κρυονέρια, το οποίο προσφάτως πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή, αλλά και το επαρχιακό δίκτυο της πρώην επαρχίας Ναυπακτίας. Η κ.Σταρακά μίλησε και για την επίσκεψη που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από κατοίκους της Σκάλας στο γραφείο της, οι οποίοι είχαν ως αίτημα να μην αποδεσμευθεί χρηματικό ποσό που είχε δεσμευθεί για την περιοχή με σκοπό να μπει άσφαλτος. Για το θέμα πρόκειται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί σχετική μελέτη που θα πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους προκειμένου να εγκριθεί.

Σταρακά 2

Share on Facebook4Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.