Δε δόθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, απάντηση στο ερώτημα «επανασύσταση ή μη της Δημοτικής Αστυνομίας» και αυτό γιατί δεν κατέληξε σε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, μιας και το θέμα αναβλήθηκε προκειμένου να επανεξεταστούν τα δεδομένα.

Κατά την εισήγησή του ο αρμόδιος επί του θέματος αντιδήμαρχος Γιάννης Σύψας πρότεινε στο Σώμα τα έξι άτομα που αποτελούσαν τη Δημοτική Αστυνομία στον τότε Δήμο Ναυπάκτου, πριν αυτή καταργηθεί, να απορροφηθούν ως διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου με πρόσθετες αρμοδιότητες ελεγκτικού μηχανισμού. Αιτιολογώντας την πρότασή του ο κ.Σύψας αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και στη μελλοντική αποχώρηση υπαλλήλων του Δήμου λόγω συνταξιοδοτήσεων. Χαρακτήρισε μάλιστα ως “χρυσή ευκαιρία” τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του Δήμου με υπαλλήλους.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας, έχει προτείνει ναι μεν τα έξι αυτά άτομα να εργαστούν ως διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά χωρίς πρόσθετες αρμοδιότητες. Κάτι που επεσήμανε με τοποθέτησή της και η πρόεδρος του Συλλόγου, Βάσω Νταουσάνη.

Υπέρ της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας τάχθηκαν τα μέλη της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας” Μαρία Ζιαμπάρα και Σπύρος Τσέλιος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον περιορισμένο αριθμό του προσωπικού της Τροχαίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα έξι άτομα της παλαιάς Δημοτικής Αστυνομίας είχαν πέραν της ρύθμισης του κυκλοφοριακού και άλλες αρμοδιότητες. Συμφώνησαν ωστόσο ότι τα προβλήματα στο διοικητικό κομμάτι του Δήμου Ναυπακτίας είναι υπαρκτά, αλλά τόνισαν πως είναι εμφανής και η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας. Την αισθητή απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας σημείωσε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της παράταξης “Ανανέωση και Δημιουργία” Γιώργος Γούλας, ο οποίος όμως βρέθηκε σε δίλλημμα για το ποια πρόταση από τις τρεις που διαμορφώθηκαν είναι και η ορθότερη.

Το ζήτημα έθεσε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας με το Δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο που έλαβε χώρα την Πέμπτη, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Καφεπολών και Εστιατόρων Ντίνος Τσουκαλάς . Με τοποθέτησή του ο κ.Τσουκαλάς διέκρινε την ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, σχολιάζοντας την απουσία του έργου που προσέφερε, κάτι στο οποίο βρήκε σύμφωνα και άλλα μέλη της Ομοσπονδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλούς Δήμους της χώρας, στους οποίους έχει τεθεί το ζήτημα της επανασύστασης ή μη της Δημοτικής Αστυνομίας, οι αποφάσεις ποικίλουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δημοτικές αρχές προσανατολίζονται στην ίδρυση νέων τμημάτων με το προσωπικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, τροποποιώντας τον κανονισμό λειτουργίας. Για παράδειγμα, στο Δήμο Χανίων, αποφασίστηκε η ίδρυση τμήματος ελέγχων, το οποίο επιφορτίστηκε με συνολικά 5 από τις 29 αρμοδιότητες της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, τα τραπεζοκαθίσματα, ο έλεγχος στις παραλίες, ο έλεγχος της υπαίθριας διαφήμισης και των λαϊκών αγορών. Σε άλλους Δήμους, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Καλαμάτας αποφασίστηκε η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, με το Δήμαρχο να τονίζει πως επανέρχεται «ένα αναγκαίο εργαλείο για τη λειτουργία του δήμου«.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.