Ομόφωνα  το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ακτίου Βόνιτσας χθες αποφάσισε να μην δεχτεί τα σκουπίδια από δήμους της Ηλείας που προορίζονται για τον ΧΥΤΑ Παλαίρου. Να θυμίσουμε πως με εντολή του Υπ. Εσωτερικών και μέσω του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι δήμοι που διαχειρίζονται τους ΧΥΤΑ Στράτου, Παλαίρου και  Βλαχομάνδρας στη Ναυπακτία, εντέλλονται ουσιαστικά να πάρουν 9.500 τόνους σκουπιδιών από τους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου.

Σύμφωνα με την εντολή, που προβλέπει κυρώσεις για όσους Φορείς Διαχείρισης δεν συμμορφωθούν, η κατανομή της μεταφοράς των σκουπιδιών του Πύργου με βάση την απόφαση, αφορά μεταφορά και υποδοχή των απορριμμάτων 3500 τόνους στον ΧΥΤΑ Παλαίρου, 3000 τόνων στον ΧΥΤΑ Στράτου Αγρινίου και 1000 τόνων στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου.

Άλλοι 2000 τόνοι σκουπιδιών της Αρχαίας Ολυμπίας θα μεταφερθούν  στους τρεις ΧΥΤΑ ως εξής:  1.000 τόνoι στον ΧΥΤΑ Ακτίου – Βόνιτσας, 500 τόνοι στον ΧΥΤΑ Στράτου και 500 τόνοι στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ακτίου – Βόνιτσας, υπήρξε ομόθυμη διάθεση απόρριψης της εντολής του Υπ. Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ εξετάζεται με νομικούς το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των κυρώσεων. Αυτό που τονίζεται είναι πως την στιγμή που δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στην επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία, τότε το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα πρέπει να σταματήσει.

Η ίδια λογική επικρατεί και στον δήμο του Αγρινίου, αν και ο δήμαρχος άφησε ανοικτό χθες Δευτέρα το ενδεχόμενο να έρθουν σκουπίδια από την Ηλεία στον ΧΥΤΑ Στρατου. Συμφώνησε πως η κατάσταση στην Ηλεία δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο, αλλά διευκρίνισε πως νομικοί εξετάζουν την εντολή που έλαβε ο δήμος, ειδικά ως προς το θέμα των κυρώσεων. Δεν απέρριψε όμως την πιθανότητα έλευσης των σκουπιδιών.

Στην Ναύπακτο, υπήρξε συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, όπου κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να εφαρμοστεί η εντολή του Υπουργείου που ήρθε μέσω του εγγράφου της Αποκεντρωμένης, να δεχθεί δηλαδή ο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας τους 1.500 τόνους απορρίμματα συνολικά, μέσα σε διάστημα έξι μηνών,  προκειμένου να αποφευχθούν οι κυρώσεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπάκτου, ωστόσο, τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο παρέστησαν και κάτοικοι της Βλαχομάνδρας, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση του Υπουργείου και κατ” επέκταση για εκείνη του ΦΟΔΣΑ να δεχθεί τα απορρίμματα, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από Δημοτικούς Συμβούλους. Τελικά αποφασίστηκε να μην έρθουν απορρίμματα για τις επόμενες 15 ημέρες, εντός των εορτών δηλαδή, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλέον εντάσεις και στη συνέχεια το θέμα να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά, η απόφαση του ΦΟΔΣΑ για συμμόρφωση ως προς την απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν πρόκειται να αλλάξει και στην Ειδική συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξει κάποιο ψήφισμα που θα σταλεί ως υπόμνημα στο Υπουργείο είτε για να ζητηθούν αντισταθμιστικά είτε για να ασκηθεί πίεση για να αλλάξει η κατάσταση στην Ηλεία και να μην χρειαστεί η Αιτωλοακαρνανία να επωμισθεί ξανά κάτι αντίστοιχο.

 

Αναλυτικότερα στο agriniopress.gr

Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.