aletrasΓια την απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά, αλλά και για την επιλογή του να συμπορευτεί με την παράταξη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας» του Γιάννη Μπουλέ μιλά στο LepantoMag.gr ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Αλετράς. Επίσης, καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με ζητήματα που αφορούν κυρίως τους νέους, ενώ μοιράζεται μαζί μας και το δικό του όραμα για τη Ναυπακτία.

κ.Αλετρά, τί ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά και να θέσετε υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου;

Ο βασικός λόγος ήταν η διάθεση να συμβάλω και εγώ περισσότερο ώστε να βελτιώσω τις συνθήκες ζωής στην πόλη που μεγάλωσα και που θα ζήσω. Με τη μόνιμη εγκατάσταση μου στην πόλη, θεώρησα ότι μέσα από τη δημοτική κοινότητα Ναυπάκτου θα μπορέσω να ασχοληθώ πιο ενεργά με τον τόπο μου, τους ανθρώπους του και τα προβλήματά τους . Σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου  βεβαίως έπαιξε και η υποψηφιότητα ενός τόσο αξιόλογου συνόλου όπως η ομάδα του κ. Μπουλέ. Με τη συμμετοχή μου σε αυτή ξεκινώ την ενασχόλησή μου με τα κοινά με πολύ ικανούς δασκάλους.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμπορευτείτε με την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας» του Γιάννη Μπουλέ;

Κοιτάξτε, αν και 26 χρονών, έχω άποψη για τα θέματα του δήμου και τα παρακολουθώ εδώ και χρόνια. Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας είναι η πιο ικανή και αποτελεσματική παράταξη που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στο δήμο. Κοιτάζοντας πίσω, στην τριετία διοίκησής της, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Η παράταξη του κ. Μπουλέ κλήθηκε να παραλάβει 6 πρώην δήμους και να τους οργανώσει σε έναν. Και παρ” όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες της εποχής τα κατάφερε. Με μειωμένη την επιχορήγηση του δήμου κατά 70%, κατάφερε να ξεχρεώσει σχεδόν ολόκληρο το χρέος των πρώην δήμων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αξιοποιώντας κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης έφτασε αυτή τη στιγμή να υλοποιεί έργα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Και προπάντων έργα ουσίας. Η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων και των αγωγών αποχέτευσης στο έργο της ανάπλασης στα ανατολικά είναι παρεμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται τώρα. Σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν, όπως αυτό με το δεύτερο Γυμνάσιο και Λύκειο, τα αντιμετώπισε υποδειγματικά, και με μηδενική επιβάρυνση για το δήμο.

Σίγουρα υπάρχει περιθώριο για καλύτερα, πάντα άλλωστε υπάρχει. Σίγουρα γίνονται  λάθη, κανείς δεν είναι τέλειος. Και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η σωστή διαχείριση ενός δήμου είναι πράγμα αυτονόητο, αλλά σκεφτείτε ότι σε σχέση με ό,τι ζούσαμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια, τελικά το να πράττεις το αυτονόητο είναι κομματάκι δύσκολο.

Με δεδομένο ότι για πρώτη φορά διεκδικείτε μια θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ποιον τομέα επιθυμείτε να προσφέρετε και να επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας;

Για να είμαι ειλικρινής στην περίπτωση που με επιλέξουν οι συμπολίτες μου θα ήθελα πρώτα να αποκτήσω σφαιρική άποψη για τα θέματα του δήμου από μέσα για να μπορέσω να το πω αυτό. Νομίζω πάντως  πως δεν πρέπει να υπάρχουν στεγανά, όλοι οι τομείς είναι λίγο ή πολύ αλληλένδετοι. Το σημαντικό είναι να υπάρχει καλή συνεργασία, νέες ιδέες και αποφασιστικότητα για αλλαγές. Πρέπει να αποβάλουμε νοοτροπίες του παρελθόντος που μας έχουν καθηλώσει. 

Θεωρείτε ότι η δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουλέ επένδυσε στους νέους στα 3,5 χρόνια της θητείας της και τί παραπάνω θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, να γίνει;

Επένδυση στους νέους σημαίνει επένδυση από την παιδική ηλικία, μέσα από το σχολείο. Η δημοτική αρχή αυτά τα 3μιση χρόνια καθιέρωσε θεσμούς, που είχαν επίκεντρο τους νέους, δίνοντάς τους ερεθίσματα να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους και την ιστορία του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η επανασύσταση της παιδικής χορωδίας Μίκης Θεοδωράκης, η εβδομάδα περιβάλλοντος, το πρόγραμμα «γνωρίζω τον τόπο μου». Επίσης έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν αθλητικές υποδομές όπως οι πρόσφατες εργασίες βελτίωσης του Παπαχαραλάμπειου σταδίου και η υποβολή πρότασης ανακατασκευής των γηπέδων Λυγιά και Γαβρολίμνης. Πολλά ακόμα μπορούν και πρέπει να γίνουν όπως να αποκτήσουν οι νέοι της πόλης εναλλακτικές επιλογές για τον ελεύθερο χρόνο τους. Για πόσους καφέδες να πας σε μια μέρα πια! Μια πολύ καλή κίνηση που έγινε σε αυτή την κατεύθυνση από τη δημοτική αρχή ήταν η λειτουργία του κινηματογράφου στην Παπαχαραλάμπειο.

ΑΔΚΝΔεν είναι και λίγοι οι συνομήλικοί σας που αποφασίζουν να φύγουν στο εξωτερικό ώστε να αναζητήσουν θέσεις εργασίας εκεί. Σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβεί ένας Δήμος ώστε να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους;

Αυτή η απώλεια νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γενιάς μου. Τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης που καθιέρωσε τελευταία το κράτος είναι, κακά τα ψέματα, ένα προσωρινό μέτρο χωρίς προοπτική. Ο εκάστοτε δήμος δυστυχώς δεν διαθέτει ούτε τις αρμοδιότητες ούτε τα μέσα για την άμεση λύση του προβλήματος.  Ο τρόπος που μπορεί να βοηθήσει είναι, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής  ώστε να δημιουργηθούν έτσι καινούργιες θέσεις εργασίας.

Ο βασικός άξονας ανάπτυξης της πόλης για κάθε δημοτική αρχή δε μπορεί να είναι παρά ο τουρισμός. Για να προσελκύσεις όμως τους τουρίστες δεν αρκούν τα πλατάνια από μόνα τους. Η παράταξη του κ. Μπουλέ είχε και συνεχίζει να έχει ένα οργανωμένο σχεδιασμό για την πόλη σ’ αυτόν τον τομέα. Όλοι έχουμε παράπονο ότι αναγκαζόμαστε να μετακινούμαστε μακριά για μπάνιο ενώ έχουμε τη θάλασσα στα πόδια μας. Τα αθόρυβα έργα υποδομής, η ολοκλήρωση της αποχέτευσης, ο διαχωρισμός της από τα όμβρια ύδατα και η αναβάθμιση του βιολογικού έγιναν για να λύσουν αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Επίσης, από τις πρώτες κινήσεις της παράταξης ήταν η ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου και παραδοσιακού οικισμού και η δημιουργία του κέντρου ναυπηγικής τέχνης.

Τα σχέδια συνεχίζονται βέβαια για το μέλλον. Η πρόσφατη χωροθέτηση της μαρίνας της Ναυπάκτου είναι μια καλή αρχή και σίγουρα αυτό το έργο έχει προτεραιότητα για την επόμενη 5ετία. Σε συνδυασμό με τον τουρισμό θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, προωθώντας τοπικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης.

Ένας δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης. Σε αυτό έχει παίξει μεγάλο ρόλο η Αιτωλική Αναπτυξιακή, μια εταιρική  σύμπραξη δήμων και φορέων στην οποία ο κ. Μπουλές είχε την ευθύνη της Διοίκησης ως Διευθύνων Σύμβουλος και τα τελευταία τρία χρόνια ως Πρόεδρος. Η επιτυχία της σήμερα είναι φανερή,  αφού φέτος έχει δεχθεί αιτήσεις για ένταξη σε προγράμματα περισσότερες από αυτές που θα μπορούσε να καλύψει!

Ποιό είναι το δικό σας όραμα για τη Ναυπακτία; Πώς θα θέλατε να τη δείτε σε βάθος χρόνου;

Η επιθυμία μου θα ήταν να ζω σε μια πόλη που θα προσφέρει ποιότητα σε κάθε επίπεδο, λειτουργική για τον μόνιμο κάτοικο και φιλόξενη για τον τουρίστα. Μια πόλη που κυρίως θα βάζει σε προτεραιότητα το συλλογικό συμφέρον από το ατομικό, απαλλαγμένη από νοοτροπίες και κωλύματα του παρελθόντος . Και πάνω απ’ όλα, με διεξόδους και επιλογές για τους ανθρώπους της ηλικίας μου.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

10 Σχολια

 1. Ανωνυμος

  Το μαθηματακι σου το εμαθες καλα….ΜΠΡΑΒΟ.!!!Δε σου ειπε κανενας οτι το να κρεμας στο αρματου Μπουλε την ΑΛΚΥΟΝΗ μπορει να ειναι νομιμο ? ? ? αλλα ΟΧΙ ηθηκο !!!Αυτο λεγετε ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ ΚΑΠΗΛΕΙΑ …..

  Απάντηση
 2. Ανώνυμος

  Ούτε μια φορά η λέξη Αλκυόνη.

  Ούτε μια αναφορά στα πραγματικά αίτια της «συμμετοχής». Αλλά πολλές αναφορές στο «έργο» της Ζαμπάρα και του Μπουλέ.

  Λιβάνι, σύνηθες αξεσουάρ στον συγκεκριμένο συνδυασμό.

  Απάντηση
 3. Ανώνυμος

  Είμαι σίγουρος ότι θα το διπλοκεφτείς να δημοσιεύσεις το παραπάνω σχόλιο. Σε αντίθεση βέβαια με κάτι «χαχαχαχαχαχα» και κάτι μίζερες απολίτικες προσωπικές αναφορές σε δηλώσεις άλλων υποψηφίων.

  Απάντηση
 4. Ανωνυμος

  Οι ανθρωποι που διαβιουν στην ΑΛΚΥΟΝΗ ,οι οικογενειες τους,οι εργαζομενοι και οι εθελοντες θα ψηφισουν???Ξεκιναει με καλη προικα το παιδι!!!Μονο που οι ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ δεν ειναι ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΣΑΣ !

  Απάντηση
 5. NightStalker

  »Η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων και των αγωγών αποχέτευσης στο έργο της ανάπλασης στα ανατολικά είναι παρεμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται τώρα.»….εχεις απολυτο δικιο Γιαννακη..δεν ειναι καθολου τυχαιο ότι γίνονται τώρα..ενα μηνα πριν τις εκλογες και μεσα σε πασχαλινη περιοδο με του οποιους επισκεπτες αποφασισουν να ερθουν να κανουν σλαλομ για να βγουν μεχρι το Κεφαλοβρυσο..μιλαμε τετοιο προγραμματισμο ουτε τα πυραυλικα συστηματα της ΝΑΣΑ ο Μπουλες…

  Απάντηση
  • Ανώνυμος

   Λίγο μυαλό θέλει ρε παιδιά ,σκεφτείτε λίγο πριν γράψετε… Έργα που διαρκούν 2 χρόνια θα πέσουν και Πάσχα, θα πέσουν και καλοκαίρι! Μάλλον τον μπερδεύετε το Μπουλέ με τα κατσαπλιάδικα έργα που κάναν οι προηγούμενοι… Και δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι γίνονται στην θητεία Μπουλέ ενώ περάσαν τόσοι δήμαρχοι!

   Απάντηση
 6. Ανώνυμος

  ρε μαθετε να γραφετε πρωτα και μετα σχολιαζετε…
  ΗΜΑΡΤΟΝ!

  Απάντηση
 7. σταδιάλα!

  Παιδιά κανένας άλλος για υποψήφιος; Τώρα πριν σταματήσουν οι προσφορές θέσεων… Άμα έχει ο κόσμος τόσο μεγάλη ανάγκη για αυτο-ικανοποίηση τότε ας κλειστούν στο δωμάτιο και ας κοιτιούνται στον καθρέφτη! Νάρκισσοι!

  Απάντηση
 8. #Peace

  Γιαννη σου ευχομαστε Καλη επιτυχια.
  και μην ανησυχεις για τα κακοπροαιρετα σχολια ετσι και αλλιως οι αργοσχολοι κατι θα εβρισκαν να πουν.
  Σε εχω συζητησει απειρες φορες και σε θεωρω αξιο, τιμιο και εργατικο παιδι που εχεις μεγαλωσει με σωστες βασεις.
  ειμαστε μαζι σου.

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.