Γράφουν οι Μητέρες-Γυναίκες Νομού Αιτωλοακαρνανίας

 

Η προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασµού θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα της δηµόσιας υγείας παγκοσμίως. Τα χαµηλά ποσοστά και η πρόωρη διακοπή του µητρικού θηλασµού έχουν σηµαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των µητέρων και των παιδιών τους, την κοινωνία και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που θηλάζει αποκλειστικά το τέλος του έκτου μήνα ζωής των παιδιών τους είναι απογοητευτικό, και αγγίζει μόλις το 0,8%.

Αν υπήρχε ένα καινούριο εµβόλιο που θα µπορούσε να προλαµβάνει ένα εκατοµµύριο ή περισσότερους θανάτους παιδιών το χρόνο και επιπλέον θα ήταν φτηνό και θα µπορούσε να χορηγηθεί από το στόµα, χωρίς να χρειάζεται «ψυχρός» τρόπος συντήρησης, θα ήταν άµεση προτεραιότητα για την δηµόσια υγεία. Ο µητρικός θηλασµός, αν αναλογιστούμε ότι μία κουταλιά του γλυκού περιέχει πάνω από 3.000.000 αντιμικροβιακά κύτταρα απαραίτητα για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός νεογνού/βρέφους, µπορεί να πετύχει αυτό τον στόχο και ακόµα περισσότερα. Ωστόσο, χρειάζεται την δική του «θερµή αλυσίδα» υποστήριξης.

Πώς να υπάρξει ενθάρρυνση και ενίσχυση του μητρικού θηλασμού όταν ακόμη και σήμερα, σε μικρές-κλειστές και μη κοινωνίες, υπάρχουν συμπεριφορές του τύπου «ακόμη θηλάζεις;», «απαγορεύεται να θηλάσετε σε δημόσιο χώρο..», «πηγαίνετε να θηλάσετε στην τουαλέτα..», «κακομαθαίνεις το παιδί..», «το μητρικό γάλα είναι νερό», «δεν χορταίνει το μωρό, δώστου γάλα σε σκόνη»..Την στιγμή που το μητρικό γάλα έχει τεράστια οφέλη τόσο για το μωρό/παιδί όπως: πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας, εκζέματος, ατοπικής δερματίτιδας, σακχαρώδη διαβήτη νεανικού τύπου, αλλεργιών, άσθματος, λευχαιμίας, καρδιοπαθειών, σκλήρυνσης κατά πλάκας..όσο και για την ίδια την μητέρα, τόσο σε ψυχικό επίπεδο όπως: ενδυνάμωση αυτοπεποίθησής της γιατί νοιώθει ότι είναι ικανή να θρέψει το παιδί της από το σώμα της, ομαλή συναισθηματική μετάβαση από τον τοκετό στην περίοδο της λοχείας, και κατά συνέπεια πρόληψη επιλόχειας κατάθλιψης, η μήτρα επανέρχεται στο κανονικό της μέγεθος μέσω της ωκυτοκίνης που παράγεται κατά τον θηλασμό και η αιμορραγία μετά τον τοκετό είναι λιγότερη, όσο και σε οργανικό/σωματικό επίπεδο όπως πρόληψη καρκίνου μαστού και τραχήλου μήτρας και ωοθηκών, πρόληψη από οστεοπόρωση.

Επιπλέον, μητρικός θηλασμός δεν σημαίνει αποξένωση της γυναίκας από την κοινωνία. Η μητέρα μπορεί να βγει έξω, να καθήσει σε μία καφετέρια να πιει τον χυμό της, να πάει σε μία ταβέρνα με την οικογένειά της να απολαύσουν όλοι μαζί όμορφες οικογενειακές στιγμές, να πάει στα μαγαζιά να κάνει τις αγορές της είτε για την ίδια είτε για το σπίτι της. Η μητέρα με τον ερχομό του παιδιού της εξακολουθεί να είναι γυναίκα και να κάνει τις ίδιες δραστηριότητες που έκανε και πριν με την υπόλοιπη οικογένειά της. Το μωρό επίσης έχει ανάγκη από καθαρό αέρα, να παίρνει και άλλα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα εκτός σπιτιού και γενικά όλη η οικογένεια πρέπει να είναι ικανοποιημένη.

Ο μητρικός θηλασμός δεν αποτελεί εμπόδιο να γίνεται και εκτός σπιτιού, ίσα-ίσα που βοηθάει κιόλας αφού το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία όπως μπιμπερό, ζέσταμα κλπ. Επιπλέον, ο δημόσιος θηλασμός δεν απαγορεύεται από τον νόμο..κανένας νόμος δεν απαγορεύει το δικαίωμα της μητέρας να θηλάσει το παιδί της δημόσια προκειμένου να καλύψει την ανάγκη του να φάει όταν πεινάσει ή να παρηγορηθεί όταν χτυπήσει κάπου, φοβηθεί από κάτι.

Στις ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ο δημόσιος θηλασμός θεωρείται ταμπού και τα βλέμματα των τρίτων στην θέα μιας μητέρας που θηλάζει δημόσια, αδιάκριτα και επικριτικά. Την στιγμή που το στήθος διαφημίζεται με πρόστυχο τρόπο στην τηλεόραση πρωϊ, μεσημέρι, βράδυ, που περιτριγυριζόμαστε παντού από διαφημιστικές αφίσες εσωρούχων όπου τα στήθη προβάλλονται άσεμνα…την ίδια στιγμή απαγορεύουμε σε μία μήτερα να θηλάσει το μωρό της δημόσια επειδή εκείνο πείνασε και την προτρέπουμε είτε να φύγει από τον χώρο γιατί διαμαρτύρονται οι πελάτες μιας καφετέριας ή restaurant, είτε να πάει να θηλάσει στην τουαλέτα το μωρό της…..

Αλήθεια…εσείς θα πηγαίνατε να φάτε το φαγητό σας στην τουαλέτα;

Αφιερωμένο σε μία μητέρα που πήγε να θηλάσει το 11 μηνών παιδάκι της σε καφετέρια στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο πριν έναν μήνα και η οποία ήρθε αντιμέτωπη με υπάλληλο ή ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου χώρου ο οποίος της απαγόρευσε να θηλάσει δημόσια και αντ’ αυτού να πάει να θηλάσει στην τουαλέτα του μαγαζιού.

Αφιερωμένο σε όλες τις μητέρες του νομού Αιτωλοακαρνανίας που έχουν θηλάσει, που θηλάζουν, που επιθυμούν να θηλάσουν και σε εκείνες τις μητέρες που αποδοκιμάστηκαν ή αποδοκιμάζονται επειδή θήλασαν ή θηλάζουν τα παιδιά τους δημόσια..

 

Ομάδας Μητέρες και Γυναίκες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

https://www.facebook.com/groups/motherwoman.aitoloakarnanias/

Share on Facebook10Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

2 Σχολια

  1. Βιβη Δημοπουλου
    Βιβη Δημοπουλου

    ευχαριστούμε θερμά για την ανάρτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος όπως είναι ο μητρικός θηλασμός!χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.