Γραφείο τύπου του Κουρουμπλή αποκάλεσε το δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Γ. Ράπτης

Αν και επί της ουσίας για το θέμα υπάρχουν ειλλημμένες αποφάσεις, εντούτοις το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων από τη Ηλεία συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας. Ο Σύνδεσμος του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας έχει ήδη υπογράψει τις προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους της Ηλείας και το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας επιβεβαίωσε την απόφαση του Συνδέσμου, εν μέσω αντιδράσεων από τους εκπροσώπους της περιοχής της Βλαχομάνδρας και από την αντιπολίτευση του δήμου. Μάλιστα από τους κατοίκους της περιοχής και τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν ακόμη και κινητοποιήσεις.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από τις βολές κατά του Υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή με αφορμή των ύφος των πρόσφατων δηλώσεών του, αλλά και κατά της δημοτικής αρχής Ναυπακτίας που επί της ουσίας αποδέχθηκε τη μεταφορά των απορριμμάτων πριν το θέμα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Το υπουργικό «εντέλλεσθε» και η συμμόρφωση της δημοτικής αρχής Ναυπακτίας σε αυτό ήταν αυτά που σχολιάστηκαν περισσότερο από την αντιπολίτευση αλλά και τους κατοίκους. «Δεν μπορεί ο οισδήποτε να παραβιάζει τον εθνικό σχεδιασμό να λέει εντέλλεσθε να κάνετε αυτό» είπε ο πρώην δήμαρχος Γ. Μπουλές και τόνισε πως οι ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και πληθυσμιακούς όρους στη λειτουργία τους. «Αν δεχθούμε πάλι απορρίμματα, δεν θα μας εμπιστευτεί η κοινωνία για αυτά που πρέπει να κάνουμε για το νέο εθνικό σχεδιασμό και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων» είπε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε στον δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο λέγοντας ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει αυτό το ύφος από τον Υπουργό, «το yes men είναι εύκολο, αλλά τώρα θα πληρώσετε το λογαριασμό» είπε κλείνοντας. Ο τέως δήμαρχος Θ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην παλιότερη απόφαση του Συνδέσμου του ΧΥΤΑ που απέρριπτε μελλοντικά να έρθουν πάλι απορρίμματα στην Βλαχομάνδρα και σχολίασε δηκτικά ότι «το όχι μετατρέπεται σε ναι». Θύμησε ότι ο ίδιος ως δήμαρχος είχε αρνηθεί να δεχθεί σκουπίδια από το Αίγιο όταν του ζητήθηκε από τον τότε υπουργό Γ. Σουφλιά. Αίσθηση προκαλεσε όμως η αναφορά του αντιδημάρχου Γιάννη Ράπτη (καταψήφισε την απόφαση) όταν ανέφερε πως το δημοτικό συμβούλιο μετατρέπεται σε γραφείο τύπου του Κουρουμπλή. «Αν θέλει ο Κουρουμπλής, ας εκδόσει ΚΥΑ για να πάρει ο ίδιος την ευθύνη» είπε και πρόσθεσε πως «ανησυχούμε εμείς για τα παιδιά του Πύργου και δεν ανησυχεί ο Πύργος..». «Να έρθει εδώ να συζητήσουμε πριν την απόφαση και όχι να λειτουργεί με τη λογική της εξουσίας και του υπηκόου» είπε για τον Π. Κουρουμπλή ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αγγελόπουλος. Τα πυρά τους έστρεψαν και οι εκπρόσωποι της περιοχής της Βλαχομάνδρας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ωστόσο επέμειναν στο ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, χαρακτηρίζοντάς την προβληματική.

Πάντως χαρακτηριστικό της ενδοτικής στάσης της δημοτικής αρχής Ναυπακτίας είναι ότι δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση, όταν για αρκετή ώρα αναζητούνταν εισηγητής του θέματος… Με πρόφαση ότι το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση του Γ. Μπουλέ το θέμα να ζητηθεί ξεχωριστά από το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης -που ήταν η λειτουργία του ΧΥΤΑ και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων- ο πρόεδρος του ΔΣ κάλεσε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Μπουλέ να εισηγηθεί το θέμα… επιχειρώντας έτσι η δημοτική αρχή να αποποιηθεί την ευθύνη της εισήγησης…. Τελικά ως εισήγηση θεωρήθηκε η σχετική αποφάση του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας.

πηγή: agrinioculture.gr

Share on Facebook10Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.