Η μαζική ποδηλασία μπορεί να εξασφαλίσει στο σύστημα υγείας του Λονδίνου 21 δισ. Ευρώ, να μειώσει κατά 500 τα ετήσια ατυχήματα στο δρόμο, όπως και το νέφος, αναφέρει μια καινούργια μελέτη του British Cycling.

Η βασική ερώτηση που προκύπτει στις συζητήσεις για την προώθηση τους ποδηλάτου είναι ότι «Κάποιοι άνθρωποι απλά δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ποδηλατήσουν. Πως ευνοούνται αυτοί από τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων;»

Η Dr Rachel Aldred, κοινωνιολόγος και ειδική συγκοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Westminster έδωσε μια ολοκληρωμένη επιστημονική απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Το British Cycling την κάλεσε να αναζητήσει έρευνες από όλο τον κόσμο και να δημιουργήσει μια λίστα με όλα τα πιθανά οφέλη, εάν θεωρητικά η Αγγλία γινόταν ένα έθνος με πληθώρα ποδηλατιστών.

grftg

Τα αποτελέσματα παραδόθηκαν πρόσφατα, με αφορμή και τη συζήτηση για την πρόοδο της Αγγλίας στην προώθηση του ποδηλάτου. Κάποιες από τις σημαντικότερες πληροφορίες που συνέλεξε είναι:

  • Εάν 20% των ημερησίων μετακινήσεων πραγματοποιούνταν με ποδήλατο, και η ποδηλασία ήταν ασφαλής τρόπος μετακίνησης, θα σωζόντουσαν τουλάχιστον 80 ζωές ποδηλατιστών το χρόνο και 500 γενικότεροι θάνατοι στο οδόστρωμα.
  • Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, η Αγγλία αντιμετωπίζει (όπως όλες οι αναπτυγμένες , ”εξαρτημένες” από το αυτοκίνητο χώρες) ένα σύνολο ασθενειών που σχετίζονται με την αδράνεια,την παχυσαρκία και το διαβήτη, ο οποίος όπως αναφέρουν οι ειδικοί θα μπορούσε σύντομα ακόμα και να χρεοκοπήσει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας. Το ποδήλατο είναι ευρέως γνωστό ότι μειώνει την εμφάνιση των ασθενειών που αναφέρθηκαν παραπάνω.
  • Η έρευνα συνοψίζει ότι εάν οι άνθρωποι στις πόλεις της Αγγλίας ποδηλατούσαν και περπατούσαν όσο κάνουν οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης, το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας θα μπορούσε να εξοικονομήσει 21 δις. ευρώ στα επόμενα 20 χρόνια.
  • Η μετάβαση 10% των αστικών μετακινήσεων από το αμάξι στο ποδήλατο θα μπορούσε να μειώσει τους ετήσιους πρόωρους θανάτους κατά 100.
  • Μια καναδική έρευνα συμπέρανε πως οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλή ηχορύπανση υποφέρουν 22% περισσότερο από θανάτους σε σχέση με αυτούς που ζουν σε ήσυχες γειτονιές, στις οποίες υπερισχύουν οι ποδηλατοδρόμοι έναντι των αυτοκινητοδρόμων.
  • Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που ποδηλατούν έχουν λιγότερο στρες από αυτούς που μετακινούνται με αυτοκίνητο. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, γειτονιές με μικρή κίνηση στους δρόμους έχουν την τάση να είναι πιο φιλικές και υγιείς.
  • Η πρόσβαση στο ποδήλατο αυξάνει την ανεξαρτησία των νεότερων παιδιών – περίπου τα μισά παιδιά στην Δανία ποδηλατούν για το σχολείο, το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία είναι μόλις 1%.
  • Τα ποδήλατα βοηθούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να παραμένουν ψυχικά και σωματικά υγιείς, όπως και να μην νιώθουν αποξενωμένοι. 20% των Δανών ηλικίας 80 με 84 ποδηλατούν συχνά!
  • Όσον αφορά την οικονομία, όταν κατασκευάστηκαν ξεχωριστοί ποδηλατοδρόμοι στη Νέα Υόρκη υπήρξε έντονα η ανησυχία ότι θα μειωθεί το εμπόριο στην περιοχή γύρω από αυτούς. Η αύξηση του εμπορίου κατά 24% τους επόμενους μήνες της κατασκευής των ποδηλατοδρόμων διέψευσε όλες τις αρνητικές προβλέψεις.

 

πηγή: theguardian.com / αναδημοσίευση: citiesforcycling.gr

Share on Facebook5Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.