«Μέχρι τα τέλη του 2015 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης με τη γερμανική Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια», δηλώνει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ετσι τα αεροδρόμια θα αποτελέσουν ουσιαστικά την πρώτη αποκρατικοποίηση που περιλαμβάνεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα της νέας δανειακής σύμβασης. Aμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων που διέθετε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2014, με τη διοίκησή του να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας στην «Οικονομία» θέτει ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του χρόνου για την υπογραφή της σύμβασης για τα περιφερειακά αεροδρόμια, υπογραμμίζοντας ότι «τα αεροδρόμια δεν πωλούνται αλλά παραχωρείται η λειτουργία τους για 40 χρόνια μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο διαρκούς ελέγχου από την πολιτεία. Οι υφιστάμενες επενδύσεις στα αεροδρόμια αυτά και όλες οι επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα κάνει ο παραχωρησιούχος παραμένουν περιουσία του ελληνικού λαού. Είναι ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό έργο που θα μεταμορφώσει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ώστε να στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού».

Στη Βουλή
Την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης θα ακολουθήσει η κύρωσή της από την Ολομέλεια της Βουλής, αλλά προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί η τελική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν.

Η παραχώρηση που θα έχει διάρκεια 40 χρόνια περιλαμβάνει τα αεροδρόμια του Ακτίου, των Χανίων, της Καβάλας, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου και βάσει της απόφασης που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο ΦEK δεν επιφέρεται αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάσει των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στην εταιρεία.

πηγή: «Έθνος»
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.