του Αλέξανδρου Μπίκα

 

Η αναγνώριση του εισοδήματος που προέρχεται από αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτικού και, συνεπώς, η φορολόγησή του με τον χαμηλότερο συντελεστή 13%, αποτελεί μία προσωπική δικαίωση ενός αγώνα που ξεκίνησε από το 2010, όταν ήμουν εισηγητής της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών. Κυρίως όμως, είναι μία ανακούφιση για τους χιλιάδες αγρότες που, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, επένδυσαν τις οικονομίες τους σε φωτοβολταϊκά αναζητώντας ένα συμπλήρωμα στο πενιχρό αγροτικό εισόδημα.
Ως εισηγητής του νομοσχεδίου για το Μητρώο Αγροτών, είχα επιμείνει ιδιαιτέρως στην αναγνώριση των μικρών φωτοβολταϊκών ως αγροτικής δραστηριότητας και του εισοδήματος που προέρχεται από μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτικού. Τότε οι επενδύσεις αγροτών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόλις ξεκινούσαν, ήταν όμως προφανές ότι ο νομοθέτης θα έπρεπε να μεριμνήσει για τα εισοδήματα που μελλοντικά θα προέρχονταν από αυτή τη δραστηριότητα.

Οι λόγοι ήταν δύο: ο ένας, που αφορούσε καθεαυτό το μητρώο αγροτών, ήταν ότι έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι κάθε παραγωγός με εισόδημα από φωτοβολταϊκά θα μπορούσε να εγγράφεται στο μητρώο ως ενεργός αγρότης. Ο δεύτερος λόγος ήταν να αποφύγουμε τον κίνδυνο υπερφορολόγησης των αγροτών. Το γεγονός ότι το 2010 αναγνωρίστηκαν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτική δραστηριότητα, άρα και το εισόδημα από αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτικό, μας έδωσε τώρα ένα ατράνταχτο επιχείρημα, προκειμένου το εισόδημα αυτό να φορολογηθεί με 13 %. Βεβαίως, χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις και επαφές με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να δοθούν ρητές και σαφείς διευκρινίσεις. Ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αγροτών, ήταν απολύτως απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι το σύνολο των εισοδημάτων από αγροτικές δραστηριότητες θα φορολογούνταν ως αγροτικό, δηλαδή με 13%.

 

Αναλυτικότερα στο e-ea.gr
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.