Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει στα κρατικά ταμεία 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο αν και κάτι τέτοιο θεωρείται τρομερά δύσκολη αποστολή. Την ίδια στιγμή οι πλειστηριασμοί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν πάρει «φωτιά».

Στο «σφυρί» βγαίνουν από αγροτεμάχια, μέχρι οικοδομές κι από μικρά ή μεγάλα διαμερίσματα μέχρι γραφεία και αποθήκες. Σπάζοντας τον άγραφο κανόνα που λέει ότι το κυνήγι αρχίζει και τελειώνει στους μεγάλους οφειλέτες, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε την πίεση από τα χαμηλά. Ήδη έχουν αποσταλεί 50.000 «ραβασάκια» σε όσους χρωστάνε λιγότερα από 500 ευρώ.

Όσοι δεν ανταποκριθούν στο πρώτο… φιλικό κάλεσμα, θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», δηλαδή κατασχέσεις ενοικίων και καταθέσεων. Σημειωτέον ότι ακατάσχετο μισθών – συντάξεων έχει πέσει στα 1.250 ευρώ.

 Αυτό δεν σημαίνει ότι μένουν στο απυρόβλητο οι μεγάλοι οφειλέτες. Ως το τέλος του μήνα, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα νέα λίστα με ονόματα, όσων χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ και δεν ιδρώνει το αυτί τους. Στόχος είναι η είσπραξη τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα διερευνώνται 1.107 αναφορές για συνολικά χρέη 1,5 δισ ευρώ, που έχουν ήδη υποβληθεί στην Αρχή για το Ξέπλυμα.

Ποια είναι η… οδός διαφυγής για μικρούς και μεγάλους οφειλέτες; Όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, μπορούν να ξαναμπούν αν την έχασαν εκ παραδρομής μη πληρώνοντας για παράδειγμα κάποιες προσαυξήσεις ή λόγω ανωτέρας βίας. Οι υπόλοιποι μπορούν, πάντα, να ρυθμίσουν σε 12 ως 24 δόσεις, ενώ έρχεται και πλαίσιο ειδικών, κατά περίπτωση ρυθμίσεων για βιώσιμες επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη.

 

πηγή: Mega

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.