Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αλέξανδρο Κουτσούρη πραγματοποίησε στα Γραφεία της Περιφέρειας ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, με κύριο θέμα συζήτησης το μέλλον των Ερευνητικών Ινστιτούτων του αγροτικού τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το θέμα τέθηκε στο επίκεντρο μετά τις τελευταίες αρνητικές, για την Περιφέρεια, εξελίξεις από την εφαρμογή του νέου Οργανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τον οποίον, όχι μόνο η Δυτική, αλλά ολόκληρη η Νότια Ελλάδα τέθηκε στο περιθώριο της αγροτικής έρευνας λόγω της προαποφασισμένης υπολειτουργίας ή και της οριστικής διακοπής λειτουργίας όλων των Ερευνητικών Κέντρων της περιοχής, ένα ζήτημα για το οποίο έχει παρέμβει πολλές φορές, ζητώντας άμεση λύση, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Γεώργιος Καρέτσος, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλης Μιχαλόπουλος, ως βασικός εισηγητής του θέματος για την επιβεβλημένη στελέχωση και τη σωστή λειτουργία των ερευνητικών δομών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης και για την ορθή χρήση και διαχείριση των ακινήτων (κτιριακές εγκαταστάσεις και αγροκτήματα) του Οργανισμού.

Στόχος να υπάρξει ουσιαστική προσφορά στην εκπαίδευση και πληροφόρηση των αγροτών, στην αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και στην ποιότητα και ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες προσπάθειες της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων, τις επιστολές και τη στήριξη του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του πρόσφατου ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την ανασύσταση των Ερευνητικών αυτών Κέντρων και τη λειτουργία τους σε μια νέα βάση, σύμφωνα με τις διαμορφούμενες συνθήκες της αγροτικής οικονομίας και του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Κουτσούρης, αφού αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα και την ορθότητα των θέσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το θέμα αυτό, δεσμεύτηκε για την άμεση στελέχωση με επαρκές προσωπικό του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Πάτρας, όπως επίσης και για την στελέχωση και ουσιαστικά την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου Κόροιβου Ηλείας.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία του πρώην Καπνικού Σταθμού Αγρινίου με νέα ταυτότητα, που περιλαμβάνεται στις βασικές διεκδικήσεις της ΠΔΕ, ο κ. Κουτσούρης πρότεινε να συζητηθεί σε επόμενο στάδιο με την ύπαρξη εμπεριστατωμένης μελέτης για την ταυτότητα και την οικονομική διάσταση της λειτουργίας του.

Υπήρξε, επίσης, συμφωνία για την αναγκαία πραγματοποίηση άμεσης συνέργειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας Αμαλιάδας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Ομάδων Παραγωγών και ομάδων Γεωπόνων για την ανάπτυξη πειραματικών και επιδεικτικών αγροκτημάτων στις προαναφερθείσες ερευνητικές δομές ώστε η έρευνα και η παραγωγική καινοτομία, μέσω σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης, να εφαρμοστούν άμεσα από τους παραγωγούς της περιοχής.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.