Περιγραφή – τυπολογία

Πρόκειται για κρήνη με μεγάλη ανατολική πρόσοψη (2,55μ Χ 2,60μ σημερινό ύψος) και δεξαμενή (1,50μ Χ1,50μ). Ανήκει στον τύπο των κρηνών – δεξαμενών, όπου το νερό έφτανε από πηγές.
Η πρόσοψή της διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα, με το άνω κεντρικό τμήμα να υποχωρεί. Το τμήμα που υποχωρεί δημιουργώντας τόξο αποτελείται από γκριορθογωνισμένους ασβεστόλιθους τοποθετημένους κατά το ισόδομο σύστημα. Το τόξο έχει δυο σειρές από θολίτες. Η πρώτη σειρά έχει μεγάλους ορθογωνισμένους λίθους ενώ η δεύτερη διαθέτει λεπτότερους και εξέχοντες. Ως συνδετικό κονίαμα έχει χρησιμοποιηθεί ισχυρό ασβεστοκονίαμα.
Στον άξονα του τυμπάνου υπάρχει παράθυρο – αβαθής τυφλή θυρίδα στο κέντρο με καμπύλη επίστεψη, με διαστάσεις 0,50μ Χ 0,40μ, όπου ακουμπούσαν το μεταλλικό κύπελλο από το οποίο έπιναν νερό, ενώ πιο κάτω υπάρχει μεγάλη λίθινη κούπα.
Χρονολόγηση :
Δεν υπάρχουν στοιχεία στη βιβλιογραφία για την κρήνη αυτή. Ωστόσο λόγω της μορφολογίας της τοποθετείται μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα.
vomvvrisi
Μέτρα αποκατάστασης :

• Kαθαρισμός με υδροβολή για την απομάκρυνση του επιχρίσματος.
• Αρμολόγημα και συμπλήρωση σε βάθος του κατεστραμμένου συνδετικού κονιάματος των λίθων με νέο όμοιο με το υπάρχον, όπου αυτό έχει διαβρωθεί. Η σύνθεση του κονιάματος θα πλησιάζει αυτή του αρχικού, αφού γίνει εργαστηριακή εξέταση του υπάρχοντος.
• Τοποθέτηση φύλλου μολύβδου ώστε να είναι διακριτή η αποκατάσταση.
• Συμπλήρωση της άνω επιφάνειας με λίθους για να αποκατασταθεί σε όλη της την έκταση η εκτιμούμενη αρχική στάθμη αυτής, που είναι στα +2,95μ περίπου.
• Επικάλυψη της άνω επιφάνειας της κρήνης με λεπτή στρώση στεγανού κονιάματος (κουρασάνι) ώστε να δημιουργηθεί ελαφρά κλίση για την καλύτερη απορροή των όμβριων υδάτων.
• Τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας (στα χρώματα καφέ – κίτρινο) με την ονομασία της κρήνης.
• Ανασκαφική έρευνα πέριξ της κρήνης προκειμένου να αποκαλυφθεί το υδροδοτικό σύστημα των υδάτων, η απορροή αυτών καθώς και η γούρνα απορροής των υδάτων.
• Αποχωμάτωση με χειρωνακτικά μέσα του περιβάλλοντα χώρου, όπου αυτό απαιτείται.
Πολλές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες στις σωστικές ενέργειες .
ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ , 22α ΕΒΑ, Τ.Δ. ΒΟΜΒΟΚΟΥΣ

Share on Facebook12Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.