Η ξαφνική αναβολή της επίσκεψης του προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Τριανταφύλλου, στον Πύργο οφείλεται όντως σε ιδιαίτερα σοβαρό λόγο, όπως πληροφορείται η εφ.«Πατρίς», καθώς ο κ.Τριανταφύλλου κλήθηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας για να ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του Συμβουλίου του ιδρύματος, το οποίο είναι ανενεργό για παραπάνω από ένα χρόνο, γεγονός που επιφέρει σοβαρά προβλήματα ως προς τη διοικητική λειτουργία και τη νομιμότητα στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Το ζήτημα υφίσταται εδώ και καιρό, ωστόσο ανασύρθηκε στην… επιφάνεια της επικαιρότητας ένεκα της ερώτησης που κατέθεσαν από κοινού στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών) Θεόδωρος Φορτσάκης και ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ερώτησή τους ζητούν ουσιαστικά από την ηγεσία του υπουργείου να κάνει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του τμήματος. Παράλληλα, υπαινίσσονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει την de facto κατάργηση των συμβουλίων, εγείροντας μείζον θέμα νομιμότητας στη διοικητική λειτουργία.

Ερώτηση στη Βουλή από Φορτσάκη-Χαρακόπουλο

Στο σχετικό έγγραφο της ερώτησης οι δύο βουλευτές τονίζουν ότι «σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 13Α του Ν. 4009/2011 για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε περίπτωση που το Συμβούλιο του Ιδρύματος δεν μπορεί να λειτουργήσει επειδή τα μέλη του δεν επαρκούν για την απαρτία, τα ελλείποντα μέλη αντικαθίστανται από τα επόμενα στη σειρά εκλογικής κατάταξης πρόσωπα με Υπουργική Απόφαση», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την παρατεταμένη αδράνεια του υπουργείου, και στη συνέχεια αναφέρουν ότι «όπως καταγγέλλεται, όλα τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, πλην δύο, έχουν παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του. Η Διοίκηση του Ιδρύματος και το Υπουργείο Παιδείας, αντί να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία και να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των ελλειπόντων μελών, αδρανούν. Η κατάσταση αυτή διαρκεί για περισσότερο από ένα έτος, παρά το ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα πολλές φορές. Αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής είναι η άσκηση αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου του Ιδρύματος από τη Σύγκλητό του. Η παράλειψη του Υπουργείου να ασκήσει τις νόμιμες αρμοδιότητές του και η συνακόλουθη αδυναμία λειτουργίας του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είναι παράνομη, αφού ατύπως καταργεί το Συμβούλιο.

»Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

Θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία για να λειτουργήσει το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας; Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν ενεργεί ώστε να αντικατασταθούν τα ελλείποντα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας; Επιδιώκεται κατ’ αυτό τον τρόπο η άτυπη κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης που αποσκοπούσαν στην κατάργηση των Συμβουλίων δεν έχουν ευτυχώς ευδοκιμήσει;»

Τι δήλωσε ο Καπλάνης

Σχετικά με το θέμα μίλησε στην εφ.«Πατρίς» ο τέως πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Σωκράτης Καπλάνης, καθώς η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας –πλην δύο μελών- παραιτήθηκαν επί της δικής του προεδρίας, τον χειμώνα του 2015, προξενώντας ανυπέρβλητα προσκόμματα στη διοίκηση του τμήματος.

«Είχα αποστείλει σχετικό αίτημα μαζί με συνημμένα έγγραφα στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να μεριμνήσει για την αντικατάσταση των μελών και να μπορέσουμε και εμείς από την πλευρά μας ταυτόχρονα να πράξουμε όσα προβλέπονται για να συγκροτηθεί ξανά το Συμβούλιο», τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Καπλάνης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την επικρατούσα κατάσταση και τις παρενέργειές της: «Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από ό,τι πιστεύουμε. Χωρίς Συμβούλιο δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε ζωτικά θέματα διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όπως η έγκριση του προϋπολογισμού και η συγκρότηση επιτροπών, με συνέπεια να μένουν όλα στάσιμα».

Όπως γίνεται αντιληπτό, εγείρεται σοβαρό ζήτημα σχετικά με τη νομιμότητα αποφάσεων που έχει λάβει η Σύγκλητος του ιδρύματος,  καθώς πλην της προκήρυξης των εκλογών,  οι υπόλοιπες πιθανόν να κριθούν άκυρες.

Επιμένει για Ειδική Συνεδρίαση ο Αργυρόπουλος

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της παράταξης «Οραμα Δημιουργίας» του δήμου Πύργου, κ. Γιάννης Αργυρόπουλος διατυπώνει τον προβληματισμό του από την προχθεσινή αναβολή της σύσκεψης για το ΤΕΙ Πύργου και ζητά για μία ακόμα φορά τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πύργου για το μέλλον του ΤΕΙ.

«Μας προβληματίζει η αναβολή της σύσκεψης για το μέλλον του ΤΕΙ στον Πύργο, που είχε προγραμματισθεί με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανού, λόγω απουσίας του Προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλη Τριανταφύλλου. Πιστεύουμε ότι ο λόγος που επικαλέστηκε  είναι αληθής και ότι η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ωστόσο επειδή θεωρούμε ότι το θέμα του ΤΕΙ και της προοπτικής του αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή μας, η παράταξή μας εμμένει στην πρότασή της για Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία και θέσαμε για μια ακόμη φορά υπ’ όψη του δημάρχου κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Ιδιαίτερα τώρα που ο διάλογος για την αναδιάρθρωση των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησε και είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ξανά πίσω από τις εξελίξεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Αργυρόπουλος.

πηγή: patrisnews.gr / Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.