Στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ αναβίωσε κι εφέτος όπως κάθε χρόνο η πομπή της Οδού του Μαρτυρίου, προς την Σταύρωση.

Εκατοντάδες ορθόδοξοι πιστοί από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Σερβία και άλλες χώρες πήραν μέρος στην πομπή κρατώντας σταυρούς. Ξεκίνησαν από ρωμαϊκό φρούριο Antonia, το Πραιτόριο, όπου είχε φυλακιστεί ο Χριστός, στα βορειοανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και κατέληξαν στον Ναό της Αναστάσεως, μια απόσταση 600 μέτρων.

Η συγκεκριμένη διαδρομή καθιερώθηκε τον 18ο αιώνα, αντικαθιστώντας διάφορες προηγούμενες εκδοχές της πορείας.

 Η πομπή της Οδού του Μαρτυρίου περιλαμβάνει 14 στάσεις, συνδεδεμένες με τα γεγονότα του Μαρτυρίου και του Πάθους.

 Από αυτές τις στάσεις, οι πρώτες δυο βρίσκονται στο χώρο του Πραιτορίου, οι επόμενες επτά στη διαδρομή μέσα στη πόλη και οι υπόλοιπες πέντε μέσα στο χώρο του Ναού της Αναστάσεως.

 Οι ισραηλινές αρχές έχουν αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας στην Παλιά Πόλη, η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την παλαιστινιακή πλευρά που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Ωστόσο, παρά την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η κατάσταση σήμερα ήταν ήσυχη και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναλάβει περισσότερο να κατευθύνουν την κυκλοφορία των πιστών και των τουριστών στα στενά σοκάκια της πόλης παρά να προλαμβάνουν τυχόν βιαιότητες.

«Προσευχόμαστε για όλη την κοινότητα», είπε η 36χρονη Ιλόνα Οτίρμπα που έφτασε στην Ιερουσαλήμ με ένα γκρουπ από το Σουχούμι της Αμπχαζίας. «Η Εκκλησία της Γεωργίας δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία μας. Όλοι και όλες εδώ προσευχόμαστε για αυτό», πρόσθεσε.
Η Κριστίνα Σαλάμ, που ήρθε από την Αίγυπτο μαζί με τους γονείς της και χιλιάδες άλλους πιστούς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αυτό το προσκύνημα δεν το κάνουμε από υποχρέωση. Είναι το όνειρο όλων των (Κοπτών) Αιγυπτίων».
πηγή: thetoc.gr
Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.