Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος, ο οποίος είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο, θα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, το διάστημα 9-13 Μαΐου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (5 Μαΐου).

Κάθε χρόνο σημειώνονται 30.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος στην Ελλάδα, και από αυτούς οι περίπου 1.500 είναι μελάνωμα, το οποίο είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου, διότι κάνει γρήγορα μεταστάσεις και είναι δυνητικά θανατηφόρο. Όμως μ ε την έγκαιρη διάγνωση, σε πολύ πρώιμο στάδιο μπορεί να είναι ιάσιμο ακόμη και σε ποσοστό 95%.

Πώς να προστατευτούμε από τον ήλιο;

Η υπεριώδης ακτινοβολία εμπλέκεται σημαντικά με την παθογένεση όλων των όγκων του δέρματος. Η προστασία από την υπερέκθεση στον ήλιο αποτελεί προληπτική συμπεριφορά για όλους, και ιδίως γι αυτούς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. «Η πιθανότητα εμφάνισης των επιθηλιωμάτων αυξάνει ευθέως ανάλογα με την αθροιστική ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που έχει δεχτεί ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όσον αφορά το μελάνωμα, μεγαλύτερο ρόλο παίζει η έντονη περιοδική έκθεση στον ήλιο, όπως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, και τα εγκαύματα από τον ήλιο -ιδίως κατά την παιδική ηλικία», επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης

Οι ειδικοί συνιστούν προστασία από την υπερέκθεση στον ήλιο, αποφυγή του σολάριουμ, χρήση επαρκούς ποσότητας αντηλιακού (διπλή επάλειψη) μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, χρήση προστατευτικών ρούχων και καπέλων, και ειδικότερα στα παιδιά ρούχα με αντηλιακή προστασία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού καλώντας στην πανελλαδική γραμμή 2152158523 (Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-21.00 και Σάββατο 9.00-15.00) ή για να εξεταστούν στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης στο 2313308867.

 
 

πηγή: patrastimes.gr

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.