Πιέσεις ασκούν από την πλευρά τους οι επαγγελματίες εκπαιδευτές οδηγών, μετά τη νέα εμπλοκή που έχει παρατηρηθεί με την εξέταση των οδηγών από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην Αιτωλ/νία.

Να θυμίσουμε πως στην υπόθεση των εξετάσεων από τους υπάλληλους έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της μη καταβολής των αποζημιώσεων στους υπαλλήλους (η πληρωμή του γίνεται από το υπουργείο Μεταφορών),  την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη ότι οι εξετάσεις για ένα διάστημα θα γίνουν εντός του ωραρίου τους και την αντίδραση των υπαλλήλων που κατήγγειλαν την Περιφερειακή Αρχή για την ενέργεια αυτή. Έτσι η αποχή συνεχίστηκε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες υποψήφιοι οδηγοί να «εγκλωβιστούν» ουσιαστικά και να μην έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν νόμιμα με πολλαπλές συνέπειες:

«Οι υπάλληλοι   της Περιφέρειας οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το θέμα της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών απέχουν από αυτό το έργο εδώ και τρεις μήνες και παραπάνω διεκδικώντας δεδουλευμένα, δεδουλευμένα επάνω στο συγκεκριμένο έργο όμως, δεν απέχουν από τις λοιπές λειτουργίες τους αλλά κάνουν αποχή ειδικά από τις εξετάσεις. Τώρα αυτό σημαίνει για τους πολίτες και τους υποψηφίους πάνω από 1500 άνθρωποι στην Αιτωλοακαρνανία, κοντά στους 2.500 με 3.000 στην Αχαΐα και κοντά στους 1000 στην Ηλεία μένουν δίχως δίπλωμα. Αμέσως – αμέσως δημιουργείται  ένα κοινωνικό πρόβλημα. Είναι άνθρωποι που θέλουν να πάρουν επαγγελματικά διπλώματα που μετά από 3, 4 ή 5 χρόνια ανεργία βρήκαν μία δουλειά και χρειάζεται να καταθέσουν δίπλωμα κατηγορίας μεγάλης. Είναι άτομα που βρίσκονται στα δικαστήρια με υποθέσεις που δεν είχαν δίπλωμα. Κυκλοφορούν ανασφάλιστοι, είναι άνθρωποι που κυκλοφορούν οχήματα που πάνε στις δουλειές τους και δεν έχουν άδεια οδήγησης. Φανταστείτε να προκαλέσει κάποιος ατύχημα που δεν έχει δίπλωμα.» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Δυτικά FM-92,8 o εκπρόσωπος των ιδιοκτητών Σχολών Οδηγών στο Αγρίνιο, Παναγιώτης Ζωναράς.

Σε συνάντηση που έγινε προ μερικών ημερών, ο περιφερειάρχης έδωσε  την υπόσχεση ότι από την Παρασκευή θα έχουν απόφαση προκειμένου να υλοποιηθεί  σήμερα Δευτέρα και να προχωρήσουμε οι εξετάσεις.

Αυτό όμως δεν γίνεται  ολοκληρωμένα, και οι Σχολές αναλαμβάνουν την ευθύνη να ιεραρχήσουν ποιος υποψήφιος είναι πρωτεύουσας ανάγκης και ποιος είναι δευτερεύουσας και μπορεί να περιμένει ακόμη. «Ωστόσο από το υπουργείο δεν περιμένουμε πολλά πράγματα γιατί το υπουργείο ζει στον αστερισμό της αξιολόγησης και δεν είναι το μόνο υπουργείο που ανακατεύεται με την υπόθεση αλλά είναι το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο στέλνει το υπουργείο Μεταφορών προϋπολογισμό τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών δεν εγκρίνει, είναι και το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης το οποίο έχει σε ομηρία τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι αυτοί είναι υπάλληλοι της περιφέρειας που τους «δανείζει»  στο υπουργείο Μεταφορών για να κάνουν το έργο των εξετάσεων, πληρώνονται από κονδύλι του υπουργείου Μεταφορών , εκεί υπάρχει η όλη δυσκολία με το θέμα.» εξηγεί ακόμη ο κ. Ζωναράς.

Το θέμα βεβαία αγγίζει και τον συγκεκριμένο κλάδο αφού αυτήν την περίοδο και εξαιτίας της εμπλοκής, η δραστηριότητα του έχει «παγώσει» όπως τονίζεται: «Πήραμε μία υπόσχεση να κυλήσει η δουλειά γιατί και σε εμάς τα οικονομικά μας στενεύουν επικίνδυνα, πρέπει να πληρώσουμε ΤΕΒΕ και τόσα άλλα… Εάν δεν κατεβεί κόσμος για εξετάσεις δεν παίρνουμε λεφτά. Αλλά κυρίως το πρόβλημα είναι ζήτημα οδικής ασφάλειας και χρειάζεται ευαισθησία. Οι υπάλληλοι πρέπει να το δουν με ευαισθησία και οι υπόλοιποι φορείς αλλά και το υπουργείο.»

Μετά τα παραπάνω, σήμερα Δευτέρα οι εξετάσεις έχουν ξεκινήσει με δυο Επιτροπές και όχι τρεις στο Αγρίνιο,  ενώ στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν γίνονται εξετάσεις. Οι ρυθμοί δηλαδή της διαδικασίας δεν είναι κανονικοί. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα προωθηθεί μια ρύθμιση από το αρμόδιο υπουργείο, ώστε οι υπάλληλοι-εξεταστές να συνεχίσουν να πληρώνονται με ξεχωριστό κονδύλι για τις εξετάσεις που κάνουν εκτός ωραρίου, τουλάχιστον για ένα έτος ακόμη. Το συνολικό θέμα πάντως εξακολουθεί να εκκρεμεί.

 

πηγή: agriniopress.gr

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.