pazari2013Την εισήγηση για την έκδοση της τοπικής κανονιστικής απόφασης για την οργάνωση και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της εμποροπανήγυρις του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποίησε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σύψας. Μεταξύ άλλων ο κ.Σύψας ενημέρωσε για τα κόστη που θα βαρύνουν τους μικροπωλητές (210 ευρώ για κατασκευαστικά και 340 ευρώ για τέλος χρήσης γης – 3*3 η κάθε παράγκα), αλλά και για τις θέσεις που θα έχει τη δυνατότητα να καταλάβει ο κάθε έμπορος (έως 6 το ανώτερο). Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει πως οι μικροπωλητές που συμμετείχαν στην περυσινή διοργάνωση θα λάβουν και πάλι τις ίδιες θέσεις.

Την προσπάθεια να κινηθούν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν κατά τη φετινή διοργάνωση, στην πεπατημένη, δίνοντας ωστόσο βάση σε δύο σημαντικά σημεία, που δεν είναι άλλα από τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κατασκευών, τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Τάκης Λουκόπουλος.

 

«Φοβάμαι πως οδηγούμαστε πίσω…»

Τις επιφυλάξεις του ως προς την κανονιστική των παζαριών εξέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Μπουλές, αφού πρώτα προχώρησε σε μία ανάλυση της κατάστασης που είχε παραλάβει και της αναβάθμισης που υπήρξε επί δικής του δημαρχιακής θητείας. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για την «αδιαφάνεια που υπήρχε», για τον «τρόπο που κυκλοφορούσε το χρήμα», για τις «παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσονταν», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που κληρονόμησε ως «απαράδεκτη». «Ήταν κοπιαστική η προσπάθεια» να αλλάξει η διαδικασία. «Ήταν μία κατάκτηση για την πόλη και ο Δήμος εισέπραξε τα εύσημα», συμπλήρωσε για να εκφράσει στη συνέχεια τις επιφυλάξεις του σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην παρούσα φάση, σημειώνοντας πως «φοβάμαι ότι οδηγούμαστε πάλι πίσω. Διάβασα την κανονιστική και ο Δήμος τα εκχωρεί όλα. Είναι φωτογραφική η διαδικασία. Θα οδηγηθούμε εκεί που δεν θέλουμε. Το θεωρώ πισογύρισμα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με την εκχώρηση της διαχείρισης σε έναν άνθρωπο. Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο προχωράμε».

 

«Με μεγάλη ευαισθησία ο Δήμαρχος μερίμνησε για την ασφάλεια των πολιτών»

Αναγνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα προόδου, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κοτσανάς, δήλωσε πως η παρούσα δημοτική αρχή δε θα ακυρώσει ό,τι καλό έχει γίνει. Επικεντρώθηκε όμως στο πλαίσιο ασφαλείας που διείπε τη διοργάνωση της εμποροπανήγυρις τονίζοντας με έμφαση πως η διαδικασία που ακολουθείτο τα προηγούμενα χρόνια «ήταν άκρως παράνομη! Φανταστείτε πόσο εκτεθειμένοι ήμαστε!». «Με μεγάλη ευαισθησία ο Δήμαρχος μερίμνησε για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών. Βρήκαμε λύση που νομιμοποιεί τις εγκαταστάσεις», συμπληρώνοντας πως πλέον υπάρχει πιστοποίηση πυρασφάλειας.

Το θέμα της πυρασφάλειας επεσήμανε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Σύψας τονίζοντας ότι υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς δεν μπορούσαν να δοθούν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις για ένα παράνομο κατασκεύασμα. Ως εκ τούτου η Υπηρεσία θα μπορούσε να επέμβει μόνο σε περίπτωση ανάγκης και δε θα είχε διαρκή παρουσία στο χώρο διεξαγωγής της εμποροπανήγυρις. Για το λόγο αυτό ο ίδιος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες αναζήτησε λύση ώστε να εξασφαλιστεί στατική επάρκεια και να προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της πυρασφάλειας, όπως και έγινε.

 

Περί μονίμων εγκαταστάσεων…
Για ακόμη μία φορά όμως το θέμα των μόνιμων εγκαταστάσεων ήρθε στο τραπέζι. Γιάννης Μπουλές, Ντίνος Τσουκαλάς και Γιώργος Γούλας από την αντιπολίτευση επικεντρώθηκαν στο ζήτημα, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να σχολιάζει πως δεν ήταν εφικτό να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις μόνιμες εγκαταστάσεις κατά την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία, λόγω έλλειψης πόρων και χρέους. Μόνιμες εγκαστάσεις που θα λειτουργήσουν ως μόνιμος εκθεσιακός χώρος ήταν η θέση του κ.Τσουκαλά, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ανανέωση και Δημιουργία» Γιώργος Γούλας, σημείωσε ότι η λύση όλων των παθογενειών που έχουν επί σειρά ετών παρατηρηθεί και καταγραφεί είναι οι μόνιμες εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά της συμπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας λαμβάνοντας το λόγο επικεντρώθηκε σε τρία βασικά προβλήματα: στην παραβατικότητα, τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων-ασφάλεια και την αισθητική αναβάθμιση, επαναλαμβάνοντας την επί σειρά ετών θέση του για τη μετατροπή ουσιαστικά της εμποροπανήγυρις σε εμπορική έκθεση. Ζήτησε μάλιστα από το Σώμα να υπάρξει δέσμευση ότι οι διαδικασίες για τη διοργάνωση του 2015 θα ξεκινήσουν πολλούς μήνες νωρίτερα.

 

Δε συνεδρίασε η Επιτροπή
«Δε συνεδρίασε η Επιτροπή της Εμποροπανήγυρις» σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Σπύρος Τσέλιος, κάτι το οποίο ανέφερε και ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουλές. Πίεση χρόνου επικαλέστηκε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σύψας και για το λόγο αυτό όπως είπε «δεν προχωρήσαμε σε διαβούλευση». «Είμαστε όμως ανοικτοί σε οποιαδήποτε παρατήρηση και διόρθωση» παρενέβη ο Δήμαρχος Ναυπακτίας.

 

«Ενάντια σε οποιαδήποτε σύμπραξη Δήμου και ιδιώτη»

Να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση ο Δήμος, να υπάρξει συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο ώστε να αναλάβουν την κατασκευή άνεργοι οικοδόμοι, αλλά και να είναι μπει στόχος να αγοραστούν τα υλικά που χρησιμοποιούνται από το Δήμο, ήταν οι προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ευθύμιος Ζέλιος.

 

Η θέση της Ομοσπονδίας

Παρέμβαση τέλος, στη συζήτηση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση με το φορέα που εκπροσωπεί και παρατήρησε πως «δεν ασχοληθήκατε με τα υπόλοιπα δρώμενα που μπορούν να γίνουν με τη συνδρομή της Ομοσπονδίας».

 

Τελικώς η εισήγηση της συμπολίτευσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (6 λευκές ψήφοι, 1 κατά, 1 απουσία). Ενώ στην πλειονότητά τους όσοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος αναγνώρισαν ότι ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεσή της η δημοτική αρχή για τη φετινή διοργάνωση.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.