Οικονομικές εφορίες στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα αυτών που καταγράφεται η μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ σε φορολογούμενους, όπως προκόφτει από τα επίσημα στοιχεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της  Δ.Ο.Υ. του Αιγίου, όπου υπάρχει καθυστέρηση 762 ημερών, ενώ στη λίστα με τις αρνητικές μεταβολές ως προς την καθυστέρηση «φιγουράρει» και το Μεσολόγγι.

Αναλυτικότερα:

Σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προκαλεί η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στις 28 από τις 113 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από ένα έως και πάνω από τέσσερα χρόνια.

Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει αισθητά βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 239 ημέρες.

Γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω και της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει την αγορά.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΔΟΥ στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι της Κω, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.743 ημέρες, ενώ ακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.418 ημέρες, η ΔΟΥ Νίκαιας με 982 ημέρες, Αιγίου με 762 ημέρες και την πρώτη πεντάδα κλείνει η ΔΟΥ Ψυχικού με μέσο χρόνο αναμονής τις 700 ημέρες.

 Είναι εξάλλου αξιοσημείωτο, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις αρχές Ιουνίου, ότι συνολικά οι αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986,7 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο όμως των ανωτέρω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή να ξεπερνά τα 792 εκατ. ευρώ.

Τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 787 αιτήσεις, ενώ ακολουθούν η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά με 295 και η ΔΟΥ Καβάλας με 213 αιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι τρεις εφορίες στις οποίες καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων είναι οι ΔΟΥ Κορωπίου, Καστοριάς και Ηγουμενίτσας.

Στον αντίποδα, οι τρεις ΔΟΥ με αρνητική μεταβολή είναι της Ν. Ιωνίας Βόλου, Μεσολογγίου και Ιωνίας Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμένα δίδονται σαφείς οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση της διαδικασίας με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους.

Παρ’ όλα αυτά, οι δεσμευτικές προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες λόγω κυρίως των ελλείψεων που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και του φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση και να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

πηγή: thebest.gr, με πληροφορίες και από naftemporiki.gr
Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.