Όταν ο καθηγητής πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Θάνος Βλαστός επισκέφθηκε τη Ναύπακτο, εξέφρασε το θαυμασμό του για το φυσικό τοπίο, σχολιάζοντας πως «η πόλη της Ναυπάκτου είναι ένα κόσμημα!«, εξέφρασε όμως και την απορία του για την υποτίμησή της από τους ίδιους της τους κατοίκους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε αναπτυχθεί με αφορμή την παρουσία του, ο καθηγητής, διατυπώνοντας τις απόψεις του για τη βιώσιμη κινητικότητα, τις ανθρώπινες πόλεις, τη χρήση του ποδηλάτου, την αποτροπή της χρήσης του αυτοκινήτου και τα δικαιώματα των πεζών, αναφέρθηκε στη νοοτροπία που μας διακατέχει στις καθημερινές μετακινήσεις μας, στον τρόπο που φερόμαστε στους συνανθρώπους μας, αλλά και στον τρόπο που φερόμαστε στην ίδια μας την πόλη.

«Ο Δήμος δεν άσκησε πολιτικές. Δεν πήρε τη δύναμη από την τοπική κοινωνία να ασκήσει πολιτικές, οι οποίες θα εξασφάλιζαν το φυσικό, το φυσιολογικό, το υγιές, το ανθρώπινο, το πολιτισμένο«, είχε παρατηρήσει μεταξύ άλλων για να καταλήξει πως «όλα αλλάζουν και όλα αντανακλούν την πολιτική που θέλετε να εφαρμόσετε. Μην είσαστε πνιγμένες και πνιγμένοι σε αυτό που βρήκατε«.

Με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση σχετικά με την πεζοδρόμηση των παραλιών, αλλά και με το πώς επιθυμούμε να είναι ως πόλη η Ναύπακτος, ας θυμηθούμε τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα από την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του κ.Βλαστού:

[κεντρική φωτο: Π.Τσούσης]

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.