Για το βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου «Τί μένει από τη νύχτα» θα μιλήσει ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Γρηγόρης Μπέκος, παρουσία της ίδιας της συγγραφέως, αυτό το Σάββατο, στις 9 το βράδυ στο Adagio II, στη Ναύπακτο.

Ο Δημήτρης Αθηνάκης έγραψε στην «Καθημερινή» στις 12/12/15: «Η Ερση Σωτηροπούλου στο «Τι μένει από τη νύχτα» επιλέγει να παρατηρήσει τον νεαρό άνδρα σε ένα ταξίδι του στο Παρίσι, μεταξύ άλλων, με τον αδελφό του, Τζων, το 1897. Ενα Παρίσι στο γύρισμα του αιώνα, σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Το ταξίδι αυτό είναι για τον Κωστή, όπως τον αποκαλεί ο Τζων, το βάπτισμα του πυρός στον νέο κόσμο, μακριά, όπως λέει, από την Αλεξάνδρεια που τον στράγγιξε, του ήπιε το αίμα· μακριά από τον πνιγηρό ορίζοντα της αιγυπτιακής μητρόπολης, όπου όλα μοιάζουν μικρά· μακριά, τελικά, απ’ ό,τι περιόριζε αυτόν που έμελλε να γίνει ο Κ. Π. Καβάφης. Περπατώντας στους δρόμους και επισκεπτόμενος τα καφέ και τα εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας, ο νεαρός Κωνσταντίνος διαπλέει έναν άγριο ποταμό. Σκέφτεται στίχους, παλεύει μέσα του το «Η πόλις θα σ’ ακολουθεί», μια σωματική τριχούλα τού γεννά το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», ένα πρόσωπο του θυμίζει τη συγκινητικότερη εικόνα τής ώς τότε ζωής του, αυτήν που τον αναστάτωσε απ’ την κορφή ώς τα νύχια: έναν νεαρό σιδηρουργό στην Κωνσταντινούπολη, με τη βρώμικη στολή του, τα ταλαιπωρημένο πρόσωπό του, την αρρενωπή κορμοστασιά του. Οι δύο φορές που αναφέρεται αυτό το περιστατικό είναι το απόγειο της δεξιότητας της Σωτηροπούλου.

[…] Η μυθιστορηματική ανασύσταση ενός μικρού κομματιού της ζωής του μεγάλου ποιητή των ελληνικών και παγκόσμιων γραμμάτων είναι μια απνευστί και με κλειστά μάτια βουτιά στη μετάβαση του Καβάφη από ένα νεαρό γραφιά σε ένα σπουδαίο ποιητή· είναι ο πυρέσσων πόθος που γίνεται πυρέσσουσα τέχνη. Μια λαμπρή στιγμή της Ερσης Σωτηροπούλου«.

sotiropoulou

Share on Facebook43Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.