Στον Πύργο Ηλείας το πέταγμα των σκουπιδιών έχει εξελιχθεί σε… ιεροτελεστία. Τα πρωινά ο Σταύρος Τσιπολίτης φορτώνει το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του με πλαστικές σακούλες και διανύει έως και ένα χιλιόμετρο σε αναζήτηση κάδου. Είναι από τους τυχερούς κατοίκους – άλλοι αναγκάζονται να καλύψουν τριπλάσια απόσταση. Η πολυετής κρίση υπερσυσσώρευσης απορριμμάτων στον αστικό ιστό, ανάγκασε ορισμένους να λάβουν δραστικά μέτρα: μόλις κάποιοι μεταλλικοί κάδοι άδειαζαν, τους εξόριζαν σε άλλες γειτονιές ή τους έκρυβαν σε χωράφια και ερειπωμένα οικόπεδα. Δεν ήθελαν να ρισκάρουν τον σχηματισμό νέων λόφων σκουπιδιών κάτω από το μπαλκόνι τους.

Η αναζήτηση κάδου είναι μόνο ένα κομμάτι της παράλογης καθημερινότητας σε αυτή την περιοχή της Πελοποννήσου. Πρόσφατα, για μία ακόμη νύχτα, ο κ. Τσιπολίτης είπε ότι ο αέρας μύριζε καμένο πλαστικό. Περιμετρικά της πόλης, σε σημεία όπου έχουν απομείνει δύσοσμοι σωροί, άγνωστοι επιλέγουν ως λύση τον εμπρησμό, αδιαφορώντας εάν με την καύση εκλύονται επικίνδυνα αέρια.

«Ο κόσμος απελπίζεται, η μυρωδιά των σκουπιδιών δεν αντέχεται. Βάζουν φωτιά σαν τον Νέρωνα και θα καούμε κάποια μέρα», λέει η κάτοικος Πύργου, Ιωάννα Πυλαρινού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, από τον Απρίλιο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου έχουν σχηματιστεί 107 δικογραφίες για φωτιές που μπήκαν σε στοίβες σκουπιδιών. «Σε καθημερινή βάση ασχολούμαστε με την κατάσβεση των σκουπιδιών», λέει στην «Κ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, Νικόλαος Σπαής. «Πρέπει να είμαστε η μοναδική υπηρεσία στη χώρα που βρίσκεται σε ετοιμότητα γι’ αυτό τον λόγο».

Παρά τις διαρκείς διαμαρτυρίες των ντόπιων και τις συνεχείς συνεδριάσεις και αναζητήσεις λύσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πύργος δεν έχει απαλλαγεί ακόμη πλήρως από τον εφιάλτη των σκουπιδιών. Πέρυσι, όταν η «Κ» επισκέφθηκε την περιοχή, περίπου 10.000 τόνοι σκουπιδιών έπνιγαν την πόλη που μέσα σε μια πενταετία είχε κηρυχθεί 14 φορές σε έκτακτη ανάγκη. Τότε οι κάτοικοι πασπάλιζαν με ασβέστη τους σωρούς για να περιορίσουν τη δυσοσμία, ενώ δεν ήταν ασυνήθιστο θέαμα οι διαπληκτισμοί όταν κάποιος πετούσε τα σκουπίδια του στον κάδο του γείτονα.

Κρύβοντας τα σκουπίδια

Αυτή τη χρονιά η καθημερινότητα δεν ήταν πιο εύκολη. Τον περασμένο Μάρτιο παραλίγο να ματαιωθεί η διεξαγωγή του Μαραθωνίου Αρχαίας Ολυμπίας. Τελικά, την τελευταία στιγμή κάποιες ποσότητες σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από το οδικό δίκτυο και άλλες καλύφθηκαν πρόχειρα με ελαιόπανα (υφάσματα για το μάζεμα των καρπών της ελιάς) για να μην εμποδίζουν τους δρομείς.

Λίγο καιρό αργότερα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας τόνοι απορριμμάτων μεταφέρθηκαν από την Εθνική Οδό στον χώρο στάθμευσης του δημοτικού σταδίου Πύργου. Μεγάλο μέρος εκείνων των ποσοτήτων παραμένει έξω από τις κερκίδες του σταδίου και σαπίζει από τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα σκουπίδια πήγαν στο γήπεδο για εθνικούς λόγους»

-Γαβρίλης Λιατσής, δήμαρχος Πύργου


«Αποφάσισα να μην ξαναπάω στο γήπεδο», λέει ο προπονητής στίβου Νίκος Στεφανίδης. «Την πρώτη μέρα που βρέθηκα εκεί μέχρι το βράδυ με ακολουθούσε αυτή η μυρωδιά. Τι θα έλεγαν οι γονείς των παιδιών που αθλούνται εκεί; Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη εάν κάναμε κακό στην υγεία τους;». Το παιδικό τμήμα που γυμνάζει σταμάτησε τις προπονήσεις, ενώ σταδιακά και άλλοι γονείς αποφάσισαν να μη στέλνουν τα παιδιά τους σε αθλητικές δραστηριότητες στο γήπεδο.

«Τα σκουπίδια πήγαν στο γήπεδο για εθνικούς λόγους», λέει ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας. Εκτιμά ότι το πολύ σε ένα μήνα θα μαζευτούν από εκεί τα σκουπίδια, δεν μπορεί όμως να πει με ακρίβεια ποια είναι η ποσότητά τους. «Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα πόσοι τόνοι βρίσκονται στο στάδιο», λέει.

Σε αναζήτηση πρόσκαιρων λύσεων, κάποια περίοδο τα σκουπίδια του Πύργου ταξίδεψαν μέχρι τα Τρίκαλα για υγειονομική ταφή, ενώ παλιότερα άλλες ποσότητες κατέληγαν στη Φυλή και στη Ναύπακτο. Πρόσφατα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας δέχθηκαν το αίτημα του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας για μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Παλαίρου. «Από την ημέρα που ανέλαβα ως δήμαρχος τρέχω και παρακαλάω για τα σκουπίδια. Εχουμε ξεπεράσει τις αντοχές μας», λέει ο κ. Λιατσής.

 

Αναλυτικότερα το άρθρο του Γιάννη Παπαδόπουλου στην «Καθημερινή»

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.