Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μεταφορά των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Κατά τη συζήτησή της ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό να μη γίνει αποδεκτή η απόφαση της Συγκλήτου από την Επιτροπή Στρατηγικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του Υπουργείου. Τόνισε ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έχουν προτείνει βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά αυτές έχουν προσκρούσει στην αδιαφορία του Πανεπιστημίου Πατρών. Ολοκληρώνοντας, πρότεινε στον Υπουργό στην περίπτωση που το Πανεπιστήμιο Πατρών αδυνατεί να ενισχύσει και να υποστηρίξει οικονομικά και ακαδημαϊκά τα εν λόγω τμήματα, να επανιδρυθεί και να επαναλειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

Ο Υπουργός, στην απάντησή του στον κ. Κωνσταντόπουλο υπογράμμισε ότι σε σχέση με το Αγρίνιο και την Πάτρα το Υπουργείο Παιδείας είχε έρθει σε επικοινωνία με την Πρύτανη ζητώντας της να μην προχωρήσει σε τέτοιες αποφάσεις, δεδομένου ότι αυτές ήταν βιαστικές. Συγκεκριμένα, είπε, «Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή και δεν σκοπεύουμε να την επικυρώσουμε ως Υπουργείο Παιδείας, μολονότι σεβόμαστε την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και τις αποφάσεις της Συγκλήτου. Το όλο πρόβλημα των τμημάτων του Αγρινίου είναι σημαντικό.Ήρθαμε σε επαφή με τους φοιτητές και τους φορείς των τμημάτων αυτών. Τα επιχειρήματά τους είναι ισχυρά.»

Επίσης τόνισε ότι «πρέπει να εξεταστεί σε βάθος ολόκληρο το τοπίο ΑΕΙ ΤΕΙ και της γεωγραφικής του κατανομής. Τα κριτήρια οφείλουν να είναι σύνθετα, ακαδημαϊκά και τοπικής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένων των όρων ζωής ενός πανεπιστημιακού τμήματος σε κάθε τόπο κ.ο.κ. Ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μπερδεμένος. Συγχωνεύθηκαν τμήματα που δεν έπρεπε να συγχωνευθούν. Πρέπει όλα αυτά να τα δούμε ξανά. Έχουμε αρχίσει να εξετάζουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.»

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.