Πραγματοποιήθηκε χθες στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο η εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου για την διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

   Την κατάθεση της υποψηφιότητας χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλ/νίας Χριστίνα Σταρακά, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης Π. Πουλής,   ο Δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας, καθώς και ο Σπύρος Μερκούρης, μέλλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη». Χαιρετισμό επίσης απέστειλε η βουλευτής του Νομού Μαρία Τριανταφύλλου.

   Ακολούθησαν οι ομιλίες του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Κότσαλου, καθώς και της κυρίας Ροδάνθης Φλώρου. Μήνυμα του καλλιτεχνικού διευθυντή της υποψηφιότητας χορογράφου Φωκά Ευαγγελινού αναγνώσθηκε από την κυρία   Κωνσταντακοπούλου. Προβλήθηκε επίσης το μήνυμα του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της Γαλλικής τηλεόρασης Νίκου Αλιάγα, ενώ ο Σπύρος Μερκούρης παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο προβαλλόταν η ιστορία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έτσι όπως τον εμπνεύσθηκε η αείμνηστη Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του λογότυπου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τον κ. Καρλόπουλο.

  Στη εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν ο Δ/της του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων «Σ/χης Καραχρήστος» Γ. Νικολόπουλος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Αιτωλίας Ν. Κοτρωνίας, ο Δ/της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου Δ. Κοντογιάννης, ο Λιμενάρχης Μεσολογγίου Ι. Σακιριανός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας Παν. Τσιχριτζής, ο ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» Ν. Κορδόσης, οι πρώην δήμαρχοι Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Γ. Πρεβεζάνος και Γιάν. Αναγνωστόπουλος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι νομικών προσώπων του Δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

   Συμμετείχε επίσης το Γραφείο Προβολής και Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου, προσφέροντας τοπικά εδέσματα μετά το πέρας της εκδήλωσης.

 

Ομιλία του Δημάρχου Ν. Καραπάνου

   «Το «αλωνάκι» της Θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, για μια ακόμη φορά αναδιπλώνει το ανάστημά του διεκδικώντας την ύψιστη ιδιότητα ανάμεσα στις πόλεις και τον πολιτισμό της Ευρώπης.

   Σε μια εποχή βαρβαρότητας, όπου κυριαρχεί ο παραλογισμός της βίας και της μισαλοδοξίας, αντιτάσσουμε τις παναθρώπινες ιδέες και αξίες που πρεσβεύει η πόλη μας.

Αυτές τις αξίες υπηρετούμε πιστά, ως συνεχιστές της παρακαταθήκης των προγόνων μας.  Αυτές τις αξίες θέλουμε να κοινωνήσουμε στους λαούς της Ευρώπης, θεωρώντας ότι αποτελούν την θωράκισή τους έναντι του φανατισμού.

Η συμβολή της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου στον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία είναι γεγονός ιστορικά αποδεδειγμένο και συνειδησιακά θεμελιωμένο. Αποτελεί το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας στην διεκδίκηση του ευρωπαϊκού θεσμού, καθώς το 2021 η Ελλάδα δικαιούται να έχει τον ένα εκ των δυο θεσμοθετημένων τίτλων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, μιας και η χρονολογία συμπίπτει επετειακά από τα 200 χρόνια έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Πιστεύουμε ότι η τελική επιλογή θα μας δικαιώσει.

Διατηρούμε αυτή την αισιοδοξία, αφού:

Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν πλήθος διακεκριμένων ανθρώπων του πνεύματος, του πολιτισμού και των γραμμάτων της χώρας μας, πλαισιώνοντας την πολιτιστική επιτροπή.

Παράλληλα, ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό εργάσθηκε και εργάζεται καθημερινά στελεχώνοντας την συντονιστική επιτροπή.

Δίπλα μας βρίσκονται φορείς, δήμαρχοι και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας. Βρίσκεσθε όλοι εσείς που πιστέψατε σ’ αυτό το εγχείρημα. Σε μια εποχή όπου η απαξία για οτιδήποτε το ελπιδοφόρο ατυχώς κυριαρχεί σε ένα κομμάτι του δημόσιου βίου, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που καταφέραμε να συσπειρώσουμε τόσες πολλές δυνάμεις, προβάλλοντας ακριβώς το αντίθετο. Αξιοποιούμε την δυνατότητα και την μετατρέπουμε σε ευκαιρία. Αυτή η επιδίωξη, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για όλους μας. Προσδοκούμε άλλωστε ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα είναι αυτός που θα λειτουργήσει καταλυτικά για την πόλη και τον τόπο μας. Θα ενεργοποιήσει δυνάμεις εξωστρέφειας, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις μεγάλων αλλαγών προς την καλυτέρευση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής. Επιπλέον, θ αποτελέσει την δική μας παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές των Μεσολογγιτών. Το αξίζουν και το δικαιούνται. Παραλάβαμε τη μνήμη. Θα παραδώσουμε την ελπίδα που γεννήθηκε μέσα απ αυτή.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες

Το όραμά μας για την διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στηρίχθηκε και στηρίζεται στον Εθελοντισμό και την προσωπική προσφορά του κάθε ενός από εμάς. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω όλους όσους μέχρι σήμερα προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε κάθε τομέα. Θα ήθελα επίσης να απευθύνω κάλεσμα προς κάθε πολίτη που επιθυμεί να συνταχθεί στην κοινή προσπάθεια, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η δομή που υποστηρίζει την υποψηφιότητα της πόλης μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένας δέκτης ιδεών, προτάσεων, έκφρασης και καινοτομιών.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Μας τιμάτε με την παρουσία σας και σας ευχαριστούμε γι αυτό. Πιστεύουμε άλλωστε πως η ενότητα αποτελεί το μονόδρομο για την αντιμετώπιση των κοινών για όλους προκλήσεων  της εποχής μας.

Η επιδίωξή μας για την διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, αποτελεί την έκφραση των προσδοκιών, της ελπίδας και του οράματος που είχαμε εξ αρχής γι αυτόν το τόπο. Θα καταβάλλουμε λοιπόν κάθε προσπάθεια για το αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα δικαιώσει όχι μόνο εμάς ως δημοτική αρχή, αλλά τους ίδιους τους πολίτες της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου».

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.