Το φυσικό περιβάλλον και τα ψάρια της Λιμνοθάλασσας στην υπηρεσία εναλλακτικών μορφών τουρισμού και εκπαίδευσης

   Υπό την αιγίδα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, στο διάστημα από 24/9 έως 27/9 οργανώνονται στο Μεσολόγγι επιδεικτικές δραστηριότητες απευθυνόμενες σε σχετικούς φορείς και οργανώσεις με στόχο να προβληθεί και να καθιερωθεί η περιοχή σαν ένα εθνικό κέντρο γύρω από το φυσικό περιβάλλον και το ψάρι. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας αυτής είναι ότι κεντρικοί φορείς των εκδηλώσεων είναι οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί και ότι όλες οι δράσεις έχουν «βιωματικό» στον χώρο που διενεργείται η αλιεία και ζουν και δουλεύουν οι ψαράδες.

   Οι εκδηλώσεις γίνονται στα πλαίσια του έργου « Innovation Culture and Creativity for a new Economy-ICE” με πρωτοβουλία τoυ Αλιευτικού Συνεταιρισμού «Αναγέννηση Μεσολογγίου» της εταιρείας Aqua Action και του Βιολογικού Τμήμα; του Πανεπιστημίου Πάτρας. Τις εκδηλώσεις υποστηρίζει επίσης και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

   Ήδη στην περιοχή υπάρχουν σχετικέ δράσει που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό όπως η παραγωγή του αυγοτάραχου Μεσολογγίου ως ΠΟΠ και η οργάνωση επισκέψεων «αλιευτικού συνεταιρισμού» .

Από τις δραστηριότητες των εκδηλώσεων αξίζει να ξεχωριστούν οι δράσεις που στοχεύουν στην καθιέρωση ενός χώρου ψυχαγωγικού ψαρέματος και άλλων δράσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες ιδιαίτερα παιδιών με νοητικά και κινητικά προβλήματα που να απευθύνεται σε ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε μέσα σε 4 ημέρες να επιδειχτούν εναλλακτικές επιλογές δραστηριοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή και στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού. Συνοπτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 πλήρη δραστηριότητα περιβαλλοντικής δια βίου εκπαίδευσης (πεδίο και εργαστήριο)

 γνωριμία με τις αλιευτικές τέχνες και την ζωή των ψαράδων. Γευσιγνωσία στους χώρους που αυτοί ζουν και εργάζονται

 παράλληλες δραστηριότητες:

– ψάρεμα από νέους με νοητική υστέρηση

– συνάντηση εργασίας εκπαιδευτών ΑμΕΑ για τις δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου και προσδιορισμό αναγκαίων παρεμβάσεων

– διαλέξεις με θέματα γύρω από την παραγωγή, την τέχνη , τις παραδοσιακές αλιευτικές τέχνες

– Ψυχαγωγική αλιεία

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής : 6948 741747 , e- mail [email protected]

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.