Όγδοη ανάμεσα σε 600 Νομικές Σχολές από όλο τον κόσμο επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη η ομάδα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ από την Ουάσιγκτον, όπου διεξήχθη την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου το 57ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εικονικής Δίκης, ο σημαντικότερος διεθνώς διαγωνισμός εικονικής δίκης στο δημόσιο διεθνές δίκαιο.
Οι προπτυχιακοί φοιτητές Αθανάσιος Φωτιάδης και Σπύρος Μακρής και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ναταλία Σέντσουκ εκπροσώπησαν -εικονικά μεν, επάξια δε- χώρα που προσέφυγε στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε υπόθεση υποκλοπών απόρρητων πληροφοριών.
«Οι φοιτητές υποτίθεται ότι εκπροσωπούν κάποιες χώρες, που προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, για να επιλύσουν τις διαφορές τους και λειτουργούν σαν δικηγόροι των εμπλεκομένων κρατών. Το σενάριο είναι διαφορετικό κάθε χρόνο, συντάσσεται στις ΗΠΑ από εδικούς διεθνολόγους και πάντα επιλέγονται καυτά θέματα της διεθνούς επικαιρότητας -φέτος δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού φανταστικής χώρας υπέκλεψαν πληροφορίες από γειτονική χώρα- και γύρω από αυτό πλέκεται ολόκληρη νομική δαντέλα και τίθενται πολλά νομικά ζητήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, η οποία υποστηρίζει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια την οργάνωση του εγχειρήματος.
«Οι ομάδες καλούνται να ετοιμάσουν προτάσεις, όπως θα κατατίθεντο επίσημα από τους νομικούς συμπαραστάτες μιας χώρας και εφόσον προκριθούν και στο προφορικό σκέλος του διαγωνισμού, πηγαίνουν στην Ουάσιγκτον να υποστηρίξουν ενώπιον των δικαστών τις προτάσεις τους», εξήγησε η καθηγήτρια. Μάλιστα στην τελική δοκιμασία, όπου φέτος νίκησε η Αργεντινή, οι δικαστές είναι πραγματικοί και έρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Ως εκπαιδευτική διαδικασία η εικονική δίκη -εσωτερική ή διεθνής, θέλει πολλά κότσια, αλλά είναι ό,τι καλύτερο για τους φοιτητές», επισήμανε η κ Γραμματικάκη-Αλεξίου, εκφράζοντας την ανησυχία της για «το μεγάλο πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια», τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των φοιτητών, που εκπροσωπούν τη Σχολή στον διαγωνισμό στις ΗΠΑ. Μέχρι πρόπερσι, όπως διευκρίνισε, το ΑΠΘ διέθετε ενα μέρος του απαιτούμενου ποσού για τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο, αλλά επειδή αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, έγινε προσπάθεια για εξεύρεση των χρημάτων μέσα από χορηγίες. Τελικά μέρος του ποσού διέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος, καθώς και μία ναυτιλιακή εταιρεία, με την αποδοχή της χορηγίας ωστόσο να έχει «κολλήσει» στο δημόσιο λογιστικό. «Είναι, όμως, σημαντικό να μπορούμε να διαλέγουμε πάντα τους άριστους, όχι αυτούς που έχουν να πληρώσουν», υπογράμμισε η καθηγήτρια.
Ο διαγωνισμός «Ph. Jessup International Law Moot Court Competition» χαρακτηρίζεται ως «Ολυμπιακοί αγώνες» του διεθνούς δικαίου και απαιτεί πολύμηνη και επίπονη προετοιμασία, την οποία εθελοντικά τα τελευταία 16 χρόνια έχει αναλάβει ο διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Γιάννης Ναζίρης, με τη συνδρομή της υποψήφιας διδάκτορος Δάφνης Λίμα, καθώς οι καθηγητές δεν επιτρέπεται να βοηθούν τους φοιτητές, ώστε να λειτουργούν με αυτενέργεια.
Η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ εκπροσώπησε την Ελλάδα έχοντας προηγουμένως επικρατήσει, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο εθνικό πρωτάθλημα, των Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου.
πηγή: www.lifo.gr
Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.