Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη στις 11.00 το πρωί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας στη καθημερινή τους λειτουργία, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αναστολή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την στήριξή τους στην προσπάθεια για μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία με στόχο την παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ.

kede

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Στηρίζουμε, όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εθνική προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία, ελπίζω σε χάπι έντ».

«Η χώρα περνά τις πιο κρίσιμες ώρες. Καμία λύση από εδώ και στο εξής δεν θα είναι εύκολη. Χάθηκε χρόνος, χάθηκαν ευκαιρίες, χάθηκε αξιοπιστία και όχι μόνο τους έξι τελευταίους μήνες. Οι πόλεις, οι δήμοι, πέντε χρόνια τώρα κληθήκαμε να καλύψουμε τα κενά που άφηνε πίσω της η κεντρική διοίκηση. Ας μη γελιόμαστε, κεντρικό κράτος δεν υπήρχε ούτε στην πρόνοια ούτε στην κοινωνική προστασία. Όλο το βάρος έπεσε στους δήμους. Αποτελέσαμε και αποτελούμε ασπίδα για κάθε αδύναμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Στην Αθήνα στηρίζουμε καθημερινά 20.000 ανθρώπους με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και συσσίτια. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, στο παλιό Φρουραρχείο, κάθε εβδομάδα προστίθενται 150 νέοι δικαιούχοι. Σήμερα έχουμε εγγεγραμμένες περισσότερες από 8.000 οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους» ανέφερε και πρόσθεσε «Όλοι μας έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερβούμε πολιτικές γραμμές και ιδεολογικές περιχαρακώσεις και να συνεργαστούμε. Αυτό που οι δήμοι και οι δήμαρχοι κάνουμε χρόνια τώρα, θα το κάνουμε και στα δύσκολα που έρχονται. Απαιτείται όμως να συγκροτήσουμε ένα πολύ πιο συστηματοποιημένο δίκτυο αλληλεγγύης και να συμφωνήσουμε σε πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Πρέπει να λειτουργήσουμε, σε συνεργασία με τις Περιφέρειές μας, με μεθόδους μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, ως ανάγκη πρώτης προτεραιότητας είναι να διασυνδέσουμε τα Κοινωνικά Φαρμακεία, ώστε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες που είναι πολλές και εξατομικευμένες. Το χρέος μας για συνεργασία γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, την ώρα που τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται όλο και πιο λίγα. Τώρα είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ είναι τα εξής:

-Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα

-Τα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί σε έργα και παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται στους Δήμους μας από ευρωπαϊκά προγράμματα

-Η μελλοντική βιωσιμότητα της λειτουργίας κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ

-Η διασφάλιση της ύπαρξης ενός αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

 

πηγή: zougla.gr / Φωτογραφίες – βίντεο: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter4Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.